- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Νέες ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ταϊλάνδης-Καμπότζης - Τουλάχιστον 2 άμαχοι νεκροί στην Ταϊλάνδη εξαιτίας βομβαρδισμών
ΔΙΕΘΝΗ

Εξάλλου περίπου 40.000 άμαχοι, κάτοικοι 86 παραμεθόριων χωριών της Ταϊλάνδης, απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους, πρόσθεσε ο αξιωματούχος στην περιοχή Καμπτσιάνγκ της επαρχίας Σουρίν.
Οι σφοδρές ανταλλαγές πυρών ξέσπασαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε τομέα των συνόρων της Ταϊλάνδης με την Καμπότζη, περιοχή η οποία διεκδικείται από τα δυο κράτη, σύμφωνα με ανακοινώσεις των ενόπλων δυνάμεων των δυο πλευρών, που επέρριψαν αμφότερες την ευθύνη στην άλλη πλευρά.
Οι ταϊλανδικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι έπληξαν δυο στρατιωτικούς στόχους στο καμποτζιανό έδαφος, καθώς η ένταση ανάμεσα στα δυο βασίλεια της νοτιοανατολικής Ασίας έφτασε στην κορύφωση, με τους στρατούς τους να ανταλλάσσουν πλέον πλήγματα.
Νωρίτερα, αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης δήλωνε πως επρόκειτο να αναπτυχθούν και να δράσουν στην περιοχή τουλάχιστον 6 μαχητικά αεροσκάφη F-16. Κατά το επιτελείο στην Μπανγκόκ, επιχείρησε ήδη ένα που «κατέστρεψε» στρατιωτικό «στόχο».
Σε ανακοίνωσή τους, οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης ανέφεραν πως στρατιώτες της Καμπότζης άνοιξαν πυρ πρώτες στη διεκδικούμενη περιοχή κοντά σε χώρο λατρείας γνωστό με την ονομασία Τα Μοάν Τομ. Ανέφεραν ακόμη ότι ο στρατός της Καμπότζης ανέπτυξε drone επιτήρησης και κατόπιν στοιχεία του με βαριά όπλα.
Στην άλλη πλευρά, το υπουργείο Άμυνας της Καμπότζης ανακοίνωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις ανταπέδωσαν πυρά που δέχθηκαν από τον ταϊλανδικό στρατό σε νόμιμη άμυνα.
Δεν είναι σαφές αν ή πόσες απώλειες υπέστησαν οι πλευρές.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Καμπότζης κατήγγειλε πως υπήρξε απρόκλητη εισβολή του ταϊλανδικού στρατού στο έδαφος της χώρας.
Χθες Τετάρτη, η Μπανγκόκ ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Πνομ Πεν και διεμήνυσε πως θα απελάσει τον ειδικό απεσταλμένο της Καμπότζης στην Ταϊλάνδη αφού ταϊλανδός στρατιωτικός έχασε το ένα το πόδι ήταν πάτησε νάρκη κατά προσωπικού στον τομέα των συνόρων που διεκδικούν και τα δύο βασίλεια της νοτιοανατολικής Ασίας.
Οι ταϊλανδικές αρχές κατήγγειλαν πως τοποθετήθηκαν νέες νάρκες στην περιοχή πρόσφατα, κάτι που η καμποτζιανή πλευρά απέρριψε, κάνοντας λόγο για υπόλειμμα του εμφυλίου και μιλώντας περί ανυπόστατης κατηγορίας.
Πέρα από τον στρατιώτη που ακρωτηριάστηκε, αλλά τέσσερα μέλη περιπόλου τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης.
Σε αντίδραση για το συμβάν η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης υιοθέτησε την πρόταση του γενικού επιτελείου να κλείσουν πολλές συνοριακές διελεύσεις και να υποβαθμίσει τη διμερή διπλωματική σχέση. Από την άλλη η Πνομ Πεν αποφάσισε να σταματήσει τις εισαγωγές καυσίμων και φρούτων από την ταϊλανδική πλευρά.
Η Ταϊλάνδη και η Καμπότζη βρίσκονται στα μαχαίρια μετά τον θάνατο στρατιώτη της δεύτερης χώρας σε ανταλλαγή πυρών τον Μάιο στην ίδια διεκδικούμενη περιοχή.
Τα δυο βασίλεια συγκρούονται εδώ και δεκαετίες για τα σύνορά τους –μήκους 800 χιλιομέτρων και πλέον–, που είχαν χαραχτεί κατά τη διάρκεια της γαλλικής κατοχής της πάλαι ποτέ Ινδοκίνας, όμως το επίπεδο της έντασης που καταγράφεται το τρέχον διάστημα είναι εξαιρετικά σπάνιο.
Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Μανέτ ανακοίνωσε ότι από το 2026 θα καθιερωθεί υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, κρίνοντας πως η ένταση με την Ταϊλάνδη δικαιολογεί το μέτρο, ενώ είπε επίσης πως ο προϋπολογισμός της χώρας για την άμυνα μπορεί να αυξηθεί.
PHOTO - Royal Thai Army via AP
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ
Το Ισραήλ θα επιτρέψει σε ξένες χώρες τη ρίψη βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού
ΔΙΕΘΝΗ
Παλαιστινιακή Αρχή: Ο πρόεδρος Αμπάς χαιρετίζει την ανακοίνωση της Γαλλίας για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους τον Σεπτέμβριο, "μια νίκη για την παλαιστινιακή υπόθεση"
ΔΙΕΘΝΗ
Ιράν-ΙΑΕΑ: Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι δηλώνει ότι το Ιράν είναι έτοιμο να ξαναρχίσει συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό Δελτίο 25/07/2025
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εκρηκτικό κοκτέιλ – Καύσωνας, σκόνη και μποφόρ
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος – Άγγιξε τους 46 βαθμούς
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αναγκαστική προσθαλάσσωση καναντέρ – Ολοκληρώθηκε η ρυμούλκηση
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αναγκαστική προσθαλάσσωση καναντέρ- Σώοι οι δύο πιλότοι
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός το Σάββατο 26/7/2025
- ΔΙΕΘΝΗ Έφυγε από τη ζωή ο Χαλκ Χόγκαν