- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Ο καγκελάριος Μερτς κάλεσε το Ιράν να διαπραγματευτεί άμεσα με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ - Σε σύσκεψη το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας
ΔΙΕΘΝΗ

«Το Ιράν πρέπει να αρχίσει άμεσα διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ», τόνισε νωρίτερα σήμερα ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφαν Κορνέλιους, ο καγκελάριος επανέλαβε την έκκλησή του προς την Τεχεράνη «να αρχίσει αμέσως διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και να καταλήξει σε διπλωματική λύση στην σύγκρουση». Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι από τις αεροπορικές επιδρομές επλήγησαν «μεγάλα τμήματα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», αλλά ακριβής εκτίμηση θα γίνει αργότερα.
Σήμερα το πρωί επίσης πραγματοποιήθηκαν ήδη εκ νέου διαβουλεύσεις μεταξύ του Φρίντριχ Μερτς, του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ.
Όπως πάντως μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο καγκελάριος ενημερώθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, ενώ το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει και ότι η Βρετανία υποστηρίζει ότι είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων. Σε συνεχή επαφή με τους βρίσκεται επίσης σε συνεχή επαφή με τους ευρωπαίους εταίρους, αλλά και με την πρεσβεία του Ιράν στο Βερολίνο βρίσκεται ο διπλωματικός σύμβουλός του Γκίντερ Ζάουτερ, σύμφωνα με το ARD.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Γιούργκεν Χαρντ χαιρέτισε από την πλευρά του την αμερικανική επίθεση: «Μετά την άρνηση του Ιράν να αποδεχθεί την προσφορά των Ευρωπαίων για διαπραγματεύσεις, οι συνέπειες ενός αμερικανικού χτυπήματος κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων ήταν προβλέψιμες. Αυτό πιθανότατα θα ωθήσει το πυρηνικό πρόγραμμα τουλάχιστον χρόνια πίσω, προς όφελος του Ισραήλ και ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας», δήλωσε ο κ. Χαρντ στο πρακτορείο Reuters και κατηγόρησε την Τεχεράνη για ένα «κατάφωρο ψέμα», ότι δεν κατασκευάζει πυρηνική βόμβα, παρόλο που τόσο το πυρηνικό όσο και το πυραυλικό του πρόγραμμα έχουν κινηθεί σαφώς προς αυτή την κατεύθυνση. «Τώρα είναι σημαντικό να περιοριστούν οι πιθανές πολιτικές και οικολογικές επιπτώσεις στην περιοχή», πρόσθεσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός και επισήμανε ακόμη ότι «έστω και μυστικά», πολλά αραβικά κράτη εγκρίνουν το χτύπημα. Ταυτόχρονα, ανέφερε, αυτή η μαζική αποδυνάμωση του Ιράν αποτελεί και ήττα για τη Ρωσία, η οποία έχει χρησιμοποιήσει επίσης ιρανικά drones σε μεγάλη κλίμακα εναντίον της Ουκρανίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΣΧΕΤΙΚΑ
Η Ουάσινγκτον επιθυμεί την αναζήτηση μιας διπλωματικής διαδικασίας με το Ιράν, δηλώνει ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς
ΔΙΕΘΝΗ
Βατικανό: «Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η ανθρωπότητα κάνει έκκληση για ειρήνη», τόνισε ο πάπας Λέων ο ΙΔ’
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό Δελτίο 22/6/2025
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο "Δευκαλίων" στην υπηρεσία των ενόπλων δυνάμεων
- ΔΙΕΘΝΗ «Αποτροπή σχεδίου επίθεσης εναντίον ευρωπαίων πολιτών» από Ισραηλινούς στην Κύπρο
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στον Alpha η Ελληνίδα προπονήτρια στο Ιράν
- ΔΙΕΘΝΗ Βραζιλία – 8 νεκροί από πτώση αλεξίπτωτου
- ΔΙΕΘΝΗ Διαμαρτύρονται για τον υπερτουρισμό – Μπλόκο στους «τουρίστες»
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Διακινούσαν λαθραία καύσιμα – 5 συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική , Κοζάνη