- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Γαλλία: Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας το 2032 ο Εμανουέλ Μακρόν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο νυν πρόεδρος δεν έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2027, αφού το γαλλικό Σύνταγμα περιορίζει σε δύο τις συνεχείς θητείες στην προεδρία της Γαλλίας. Έχει ωστόσο το δικαίωμα να διεκδικήσει τρίτη θητεία, εφόσον βεβαίως επιθυμεί, το 2032, οπότε θα είναι 54 ετών.
Τις αναλύσεις περί τρίτης θητείας πυροδότησε η ομιλία του Γάλλου προέδρου προς την νεολαία του κόμματος του το περασμένο Σάββατο όπου είπε, «σας θέλω δίπλα μου για τα επόμενα δύο χρόνια, για τα επόμενα πέντε χρόνια, για τα επόμενα δέκα χρόνια». Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, με την παρέμβαση αυτή ο Εμάνουελ Μακρόν «ψαλίδισε» τις φιλοδοξίες του νυν γενικού γραμματέα του κόμματός του «Αναγέννηση» και πρώην πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ. Οι σχέσεις των δύο αντρών έχουν ψυχρανθεί μετά την απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2024.
Ωστόσο στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γαλλίας μόνο ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν (1974-1981) και ο Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) επιχείρησαν να επανεκλεγούν μετά τη λήξη της θητείας τους στην προεδρία της Γαλλίας, και απέτυχαν.
Gonzalo_Fuentes_Pool_via_AP
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ