• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • ΟΗΕ- Κυπριακο: Μια νεα ατυπη διασκεψη 5+1 πρεπει να ειναι καλα προετοιμασμενη

ΟΗΕ- Κυπριακό: Μια νέα άτυπη διάσκεψη 5+1 πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη

ΔΙΕΘΝΗ 16.12.2025 - 11:39

AP_Kipros_Katexomena_Petros_Karadjias1
Η δέσμευση των δύο ηγετών, του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν, ότι στόχος τους είναι η επίλυση του Κυπριακού με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «δεν είναι μικρό επίτευγμα», λέει σε αποκλειστική συνέντευξή της στον «Φιλελεύθερο» η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Η ίδια θεωρεί επίσης ότι οι συζητήσεις για την ουσία του Κυπριακού και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) είναι αλληλένδετες και αλληλοενισχυόμενες.

Σε ό,τι αφορά μια νέα άτυπη διάσκεψη 5+1, θεωρεί ότι «αυτή τη στιγμή θα ήταν πρόωρο να προταθεί ένα χρονοδιάγραμμα» και υποδεικνύει πως μια τέτοια συνάντηση «πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και να έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να προωθήσει τη διαδικασία».

Η κ. Ολγκίν χαρακτηρίζει ειλικρινή τη συζήτηση μεταξύ των ηγετών την περασμένη βδομάδα υποδεικνύοντας ότι για πρώτη φορά σε περισσότερα από πέντε χρόνια πραγματοποιήθηκε συζήτηση για βασικά πολιτικά ζητήματα. Για την αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν ότι στόχος τους είναι η επίλυση του Κυπριακού με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η προσωπική απεσταλμένη τονίζει ότι μια τέτοια δέσμευση δεν είχε εκφραστεί από τους ηγέτες από το 2020. "Αυτό δεν είναι μικρό επίτευγμα", αναφέρει.

Η κ. Ολγκίν σημειώνει στη συνέντευξή της στον "Φ" ότι ο ρόλος των εκπροσώπων των ηγετών θα είναι καθοριστικός για την αποτελεσματική προετοιμασία των μελλοντικών συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν σε επίπεδο ηγετών.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταβληθούν πιο συστηματικές και προσανατολισμένες στα αποτελέσματα προσπάθειες σε επίπεδο διαπραγματευτών, ώστε οι ηγέτες να μπορούν να επικεντρωθούν περισσότερο στην ουσία κατά τις μελλοντικές συναντήσεις τους.
"Αυτό που χρειάζεται περισσότερο τώρα είναι η διατήρηση της πολιτικής βούλησης, η συνέπεια και η σαφής προθυμία για ουσιαστική συμμετοχή. Και οι δύο ηγέτες έχουν σημαντική ευθύνη απέναντι στις κοινότητές τους και θα είναι απαραίτητο να επιδείξουν αποφασιστικότητα, ευελιξία και ηγετικό πνεύμα στην επόμενη περίοδο", αναφέρει η αξιωματούχος των ΗΕ.

Σημειώνει εξάλλου ότι ο ΟΗΕ μπορεί να συμβάλει στη διευκόλυνση, αλλά τελικά είναι οι ηγέτες που πρέπει να καθοδηγήσουν και να συμφωνήσουν.

Σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ αναφέρει ότι η συμφωνία και η εφαρμογή τους είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος που θα επιτρέπει στους δύο ηγέτες να ασχοληθούν με τα βασικά ουσιαστικά ζητήματα.
Ταυτόχρονα όμως επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για ΜΟΕ δεν μπορεί να συνεχιστούν επ' αόριστον χωρίς να συζητηθεί το περιεχόμενο από τους ηγέτες.

Απαντώντας σε ερώτηση τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ενισχυθεί η αρχική δυναμική και να δημιουργηθεί ένα πραγματικό κλίμα εμπιστοσύνης που θα επιτρέψει στον Γενικό Γραμματέα να συγκαλέσει μια άτυπη συνάντηση 5+1.

"Μια συνάντηση 5+1 είναι σίγουρα ένα από τα πιθανά επόμενα βήματα, αλλά αυτή τη στιγμή θα ήταν πρόωρο να προταθεί ένα χρονοδιάγραμμα. Το σημαντικό είναι ότι μια τέτοια συνάντηση πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και να έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να προωθήσει τη διαδικασία. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος της συνεργασίας μου με τους ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις", αναφέρει.

Για το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και τις συχνές της συναντήσεις με αυτήν, η κ. Ολγκίν σημειώνει ότι η κοινωνία των πολιτών είναι ένας ουσιαστικός εταίρος σε κάθε ειρηνευτική διαδικασία και ότι ακούει μια έντονη επιθυμία για σταθερότητα, ασφάλεια και ένα μέλλον στο οποίο η επόμενη γενιά θα μπορεί να ζήσει με πολύ περισσότερες ευκαιρίες.

Σημειώνει επίσης το ρόλο της νεοσυσταθείσας επιτροπής για τη νεολαία χαρακτηρίζοντας το έργο της "εξαιρετική πηγή έμπνευσης για όλους".

Η κ. Ολγκίν αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής της στον «Φ» ότι ο ΓΓ της ζήτησε να διερευνήσει κάθε δυνατότητα, να ενθαρρύνει την εποικοδομητική συνεργασία και να βοηθήσει στη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών με σκοπό.

"Υπάρχει πάντα ελπίδα όταν οι πλευρές είναι πρόθυμες να συνεργαστούν. Ο Γενικός Γραμματέας και εγώ θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από τους ηγέτες και όλους τους Κύπριους αν θα προχωρήσουν στον δρόμο προς τη διαρκή ειρήνη και ευημερία", αναφέρει.

Η κ. Ολγκίν επαναλαμβάνει ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι να συνοδεύει τα μέρη, όχι να επιβάλλει λύσεις, και η επιτυχία της διαδικασίας εξαρτάται τελικά από την αποφασιστικότητα τόσο των ηγετών όσο και όλων των Κυπρίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)

ΦΩΤΟ: AP – Petros Karadjias





ΣΧΕΤΙΚΑ

Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι οι προτάσεις του Πούτιν για το Ιράν συνεχίζουν να είναι στο τραπέζι

ΔΙΕΘΝΗ 10.03.2026 - 12:15

Ισραήλ: Έκρηξη ακούστηκε στην Ιερουσαλήμ ύστερα από προειδοποίηση από τον ισραηλινό στρατό για εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

ΔΙΕΘΝΗ 10.03.2026 - 11:58

Πρόεδρος ΕΤΕπ για την ενεργειακή κρίση: Είμαστε σε καλύτερη θέση από το 2022

ΔΙΕΘΝΗ 10.03.2026 - 11:43

Η Ουγγαρία απαγόρευσε τις εξαγωγές αργού πετρελαίου - Επιβολή ανώτατων ορίων στις τιμές των καυσίμων και σε Κροατία, Ν. Κορέα, Ταϊλάνδη

ΔΙΕΘΝΗ 10.03.2026 - 11:36

Νετανιάχου: Το Ισραήλ σπάει τα κόκκαλα του ιρανικού καθεστώτος και δεν έχει ακόμη τελειώσει

ΔΙΕΘΝΗ 10.03.2026 - 10:54

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι οι προτάσεις του Πούτιν για το Ιράν συνεχίζουν να είναι στο τραπέζι

    ΔΙΕΘΝΗ 10.03.2026 - 12:15

    Ισραήλ: Έκρηξη ακούστηκε στην Ιερουσαλήμ ύστερα από προειδοποίηση από τον ισραηλινό στρατό για εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

    ΔΙΕΘΝΗ 10.03.2026 - 11:58

    Πρόεδρος ΕΤΕπ για την ενεργειακή κρίση: Είμαστε σε καλύτερη θέση από το 2022

    ΔΙΕΘΝΗ 10.03.2026 - 11:43

    Η Ουγγαρία απαγόρευσε τις εξαγωγές αργού πετρελαίου - Επιβολή ανώτατων ορίων στις τιμές των καυσίμων και σε Κροατία, Ν. Κορέα, Ταϊλάνδη

    ΔΙΕΘΝΗ 10.03.2026 - 11:36

    Νετανιάχου: Το Ισραήλ σπάει τα κόκκαλα του ιρανικού καθεστώτος και δεν έχει ακόμη τελειώσει

    ΔΙΕΘΝΗ 10.03.2026 - 10:54

    Ουκρανία: Τραυματίες εξαιτίας ρωσικών πληγμάτων σε Χάρκοβο και Ντνίπρο

    ΔΙΕΘΝΗ 10.03.2026 - 10:32

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Ουκρανία: Τραυματίες εξαιτίας ρωσικών πληγμάτων σε Χάρκοβο και Ντνίπρο

    ΔΙΕΘΝΗ 10.03.2026 - 10:32

    Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι οι προτάσεις του Πούτιν για το Ιράν συνεχίζουν να είναι στο τραπέζι

    ΔΙΕΘΝΗ 10.03.2026 - 12:15

    Ινδονησία: 7 νεκροί εξαιτίας κατάρρευσης σε πελώρια χωματερή απορριμμάτων

    ΔΙΕΘΝΗ 10.03.2026 - 10:20

    Νετανιάχου: Το Ισραήλ σπάει τα κόκκαλα του ιρανικού καθεστώτος και δεν έχει ακόμη τελειώσει

    ΔΙΕΘΝΗ 10.03.2026 - 10:54

    Alpha news

    • Κεντρικό δελτίο 9/3/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό δελτίο 9/3/2026
    • Ρομά με μαχαίρια και χειροβομβίδες- λήστευαν διανομείς στον Πειραιά
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ρομά με μαχαίρια και χειροβομβίδες- λήστευαν διανομείς στον Πειραιά
    • Στο εδώλιο ο Εκρέμ Ιμάμογλου- Αντιμέτωπος με 2.300 χρόνια φυλάκισης
      ΔΙΕΘΝΗ Στο εδώλιο ο Εκρέμ Ιμάμογλου- Αντιμέτωπος με 2.300 χρόνια φυλάκισης
    • Εισαγγελικός κόλαφος στη δίκη της Χρυσής Αυγής- Ζητά να απορριφθούν τα αιτήματα ελαφρυντικών
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εισαγγελικός κόλαφος στη δίκη της Χρυσής Αυγής- Ζητά να απορριφθούν τα αιτήματα ελαφρυντικών
    • Καραμπόλα στην εθνική οδό- Δυο τραυματίες
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Καραμπόλα στην εθνική οδό- Δυο τραυματίες
    • Ρομά την έκλεψε και την έσυρε με το αυτοκίνητο
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ρομά την έκλεψε και την έσυρε με το αυτοκίνητο
    • Σεσημασμένος Σουδανός με χειροπέδες- Δεν μπορούν να τον απελάσουν: Το σχόλιο του Στ. Θεοδωράκη
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σεσημασμένος Σουδανός με χειροπέδες- Δεν μπορούν να τον απελάσουν: Το σχόλιο του Στ. Θεοδωράκη
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026