• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Ο Γενικος Γραμματεας των Ηνωμενων Εθνων κανει εκκληση για αμεση αποκλιμακωση στη συγκρουση Ισραηλ-Ιραν

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάνει έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν

ΔΙΕΘΝΗ 20.06.2025 - 22:16

AP_Guteres_Antonio_OIE_Gutieres___Hassan_Ammar

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε εκτάκτως, καθώς οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Ιράν συνεχίζονται αμείωτες, απειλώντας να αποσταθεροποιήσουν τη Μέση Ανατολή και να υπονομεύσουν τις παγκόσμιες προσπάθειες μη διάδοσης. 

Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για τις ολέθριες συνέπειες της συνέχισης των συγκρούσεων. «Υπάρχουν στιγμές όπου οι επιλογές ενώπιον μας δεν είναι απλώς σημαντικές, είναι καθοριστικές», ανέφερε. «Δεν οδηγούμαστε σταδιακά σε κρίση, τρέχουμε προς αυτήν.» 

Ο κ. Γκουτέρες κάλεσε όλα τα μέρη να «δώσουν μια ευκαιρία στην ειρήνη», τονίζοντας ότι «η επέκταση αυτής της σύγκρουσης θα μπορούσε να ανάψει μια φωτιά που κανείς δεν θα μπορέσει να ελέγξει.» 

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι το «κεντρικό ζήτημα αυτής της σύγκρουσης είναι το πυρηνικό ζήτημα», τονίζοντας ότι η Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων (NPT) αποτελεί «θεμέλιο λίθο της διεθνούς ασφάλειας» και ότι το Ιράν «οφείλει να την σεβαστεί». 

Αν και το Ιράν «έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων», ο κ. Γκουτέρες αναγνώρισε ένα «έλλειμμα εμπιστοσύνης» που μπορεί να γεφυρωθεί μόνο μέσω «διπλωματίας για την επίτευξη αξιόπιστης, συνολικής και επαληθεύσιμης λύσης». Απηύθυνε έκκληση για άμεση παύση των εχθροπραξιών και επιστροφή σε σοβαρές διαπραγματεύσεις. 

Παρουσιάζοντας μια ζοφερή εικόνα της κατάστασης επί του πεδίου, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, δήλωσε ότι «η έκταση και η ένταση των επιθέσεων σε Ιράν και Ισραήλ συνεχίζουν να διευρύνονται, με σοβαρές συνέπειες για τους αμάχους και στις δύο χώρες». 

Η κ. ΝτιΚάρλο ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει πλήξει «πάνω από 100 στρατιωτικούς στόχους και πυρηνικές εγκαταστάσεις», συμπεριλαμβανομένων της βάσης πυραύλων στο Κερμανσάχ, των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Νατάνζ και το Ισφαχάν, καθώς και του αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Χοντάμπ. 

Παράλληλα, οι ιρανικές αεροπορικές επιδρομές έχουν πλήξει πολλαπλούς πολιτικούς στόχους στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων του Ινστιτούτου Έρευνας Weizmann, του πετροχημικού συγκροτήματος Bazan και του Ιατρικού Κέντρου Soroka. 

Η κ. ΝτιΚάρλο ανέφερε ότι σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Υγείας, έως τις 19 Ιουνίου «224 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και πάνω από 2.500 είχαν τραυματιστεί από ισραηλινά πλήγματα», με το 90% των θυμάτων να είναι άμαχοι. 'Αλλες εκτιμήσεις, ανέφερε, ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε διπλάσιο. Από την ισραηλινή πλευρά, τόνισε το γραφείο του Πρωθυπουργού επιβεβαίωσε 24 θανάτους και 915 τραυματισμούς, «στην πλειονότητά τους αμάχους». 

Προειδοποίησε επιπλέον ότι «βρισκόμαστε στο χείλος μιας γενικευμένης σύγκρουσης και ανθρωπιστικής κρίσης», προσθέτοντας ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να τηρείται, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης επιθέσεων σε αμάχους και ιατρικές εγκαταστάσεις. Η κ. ΝτιΚάρλο υπογράμμισε τις περιφερειακές επιπτώσεις, κάνοντας αναφορά σε εκτοξεύσεις πυραύλων από τους Χούθι στην Υεμένη προς το Ισραήλ και σε αυξημένες εντάσεις με ένοπλες ομάδες στο Ιράκ, στον Λίβανο και στη Συρία. 

Αναφερόμενος στη διάσταση του πυρηνικού κινδύνου, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, παρείχε λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων μετά τα ισραηλινά πλήγματα. 

«Οι επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν προκάλεσαν σοβαρή υποβάθμιση της πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας», δήλωσε ο κ. Γκρόσι, σημειώνοντας ωστόσο ότι «μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ραδιολογική διαρροή που να επηρεάζει τον πληθυσμό.» 

Ο κ. Γκρόσι περιέγραψε εκτεταμένες ζημιές σε πολλές εγκαταστάσεις: στο Νατάνζ επλήγησαν οι ηλεκτρικές υποδομές και η κύρια αίθουσα φυγοκέντρησης· στο Ισφαχάν υπέστησαν ζημιές τέσσερα βασικά κτίρια· ο αντιδραστήρας στο Χοντάμπ (Αράκ) επλήγη αν και δεν ήταν σε λειτουργία· και τα κέντρα κατασκευής φυγοκεντρητών στην Τεχεράνη και το Καράτζ καταστράφηκαν. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Πυρηνικό Σταθμό του Μπουσέρ, τονίζοντας ότι «άμεσο πλήγμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον». Τόνισε ακόμη ότι οποιαδήποτε επίθεση που θα διακόψει την εξωτερική παροχή ρεύματος στο Μπουσέρ «θα μπορούσε να προκαλέσει τήξη του πυρήνα του αντιδραστήρα». 

«Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις και τα υλικά δεν πρέπει να καλύπτονται από την ομίχλη του πολέμου», υπογράμμισε ο Γκρόσι, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή θέση του IAEA ότι «ένοπλες επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν πρέπει ποτέ να πραγματοποιούνται.» 

Απηύθυνε επίσης έκκληση για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και επιβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός είναι έτοιμος να συνεργαστεί με όλα τα μέρη, να προσφέρει τεχνική υποστήριξη και να επαναλάβει τις επιθεωρήσεις όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. 

«Μια διπλωματική λύση είναι εφικτή αν υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση... Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί. Η εναλλακτική θα ήταν μια μακροχρόνια σύγκρουση και μια διαρκής απειλή πυρηνικής διάδοσης που... ουσιαστικά θα διαβρώσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης και το συνολικό καθεστώς μη διάδοσης» ανέφερε ο κ. Γκρόσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)





ΣΧΕΤΙΚΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν προειδοποιεί την Ουκρανία ότι θα αντιμετωπίσει καταστροφή αν ποτέ χρησιμοποιήσει βρώμικη βόμβα εναντίον της Ρωσίας, αλλά δεν έχει δει κανένα στοιχείο ότι το Κίεβο σχεδιάζει κάτι τέτοιο

ΔΙΕΘΝΗ 20.06.2025 - 22:32

ΗΠΑ: Ο Τραμπ προήδρευσε συνεδρίασης εθνικής ασφαλείας για το Ιράν, είπε Αμερικανός αξιωματούχος

ΔΙΕΘΝΗ 20.06.2025 - 22:22

Ιράν: Σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών στο βόρειο τμήμα της χώρας

ΔΙΕΘΝΗ 20.06.2025 - 22:19

Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών: Έτοιμοι για περαιτέρω συνομιλίες με το Ιράν

ΔΙΕΘΝΗ 20.06.2025 - 22:00

Εξορύξεις στα δάση – Ξύλο στην τουρκική βουλή

ΔΙΕΘΝΗ 20.06.2025 - 21:07

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Ρωσία: Ο Πούτιν προειδοποιεί την Ουκρανία ότι θα αντιμετωπίσει καταστροφή αν ποτέ χρησιμοποιήσει βρώμικη βόμβα εναντίον της Ρωσίας, αλλά δεν έχει δει κανένα στοιχείο ότι το Κίεβο σχεδιάζει κάτι τέτοιο

    ΔΙΕΘΝΗ 20.06.2025 - 22:32

    ΗΠΑ: Ο Τραμπ προήδρευσε συνεδρίασης εθνικής ασφαλείας για το Ιράν, είπε Αμερικανός αξιωματούχος

    ΔΙΕΘΝΗ 20.06.2025 - 22:22

    Ιράν: Σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών στο βόρειο τμήμα της χώρας

    ΔΙΕΘΝΗ 20.06.2025 - 22:19

    Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών: Έτοιμοι για περαιτέρω συνομιλίες με το Ιράν

    ΔΙΕΘΝΗ 20.06.2025 - 22:00

    Εξορύξεις στα δάση – Ξύλο στην τουρκική βουλή

    ΔΙΕΘΝΗ 20.06.2025 - 21:07

    Σουηδία – Τραυματίες από εκτροχιασμό τραμ

    ΔΙΕΘΝΗ 20.06.2025 - 21:01

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Γερμανία: Νομικά ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή των αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων εγείρουν ειδικοί και συνδικαλιστές της αστυνομίας

    ΔΙΕΘΝΗ 20.06.2025 - 14:06

    Ισραηλινός βομβαρδισμός στην Τεχεράνη με στόχο Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα

    ΔΙΕΘΝΗ 20.06.2025 - 15:41

    Τηλεφωνική συνομιλία του Τ. Ερντογάν με τον Φρ. Μερτς για τη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν

    ΔΙΕΘΝΗ 20.06.2025 - 15:52

    Ισχυρές εκρήξεις σε πολλές ισραηλινές πόλεις - Αναφορές για τραυματίες και ζημιές από το νέο κύμα ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων

    ΔΙΕΘΝΗ 20.06.2025 - 16:37

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 20/6/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 20/6/2025
    • Ο καιρός το Σάββατο 21/6/2025
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός το Σάββατο 21/6/2025
    • Εξορύξεις στα δάση – Ξύλο στην τουρκική βουλή
      ΔΙΕΘΝΗ Εξορύξεις στα δάση – Ξύλο στην τουρκική βουλή
    • Σουηδία – Τραυματίες από εκτροχιασμό τραμ
      ΔΙΕΘΝΗ Σουηδία – Τραυματίες από εκτροχιασμό τραμ
    • Διαδίκτυο και ανήλικοι – Παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Διαδίκτυο και ανήλικοι – Παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη
    • Φορο-αλλαγές στο τραπέζι – Ελαφρύνσεις και «κούρεμα» τεκμηρίων
      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Φορο-αλλαγές στο τραπέζι – Ελαφρύνσεις και «κούρεμα» τεκμηρίων
    • Απολογείται ο Π. Φιλιππίδης- «Δεν είμαι βιαστής – Με συναίνεση ό,τι ι έγινε»
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Απολογείται ο Π. Φιλιππίδης- «Δεν είμαι βιαστής – Με συναίνεση ό,τι ι έγινε»
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025