- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Πυρκαγιά σε πυρηνικό σταθμό και σε τερματικό σταθμό καυσίμων στη Ρωσία έπειτα από ουκρανικές επιθέσεις με drones
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία εξαπέλυσε σήμερα επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον της Ρωσίας, προκαλώντας απότομη μείωση της παραγωγικής ικανότητας ενός αντιδραστήρα σε έναν από τους μεγαλύτερους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Ρωσίας και τεράστια πυρκαγιά στον σημαντικό τερματικό σταθμό εξαγωγής καυσίμων Ουστ-Λούγκα, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως τουλάχιστον 95 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν πάνω από τουλάχιστον δώδεκα ρωσικές περιφέρειες σήμερα, 24 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία η Ουκρανία γιορτάζει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.
Ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ, σε απόσταση μόλις 60 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πυροδοτήθηκε κοντά στον σταθμό, αμέσως μετά τα μεσάνυχτα, προκαλώντας ζημιές σε έναν βοηθητικό μετασχηματιστή και μείωση κατά 50% της παραγωγικής δυναμικότητας στον αντιδραστήρα αριθμός 3.
Τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι φυσιολογικά και δεν έχουν προκληθεί τραυματισμοί από την πυρκαγιά που πυροδότησε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ανέφερε ο σταθμός. Άλλοι δύο αντιδραστήρες λειτουργούν χωρίς να παράγουν ενέργεια και ένας είναι υπό προγραμματισμένες εργασίες επισκευής.
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την επιτήρηση της πυρηνικής ενέργειας, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), δήλωσε πως γνωρίζει σχετικά με τις αναφορές ότι ένας μετασχηματιστής στον σταθμό έπιασε φωτιά λόγω στρατιωτικής δραστηριότητας και τόνισε πως όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις θα πρέπει πάντοτε να προστατεύονται.
Χίλια χλμ. προς βορρά, στον Κόλπο της Φινλανδίας, τουλάχιστον δέκα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πάνω από το λιμάνι Ουστ-Λούγκα στη βόρεια ρωσική περιφέρεια Αγία Πετρούπολη, με τα συντρίμμια να πυροδοτούν πυρκαγιά στον σταθμό που λειτουργεί η Novatek -- έναν τεράστιο τερματικό σταθμό εξαγωγής καυσίμων στη Βαλτική θάλασσα και συγκρότημα επεξεργασίας, όπως δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης.
Πλάνα η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει επαληθευτεί που αναρτήθηκαν σε ρωσικά κανάλια στην εφαρμογή Telegram δείχνουν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος να πέφτει σε τερματικό καυσίμων, να ακολουθεί μια τεράστια μπάλα φωτιάς που υψώνεται στον ουρανό και στη συνέχεια μια στήλη μαύρου καπνού να σηκώνεται στον ορίζοντα.
"Οι πυροσβέστες και οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης εργάζονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς", δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντροζντένκο, ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Αγίας Πετρούπολης. Δεν υπάρχουν τραυματισμοί, πρόσθεσε.
Πριν από λίγο ο Α. Ντροζντένκο ανακοίνωσε ότι η φωτιά στον τερματικό σταθμό της Novatek στην Ουστ-Λούγκα έχει κατασβεστεί. Εργασίες επισκευής και αποκατάστασης έχουν ξεκινήσει στις εγκαταστάσεις, έγρψε ο ίδιος στο Telegram.
Σύμφωνα με τη Novatek, το συγκρότημα στην Ουστ-Λούγκα, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013, μετατρέπει συμπυκνωμένο αέριο σε ελαφρά και βαριά νάφτα, καύσιμο αεριωθούμενων, μαζούτ και πετρέλαιο και δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία να μεταφέρει διά θαλάσσης πετρελαϊκά προϊόντα καθώς και συμπυκνωμένο αέριο στις διεθνείς αγορές.
Η Novatek παράγει κυρίως νάφτα για την Ασία, περιλαμβομένης της Κίνας, της Σιγκαπούρης, της Ταϊβάν και της Μαλαισίας, καθώς και καύσιμα αεριωθούμενων με παράδοση στην Κωνσταντινούπολη.
Η Rosaviatsia, η αρχή πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας, ανακοίνωσε πως οι πτήσεις σταμάτησαν για πολλές ώρες σε αρκετά ρωσικά αεροδρόμια στη διάρκεια της νύχτας, περιλαμβανομένου του αεροδρομίου Πούλκοβο στην περιφέρεια της Αγίας Πετρούπολης.
Ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν επίσης σε βιομηχανική επιχείρηση στη ρωσική πόλη Σιζράν, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Σαμάρα. Ένα παιδί τραυματίστηκε κατά την επίθεση, σύμφωνα με τον κυβερνήτη, που δεν διευκρίνισε πού ακριβώς σημειώθηκε η επίθεση.
AP Photo Press Ministerio ruso de Situaciones de Emergencia
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΣΧΕΤΙΚΑ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 24/8/2025
- ΔΙΕΘΝΗ «Γαλάζια πατρίδα» και επίδειξη ισχύος – Σόου και από τον γαμπρό του Ερντογάν
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Έφυγε» ο Δημήτρης Κωνσταντάρας δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αναπαράσταση στην Αγία Αγάθη Μεσολογγίου - Αντάμωμα «οπλαρχηγών»
- ΔΙΕΘΝΗ «Τα εννιάμερα της Παναγίας» - Θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σε ρυθμούς ΔΕΘ η αντιπαράθεση – «Μάχη» για την τσέπη του πολίτη
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Νέο τροχαίο με εγκατάλειψη στη Σαλαμίνα - Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα