- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Η ισπανική εισαγγελία θα ερευνήσει «τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Λωρίδα της Γάζας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισπανία θα ερευνήσει «τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Λωρίδα της Γάζας για να συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), ανακοίνωσε η ισπανική εισαγγελία.
«Ο γενικός εισαγγελέας εξέδωσε απόφαση με την οποία ανακοινώνει τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα αναλάβει να ερευνήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα», επεσήμανε η εισαγγελία.
Στόχος «να συγκεντρωθούν αποδείξεις και να τεθούν στη διάθεση του αρμόδιου οργάνου, με σεβασμό προς τις υποχρεώσεις της Ισπανίας όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε η εισαγγελία.
«Η πρωτοβουλία αυτή της ισπανικής εισαγγελίας ακολουθεί τη σύσταση της Διεθνούς Ανεξάρτητης Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ (COI) για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, η οποία ζητεί από τις χώρες μέλη να συνεργαστούν με την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», εξηγεί η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την απόφαση του γραφείου του γενικού εισαγγελέα, η Ισπανία «έχει την υποχρέωση να παράσχει την απαραίτητη συνεργασία και βοήθεια» για τη διερεύνηση της υπόθεσης, «κάτι που νομιμοποιεί την έναρξη ερευνητικών διαδικασιών εντός του πεδίου των εξουσιών της εισαγγελίας, προκειμένου η αρχή της διεθνούς συνεργασίας να καταστεί πραγματική και αποτελεσματική».
Ο γενικός εισαγγελέας επεσήμανε ότι τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα μπορούν να χρησιμεύσουν ως «αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν».
Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης εις βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, οι οποίοι φέρονται να έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο το δικαστήριο δεν έχει κατηγορήσει κανέναν από τους δύο για γενοκτονία.
Η Ισπανία είναι επίσης μεταξύ των χωρών που έχουν συμμετάσχει στην προσφυγή που κατέθεσε πρώτη η Νότια Αφρική ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κατηγορώντας το Ισραήλ για «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Διεθνές Δικαστήριο είχε καλέσει το Ισραήλ ήδη από τον Ιανουάριο του 2024 να αποτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια γενοκτονίας.
Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου έχουν εκδώσει πολλές έκτακτες αποφάσεις, ζητώντας, μεταξύ άλλων, από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις του στην περιοχή της Ράφα ή να επιτρέψει την απρόσκοπτη είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Όμως το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει αρχίσει ακόμη να εξετάζει το βασικό ζήτημα, αν δηλαδή το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, μια διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.
AP_Photo_Manu_Fernandez
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΣΧΕΤΙΚΑ
ΗΠΑ: Στο πλευρό του Τζίμι Κίμελ τάσσεται το Χόλιγουντ μετά την απόφαση του ABC να αναστείλει τη μετάδοση της εκπομπής του
ΔΙΕΘΝΗ
Κίνα: Ο κόσμος βρίσκεται σε «σταυροδρόμι» ανάμεσα στην ειρήνη και τον πόλεμο, σύμφωνα με το Πεκίνο
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 17/09/2025
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Πέμπτη 18/09/2025
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ TikTok ALPHA – Φανάρι που κρατάει …7,5 λεπτά
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων - Ο ALPHA στις εγκαταστάσεις του KEELE
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μαίνονται οι αντιδράσεις για Λοβέρδο
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τραγωδία στα Τέμπη- Συνεχίζεται η απεργία πείνας στο Σύνταγμα
- ΔΙΕΘΝΗ Αντιμεταναστευτικό ρεύμα