- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Γαλλία: Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο μη έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026
ΔΙΕΘΝΗ

Με το γαλλικό δεκαετές ομόλογο να φτάνει στο 3,59%, υψηλότερα από το αντίστοιχο ιταλικό (3,58%) και με το δημόσιο χρέος της χώρας να βρίσκεται στα 3,4 τρισ. ευρώ (114% του ΑΕΠ), το πιθανολογουμενο ενδεχόμενο να μην είναι σε θέση η γαλλική Εθνοσυνέλευση να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2026 εντείνει την ανησυχία στην Ευρώπη, η οποία ταλανίζεται από την πολιτική αστάθεια στην Γαλλία.
Υπό κανονικές συνθήκες το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2026 έπρεπε να παρουσιαστεί στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο πριν από την πρώτη Τρίτη του Οκτωβρίου, σήμερα δηλαδή. Στη συνέχεια, πρέπει να κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση «το αργότερο έως τις 13 Οκτωβρίου».
Η ημερομηνία αυτή, αντιστοιχεί στο άρθρο 47 του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι οι βουλευτές διαθέτουν προθεσμία 70 ημερών για να εξετάσουν το σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό. Τα χρονοδιαγράμματα αυτά δεν φαίνεται πιθανό να τηρηθούν υπό τις παρούσες συνθήκες.
Παρ' όλα αυτά, όπως αναφέρουν Γάλλοι αναλυτές, η κατάθεση ενός σχεδίου νόμου για τον προϋπολογισμό του 2026 από την παρούσα, έστω και παραιτηθείσα κυβέρνηση δεν αποκλείεται, ιδίως από τη στιγμή που ένα αντίγραφο του σχεδίου είναι ήδη έτοιμο και έχει διαβιβαστεί από την περασμένη Πέμπτη στο Ανώτατο Συμβούλιο Δημοσίων Οικονομικών.
Προς το παρόν, ωστόσο, το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι αυτό της ψήφισης ενός ειδικού νόμου ο οποίος θα επιτρέπει την είσπραξη φόρων, καθώς και στο κράτος και στην Κοινωνική Ασφάλιση να συνεχίσουν να δανείζονται, έως ότου εγκριθεί ο νέος κρατικός προϋπολογισμός.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΦΩΤΟ: AP – Thomas Padilla
ΣΧΕΤΙΚΑ
Κίνα: Αγώνας δρόμου για τους διασώστες προκειμένου να απομακρύνουν τους αποκλεισμένους στο Έβερεστ πεζοπόρους έως σήμερα
ΔΙΕΘΝΗ
Δανία: Η κυβέρνηση προτείνει να απαγορευτεί η πρόσβαση σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στους ανηλίκους κάτω των 15 ετών
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό δελτίο 7/10/2025
- ΔΙΕΘΝΗ Δυο χρόνια από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ- Εκδηλώσεις μνήμης και διαπραγματεύσεις για την Γάζα
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Παραίτηση Αλ. Τσίπρα- Αιφνιδιασμός και αντιδράσεις
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ- Κατάθεση "κλειδί"
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίθεση διανομέα με κατσαβίδι σε οδηγό- Στον Εισαγγελέα ο 25χρονος
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στις φλόγες ιστιοπλοϊκό σκάφος στην Αλόννησο
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πως κινείται η κακοκαιρία "Barbara"