- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε στη δημοσιότητα αρχεία για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έδωσε εντολή την 23η Ιανουαρίου με διάταγμά του να αποχαρακτηριστούν χιλιάδες κυβερνητικά έγγραφα για τις δολοφονίες του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963, του αδελφού του γερουσιαστή Ρόμπερτ Φ. Κένεντι -του λεγόμενου Μπόμπι- και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968.
Τον Μάρτιο, τα Εθνικά Αρχεία δημοσιοποίησαν ως τότε απόρρητα έγγραφα για τον φόνο του προέδρου Κένεντι, που είχε συνταράξει τις ΗΠΑ και τον κόσμο, πυροδοτώντας σειρά θεωριών συνωμοσίας και σεναρίων.
Τον Απρίλιο, έκαναν το ίδιο για τον φόνο του Μπόμπι Κένεντι, του πατέρα του νυν υπουργού Υγείας της κυβέρνησης Τραμπ, του Ρόμπερτ Κένεντι του νεότερου και υπουργού Δικαιοσύνης του δολοφονημένου δημοκρατικού προέδρου.
Οι 230.000 σελίδες των αρχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες προέρχονται κυρίως από την έρευνα της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI) για τα ταξίδια στο εξωτερικό του φερόμενου ως δολοφόνου του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ή ακόμη την κατάθεση συγκρατουμένου του, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η συντονίστρια των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI), η Τάλσι Γκάμπαρντ.
Η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ «εγγυάται πλήρη διαφάνεια για αυτό το τραγικό και κομβικό επεισόδιο της ιστορίας της χώρας μας», πρόσθεσε.
Όμως με κοινή ανακοίνωσή της, τα παιδιά του εμβληματικού υπερασπιστή των πολιτικών δικαιωμάτων εξέφρασαν ανησυχία για τη δυνητική κατάχρηση των εγγράφων αυτών ώστε να γίνουν «επιθέσεις εναντίον της κληρονομιάς» του πατέρα τους και των «επιτευγμάτων του κινήματος» του οποίου ηγήθηκε.
Όταν ήταν ακόμη ζωντανός, ο Δρ. Κινγκ βρισκόταν στο στόχαστρο «εκστρατείας παραπληροφόρησης και παρακολούθησης», ενορχηστρωμένης από τον διευθυντή του FBI την εποχή, τον πανίσχυρο Τζέι Έντγκαρ Χούβερ, με σκοπό «να καταστραφεί η φήμη του και γενικότερα αυτή του κινήματος για τα αστικά δικαιώματα», θύμισαν.
Υπογραμμίζουν ακόμη πως δεν πίστεψαν ποτέ και συνεχίζουν να μην πιστεύουν πως ο Τζέιμς Ερλ Ρέι, λευκός υπέρμαχος του φυλετικού διαχωρισμού, ήταν ένοχος για τη δολοφονία του, την 4η Απριλίου 1968, σε μοτέλ στο Μέμφις (νότια), όπου είχε πάει για να υποστηρίξει εργαζόμενους στην αποκομιδή απορριμμάτων που απεργούσαν.
Ο Τζέιμς Ερλ Ρέι πέθανε στη φυλακή το 1998.
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 21/7/2025
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Τρίτη 22/7/2025
- ΔΙΕΘΝΗ TikTok ALPHA – Τα ζώα θα συνομιλούν μαζί μας
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ο αργυρός Γ. Παπαναστασίου στον ALPHA – Από το εργοστάσιο στο ευρωπαϊκό βάθρο
- ΔΙΕΘΝΗ Τρολάρουν το παράνομο ζευγάρι που «πιάστηκε» στη συναυλία των GOLDPLAY
- ΔΙΕΘΝΗ Σκάνδαλο διαφθοράς στο Μιλάνο
- ΔΙΕΘΝΗ Γάζα: 100 νεκροί την ώρα συσσιτίου