• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • ΕΕ: Συμφωνηθηκε να γινουν «βηματα» προς τη ληψη μετρων για την παραβιαση των δημοσιονομικων κανονων απο την Ιταλια

ΕΕ: Συμφωνήθηκε να γίνουν «βήματα» προς τη λήψη μέτρων για την παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων από την Ιταλία

ΔΙΕΘΝΗ 12.06.2019 - 09:02

Πηγή της ΕΕ: Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες
Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν χθες Τρίτη ότι είναι δικαιολογημένη η λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος της Ιταλίας λόγω της αύξησης του χρέους της, μετά τη σύσταση που έκανε γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Η συγκεκριμένη κίνηση, η οποία αν προχωρήσει απειλεί να κλιμακώσει ξανά την ένταση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη λαϊκιστική, ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση στη Ρώμη, ανοίγει τυπικά τον δρόμο για να κινηθεί η λεγόμενη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) σε βάρος της Ιταλίας επειδή δεν μείωσε το δημόσιο χρέος της το 2018. Το ιταλικό κρατικό χρέος ξεπέρασε το 132% επί του ΑΕΠ της χώρας πέρυσι.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν τόνισε ότι η Ρώμη δεν εφάρμοσε επαρκή μέτρα ώστε να κινηθεί προς την κατεύθυνση της μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ στο 60% , όπως ορίζουν οι κανόνες της ευρωζώνης. Κατηγόρησε την ιταλική κυβέρνηση ότι με ορισμένες πολιτικές της «επιδεινώνει» την κατάσταση.

Το επόμενο βήμα είναι η Κομισιόν να προτείνει επισήμως την έναρξη ΔΥΕ, που θα συνοδεύεται από συστάσεις στη Ρώμη για τη διόρθωση της δημοσιονομικής της πορείας. Για να ληφθούν τέτοια μέτρα χρειάζεται να συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

Πρώτη πιθανή ημερομηνία λήψης απόφασης είναι το συμβούλιο των υπουργών στα μέσα Ιουλίου, αν και έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε χθες ότι θα προτιμούσε να αποφευχθεί η ΔΥΕ, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στην Ιταλία για χρόνια.

«Θα εξαρτηθεί από τις δεσμεύσεις που αναμένεται να αναλάβει η ιταλική κυβέρνηση», σημείωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico.

Βάσει της ΔΥΕ, η Ιταλία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα ύψους ως και 3,5 δισεκ. ευρώ. Αλλά η επιβολή των προστίμων είναι ακόμη μακρινή προοπτική, αφού θα προχωρήσει μόνο στην περίπτωση που η Ρώμη αψηφήσει επανειλημμένα στις συστάσεις των Βρυξελλών.

Νωρίτερα χθες, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία τόνισε απευθυνόμενος σε κοινοβουλευτικούς ότι «είναι προς το συμφέρον μας να καταλήξουμε σε συμβιβασμό και να εξομαλύνουμε οπωσδήποτε τις συνθήκες στην αγορά κρατικών ομολόγων».

Η σταθερότητα της αγοράς είναι θεμελιώδης, όχι μόνο για «τους καταθέτες και τους εθνικούς οικονομικούς θεσμούς, αλλά επίσης, και πάνω απ' όλα, για να υπάρξει αληθινή ανάκαμψη της οικονομίας», εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επίσης δεσμεύθηκε να κάνει το παν προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή τιμωρητικών μέτρων από την ΕΕ, αλλά γι' αυτό θα χρειαστεί να χαλιναγωγήσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, που μοιάζει να έχει πιο επιθετικές διαθέσεις.

Ο Κόντε είπε στους ιταλούς κοινοβουλευτικούς ότι η κυβέρνηση είναι «απόλυτα δεσμευμένη» να λάβει μέτρα τους επόμενους μήνες «για να αποφύγει το να αρχίσει διαδικασία επί παραβάσει λόγω υπερβολικού ελλείμματος».

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους εταίρους της Ρώμης στην ευρωζώνη, προέβλεψε πως «πιθανόν» το έλλειμμα της Ιταλίας το 2019 θα είναι 2,2% του ΑΕΠ και όχι 2,5%, όπως υπολογίζει η Κομισιόν.

Ωστόσο ο Σαλβίνι, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία RAI, τόνισε ότι θα ταχθεί υπέρ των προσπαθειών να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ μόνο στην περίπτωση που δεν επηρεαστεί το φιλόδοξο σχέδιό του που προβλέπει περικοπές φόρων, που μοιάζει δύσκολο να συμβιβαστεί με την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η Ιταλία δεν εγείρει «ακόμη» απειλή για την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, διαβεβαίωσε ο Γιούνκερ χθες. Ωστόσο, «έχουμε καταστήσει σαφές ότι θεωρούμε πράγματι ότι η Ιταλία κινείται προς εσφαλμένη κατεύθυνση», πρόσθεσε. «Επομένως, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις γι' αυτό», συμπλήρωσε ο λουξεμβουργιανός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



ΣΧΕΤΙΚΑ

Tik Tok ALPHA – 18χρονη έχει εθιστεί στο μαύρισμα

ΔΙΕΘΝΗ 14.07.2025 - 21:33

Τα βλέμματα στην Κέητ

ΔΙΕΘΝΗ 14.07.2025 - 21:31

Ημέρα της Βαστίλης στη Γαλλία - Εορτασμοί με απρόοπτα

ΔΙΕΘΝΗ 14.07.2025 - 21:29

Στα χαρακώματα Ε.Ε και Τραμπ

ΔΙΕΘΝΗ 14.07.2025 - 21:18

Αγοράκι ζει από θαύμα - Βέλος διαπέρασε το κεφάλι του

ΔΙΕΘΝΗ 14.07.2025 - 20:49

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Tik Tok ALPHA – 18χρονη έχει εθιστεί στο μαύρισμα

    ΔΙΕΘΝΗ 14.07.2025 - 21:33

    Τα βλέμματα στην Κέητ

    ΔΙΕΘΝΗ 14.07.2025 - 21:31

    Ημέρα της Βαστίλης στη Γαλλία - Εορτασμοί με απρόοπτα

    ΔΙΕΘΝΗ 14.07.2025 - 21:29

    Στα χαρακώματα Ε.Ε και Τραμπ

    ΔΙΕΘΝΗ 14.07.2025 - 21:18

    Αγοράκι ζει από θαύμα - Βέλος διαπέρασε το κεφάλι του

    ΔΙΕΘΝΗ 14.07.2025 - 20:49

    Ισπανία: Ξενοφοβικοί κατά μεταναστών

    ΔΙΕΘΝΗ 14.07.2025 - 20:26

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Αγοράκι ζει από θαύμα - Βέλος διαπέρασε το κεφάλι του

    ΔΙΕΘΝΗ 14.07.2025 - 20:49

    Ο Τραμπ εξοπλίζει την Ουκρανία

    ΔΙΕΘΝΗ 14.07.2025 - 15:05

    Ισπανία: Ξενοφοβικοί κατά μεταναστών

    ΔΙΕΘΝΗ 14.07.2025 - 20:26

    Ημέρα της Βαστίλης στη Γαλλία - Εορτασμοί με απρόοπτα

    ΔΙΕΘΝΗ 14.07.2025 - 21:29

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 14/7/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 14/7/2025
    • Ο καιρός την Τρίτη 15/7/2025
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Τρίτη 15/7/2025
    • Tik Tok ALPHA – 18χρονη έχει εθιστεί στο μαύρισμα
      ΔΙΕΘΝΗ Tik Tok ALPHA – 18χρονη έχει εθιστεί στο μαύρισμα
    • Τα βλέμματα στην Κέητ
      ΔΙΕΘΝΗ Τα βλέμματα στην Κέητ
    • Ημέρα της Βαστίλης  στη Γαλλία - Εορτασμοί με απρόοπτα
      ΔΙΕΘΝΗ Ημέρα της Βαστίλης στη Γαλλία - Εορτασμοί με απρόοπτα
    • Οι πολίτες για τα δημόσια Νοσοκομεία – Αξιολόγηση με SMS
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Οι πολίτες για τα δημόσια Νοσοκομεία – Αξιολόγηση με SMS
    • Κλιμακώνει η Λιβύη με τις τουρκικές «πλάτες»
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κλιμακώνει η Λιβύη με τις τουρκικές «πλάτες»
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025