- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Η Ιρλανδία καλεί να απελευθερωθούν οι όμηροι μετά την έφοδο κακοποιών σε ορφανοτροφείο στην Αϊτή
ΔΙΕΘΝΗ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας κάλεσε χθες Τρίτη τις αϊτινές αρχές να εγγυηθούν πως «θα γίνει το παν» προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι άνθρωποι, ανάμεσά τους ιρλανδή υπεύθυνη ορφανοτροφείου ιεραποστολής και παιδί 3 ετών με αναπηρία, που απήχθησαν από ενόπλους κατά τη διάρκεια εφόδου στη δομή φροντίδας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρις συνομίλησε με τον αϊτινό ομόλογό του Ζαν-Βικτόρ Αρβέλ Ζαν-Μπατίστ, ανέφεραν οι υπηρεσίες του στο Δουβλίνο, προσθέτοντας ότι οι δυο άνδρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή και να συνεργαστούν για να απελευθερωθούν οι όμηροι, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδής.
Η Τζίνα Χέρατι ζει και εργάζεται στο κράτος της Καραϊβικής από το 1993.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να αφεθεί ελεύθερη αμέσως», τόνισε ο κ. Χάρις σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποίησε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.
Η απαγωγή των εργαζομένων και του παιδιού από το ορφανοτροφείο, στο Κενσκόφ, ορεινό προάστιο της πρωτεύουσας, έγινε το σαββατοκύριακο. Η περιοχή έχει μπει από τις αρχές της χρονιάς στο στόχαστρο συμμοριών, που δεν σταματούν να επεκτείνουν τον έλεγχό τους καθώς η αστυνομία μοιάζει να αδυνατεί να τις αντιμετωπίσει.
Ο πάτερ Ρίτσαρντ Φρεσέτ, που συνεργάζεται με την οργάνωση «Nos petits frères et sœurs», η οποία δρα σε διάφορες χώρες της κεντρικής και της νότιας Αμερικής, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι άνθρωποι που απήχθησαν είναι οκτώ, η κυρία Χέρατι, το παιδί και έξι εργαζόμενοι στο κέντρο φροντίδας και ορφανοτροφείο για παιδιά με αναπηρία. Αρχικά γινόταν λόγος για εννιά ομήρους.
«Δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να κλείσουμε σε συμφωνία για τα λύτρα για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωσή τους», είπε ο καναδός ιερωμένος.
«Ελπίζουμε να υπάρξει ταχεία και ασφαλής επιστροφή τους», ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης προσθέτοντας πως «η δέσμευσή μας» στον αϊτινό λαό «παραμένει σθεναρή όσο πάντα».
Οι συμμορίες που λυμαίνονται το φτωχότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου βάζουν στο στόχαστρο τα τελευταία χρόνια εκκλησιαστικές, φιλανθρωπικές και ιατρικές μη κυβερνητικές οργανώσεις - έχουν επιτεθεί σε νοσοκομεία κι έχουν απαγάγει γιατρούς, ιερωμένους και μοναχές.
Πρόσφατη έκθεση του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή (BINUH) τόνιζε πως η κατάσταση είναι «πολύ ευμετάβλητη» στο Κενσκόφ, καθώς οι συμμορίες κλιμακώνουν και διευρύνουν τις επιθέσεις τους σε διάφορες περιοχές, ανάμεσά τους αγροτικές.
Το BINUH θεωρεί το Κενσκόφ περιοχή «μείζονος στρατηγικής σημασίας», καθώς επιβλέπει την Πετιόν-Βιλ, συνοικία της πρωτεύουσας που δεν ελέγχεται ακόμη από κάποια συμμορία, όπου εδρεύουν ξένες πρεσβείες, τράπεζες και ξενοδοχεία όπου συχνάζουν ξένοι και συναντώνται διπλωμάτες.
Τουλάχιστον 3.141 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και τουλάχιστον 336 απήχθησαν για λύτρα στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου από την 1η Ιανουαρίου ως την 30ή Ιουνίου, κατά δεδομένα της BINUH, ενώ ο αριθμός των εξαναγκαστικά εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας εξαιτίας της βίας των συμμοριών σχεδόν διπλασιάστηκε, φθάνοντας τους 1,3 εκατ. ανθρώπους.
Οι αϊτινές μεταβατικές αρχές απευθύνουν εκκλήσεις να τους διατεθούν περισσότεροι πόροι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις συμμορίες. Διεθνής αποστολή με πράσινο φως και υποστήριξη του ΟΗΕ, που έχει αναπτυχθεί εν μέρει και πάσχει από έλλειψη προσωπικού και μέσων, άρχισε να δρα πριν από έναν χρόνο, αλλά δεν μοιάζει να έχει απτό αποτέλεσμα στην προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση των συμμοριών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΦΩΤΟ: AP – Odelyn Joseph
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 5/8/2025
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Τετάρτη 6/8/2025
- ΔΙΕΘΝΗ Αλιγάτορας – κατοικίδιο
- ΔΙΕΘΝΗ Φονική καραμπόλα στην Ιταλία
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η MELTEN στο χρηματιστήριο του Λονδίνου - «Η αρχή μιας νέας εποχής»
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δέκα συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Συμβάσεις εκμετάλλευσης» Καταγγελίες εργαζομένων της καλοκαιρινής σεζόν