- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Ο διορισμός αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για τη Γροιλανδία είναι «εντελώς απαράδεκτος» για την Κοπεγχάγη
ΔΙΕΘΝΗ
Είμαι βαθιά θυμωμένος γι' αυτό το διορισμό, τον οποίο θεωρώ εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στο δανικό τηλεοπτικό σταθμό TV2, προσθέτοντας ότι θα καλέσει μέσα στις επόμενες ημέρες τον αμερικανό πρεσβευτή «για να ζητήσει εξηγήσεις».
Λίγο νωρίτερα ο δανός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πως η απόφαση του Τραμπ να διορίσει τον κυβερνήτη της Λουιζιάνας Τζεφ Λάντρι ειδικό απεσταλμένο στη Γροιλανδία ανανακλά το συνεχιζόμενο αμερικανικό ενδιαφέρον για το νησί αυτό της Αρκτικής.
«Ο διορισμός επιβεβαιώνει το συνεχιζόμενο αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Γροιλανδία. Εντούτοις επιμένουμε ότι όλοι -των ΗΠΑ περιλαμβανομένων- πρέπει να δείχνουν σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα του Βασιλείου της Δανίας», υπογράμμισε ο Ράσμουσεν σε δήλωση που δημοσιοποίησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι διορίζει τον κυβερνήτη της Λουιζιάνας Τζεφ Λάντρι ειδικό απεσταλμένο στη Γροιλανδία και έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social: «Ο Τζεφ καταλαβαίνει πόσο απαραίτητη είναι η Γροιλανδία για την Εθνική Ασφάλειά μας και θα προωθήσει σθεναρά τα Συμφέροντα της Χώρας μας για την Ασφάλεια, και την Επιβίωση των Συμμάχων μας και βεβαίως του Κόσμου».
Ο Τζεφ Λάντρι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα κυβερνήτη της Λουιζιάνας τον Ιανουάριο 2024, ευχαρίστησε τον Τραμπ μέσω του X λέγοντας: «Είναι τιμή μου να υπηρετήσω ... σ' αυτή την εθελοντική θέση για να κάνω τη Γροιλανδία μέρος των ΗΠΑ. Αυτό δεν επηρεάζει επ' ουδενί τη θέση μου ως Κυβερνήτη της Λουιζιάνας!».
Ο Τραμπ έχει δηλώσει αρκετές φορές στη διάρκεια των ετών ότι η Γροιλανδία, ένα έδαφος της Δανίας που διαθέτει ευρεία αυτονομία, θα πρέπει να γίνει τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας και το ενδιαφέρον για τον ορυκτό πλούτο του νησιού. Ο Λάντρι επαίνεσε φέτος την ιδέα.
«Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ έχει απολύτως δίκιο!», έγραψε ο Λάντρι στις 9 Ιανουαρίου στο X. «Χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι η Γροιλανδία θα ενταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. ΣΠΟΥΔΑΙΟ γι' αυτούς, ΣΠΟΥΔΑΙΟ για εμάς! Ας το κάνουμε!».
Η Γροιλανδία και η Δανία έχουν απορρίψει την ιδέα.
Μολονότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γροιλανδία δεσμεύθηκαν αυτό το μήνα να επιδεικνύουν «αμοιβαίο σεβασμό», η γροιλανδή υπουργός Εξωτερικών Βίβιαν Μότζφελτ δήλωσε πως σχόλια των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα μεταξύ των ντόπιων και υπογράμμισε την ανάγκη να μιλήσουν ανοικτά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η χώρα μας και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται επί 80 χρόνια με βάση κοινά συμφέροντα. Υπάρχει ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την καλή συνεργασία», δήλωσε η Μότζφελτ στις 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη γροιλανδική εφημερίδα Sermitsiaq.
Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.
AP Photo Nati_Harnik
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 21/12/2025
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Υπουργείο Υγείας – Δράση για τη δωρεά μυελού των οστών - Τα πιο πολύτιμα δώρα είναι τα πιο απλά
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός τη Δευτέρα 22/12/2025
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Κυριακή 21/12/2025
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός το Σάββατο 20/12/2025
- ΔΙΕΘΝΗ Νέοι θησαυροί στην Πομπηία – Εκπληκτικές τοιχογραφίες
- ΔΙΕΘΝΗ Αιματηρό επεισόδιο στην Ταϊβάν- Επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς