- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Ποια είναι η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η αποκαλούμενη "λιμπερταδόρα" που τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ηγέτις της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Μαρία Κορίνα Ματσάδο δήλωσε "βρίσκομαι σε σοκ!" όταν έμαθε ότι τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, σύμφωνα με βίντεο που απέστειλε η ομάδα Τύπου της στο AFP.
Η 58χρονη Ματσάδο που ζει στην παρανομία μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουλίου του 2024 τις οποίες η αντιπολίτευση δηλώνει ότι κέρδισε, κατηγορώντας τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο που βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 για νοθεία.
"Βρίσκομαι σε σοκ!", ακούγεται η Ματσάδο να λέει στον Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια, ο οποίος την αντικατέστησε ως υποψήφιος λόγω της αδυναμίας της να θέσει υποψηφιότητα. "Τι είναι αυτό; Δεν μπορώ να το πιστέψω", πρόσθεσε η τιμηθείσα με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.
"Βρισκόμαστε σε σοκ, αλλά είμαστε και χαρούμενοι", της απαντά ο Γκονσάλες Ουρούτια, ο οποίος έφυγε στην εξορία λίγο μετά τις εκλογές.
"Είμαι ευγνώμων εξ ονόματος του λαού της Βενεζουέλας. Δεν το έχουμε πετύχει ακόμα", είπε, παράλληλα όταν ξύπνησε μέσα στη νύχτα από το τηλεφώνημα, το οποίο βιντεοσκοπήθηκε, του γραμματέα της επιτροπής του Νόμπελ, του Κρίστιαν Μπεργκ Χαρπβίκεν, ο οποίος την ενημέρωσε ότι κέρδισε το βραβείο.
"Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να το πετύχουμε, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα νικήσουμε", πρόσθεσε.
"Ελπίζω ότι καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για ένα κίνημα, για το επίτευγμα μιας ολόκληρης κοινωνίας. Εγώ είμαι μόνο ένα άτομο. Σίγουρα δεν το αξίζω αυτό", πρόσθεσε.
Με το Νόμπελ Ειρήνης τιμήθηκε φέτος η ηγέτις της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η αποκαλούμενη "λιμπερταδόρα" (απελευθερώτρια), η οποία είναι όμως υποχρεωμένη να ζει κρυμμένη στη χώρα της, σύμφωνα με την επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης.
"Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο είναι τα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο εξαιρετικά υποδείγματα πολιτικού θάρρους στη Λατινική Αμερική", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής που απονέμει το περίβλεπτο βραβείο, ο Γέργκεν Βάτνε Φρίντνες, από το Όσλο.
"Όταν αυταρχικοί καταλαμβάνουν την εξουσία, είναι κρίσιμο να αναγνωρίζονται οι θαρραλέοι υποστηρικτές της ελευθερίας που ορθώνουν το ανάστημά τους και αντιστέκονται", σημείωσε στην ανακοίνωσή της η επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης.
Η 58χρονη Ματσάδο "είναι μια σημαντική φυσιογνωμία της ενότητας στους κόλπους μιας πολιτικής αντιπολίτευσης που ήταν άλλοτε βαθιά διχασμένη, μιας αντιπολίτευσης που βρήκε έδαφος συννενόησης για τη διεκδίκηση ελεύθερων εκλογών και μιας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης", πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής.
Μετά την είσοδό της στην πολιτική στις αρχές της δεκαετίας του 2000 αγωνιζόμενη για ένα δημοψήφισμα κατά του Ούγκο Τσάβες, η Ματσάδο κατέστησε την πτώση του τσαβικού καθεστώτος σκοπό ζωής.
Η φήμη της απογειώθηκε στις προκριματικές εκλογές της αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο του 2023, όταν κατήγαγε σαρωτική νίκη λαμβάνοντας ποσοστό που ξεπερνούσε το 90% των ψήφων, σε μια επίδειξη ισχύος με 3 εκατομμύρια ψηφοφόρους.
Γρήγορα έγινε το φαβορί των δημοσκοπήσεων φτάνοντας στο σημείο να της αποδοθεί το προσωνύμιο "λιμπερταδόρα" (απελευθερώτρια). "Λιμπερταδόρ" αποκαλείται ο Σιμόν Μπολίβαρ.
Παρά τη μεγάλη δημοτικότητά της, η Ματσάδο, η οποία έχει σπουδάσει μηχανικός και είναι μητέρα τριών παιδιών, εμποδίστηκε να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2024.
Εξάλλου φέτος, "η Ματσάδο αναγκάστηκε να ζει στην παρανομία. Παρά τις σοβαρές απειλές για τη ζωή της, αυτή έμεινε στη χώρα της, σε μια επιλογή που ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους", υπενθύμισε η επιτροπή.
Υπό την ηγεσία από το 2013 του Νικολάς Μαδούρο, πολιτικού διαδόχου του Ούγκο Τσάβες, "η Βενεζουέλα μετατράπηκε από μια σχετικά δημοκρατική και ευημερούσα χώρα σε ένα βάναυσο και αυταρχικό κράτος που μαστίζεται από μια ανθρωπιστική και οικονομική κρίση", σημείωσε ο πρόεδρος της επιτροπής του Νόμπελ, υπογραμμίζοντας ότι 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Η Ματσάδο τιμήθηκε σήμερα με το Νόμπελ Ειρήνης 2025 για "το ακαταπόνητο έργο της για την προώθηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού της Βενεζουέλας και για τον αγώνα της να επιτύχει μια δίκαιη και ειρηνική μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία", κατέληξε ο πρόεδρος της επιτροπής.
Τις μέρες που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης του φετινού νικητή του Νόμπελ Ειρήνης είχαν κυριαρχήσει οι επανειλημμένες δημόσιες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι αξίζει να κερδίσει το περίβλεπτο βραβείο.
Η επιτροπή είχε αποφασίσει για τον φετινό νικητή πριν από την ανακοίνωση χθες, Πέμπτη, της επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα βάσει της πρώτης φάσης του σχεδίου του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, ή περίπου 1,2 εκατομμύριο δολάρια, θα απονεμηθεί σε τελετή στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, ημέρα της επετείου του θανάτου του Σουηδού εφευρέτη και επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ.
Το περσινό Νόμπελ Ειρήνης είχε απονεμηθεί στη Νίχον Χιντάνκιο, οργάνωση επιζώντων των βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, που κάνει εκστρατεία κατά των πυρηνικών όπλων.
Τα Βραβεία Νόμπελ θεσπίστηκαν με τη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ. Απονέμονται κάθε χρόνο από το 1901, αναγνωρίζοντας την εξαιρετική συνεισφορά στην επιστήμη, τη λογοτεχνία και την ειρήνη, με τη διαδικασία απονομής τους να διακόπτεται κυρίως κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων.
AP Photo/Ariana Cubillos
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ
Φιλιππίνες: Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 6,9 βαθμών στο νότιο τμήμα της χώρας, οι αρχές εξέδωσαν νέα προειδοποίηση για τσουνάμι
ΔΙΕΘΝΗ
Ισραήλ: Οι 20 Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς που πιστεύεται πως είναι ζωντανοί και θα ανταλλαγούν με Παλαιστίνιους κρατουμένους
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό δελτίο 10/10/2025
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίτιμος Διδάκτορας του ΕΚΠΑ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημ. Χούπης
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αλ. Τσίπρας- Αιχμές για τις επόμενες κινήσεις
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Καταγγελίες για προβλήματα σε νηπιαγωγείο στο Περιστέρι- "Επικίνδυνοι χώροι για μαθητές"
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ανασφάλιστα οχήματα- απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας: ξεκίνησαν τα "ραβασάκια" για πρόστιμα
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ευλογιά των προβάτων: Καταγγελίες για χρήση παράνομων εμβολίων
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εφιάλτης για 14χρονη στην Θεσσαλονίκη- Την "παγίδευσε" μέσω διαδικτύου