- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Συγκλόνισε η Τζιανίνα Μαραντόνα στην δίκη για τον θάνατο του πατέρα της
ΔΙΕΘΝΗ

«Κοιτάζοντας πίσω, νομίζω ότι ήταν μια σκηνοθετημένη κατάσταση, ένα θεατρικό έργο που μας έστησαν (σ.σ. η ιατρική ομάδα), για να επιδιώξουν αυτό που ήθελαν. Να κρατήσουν τον μπαμπά μόνο του, σε ένα σκοτεινό και άσχημο μέρος», είπε η Τζιανίνα, κόρη του Μαραντόνα και της πρώην συζύγου του, Κλαούντια Βιγιαφάνιε.
Η Τζιανίνα δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιά πίστευε ότι ήταν τα κίνητρα του ιατρικού προσωπικού. Αλλά στην αρχή της δίκης, ο δικηγόρος της, Φερνάντο Μπουρλάντο, επεσήμανε το «χρηματικό συμφέρον» της ομάδας, μια πτυχή που πιστεύει ότι αποτελεί μέρος της δίκης για αμέλεια.
Επτά επαγγελματίες υγείας -ιατροί, ένας ψυχίατρος, ένας ψυχολόγος και νοσηλευτές- δικάζονται εδώ και δύο μήνες στο Σαν Ισίντρο (βόρεια του Μπουένος Άιρες) για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως», που σημαίνει αμέλεια που διαπράχθηκε εν γνώσει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο.
Το είδωλο του αργεντινού ποδοσφαίρου πέθανε σε ηλικία 60 ετών στις 25 Νοεμβρίου 2020, από καρδιοαναπνευστική κρίση και πνευμονικό οίδημα, στο κρεβάτι του σε ιδιωτική κατοικία στο Τίγκρε, κοντά στο Σαν Ισίντρο. Ο Μαραντόνα ανάρρωνε για δύο εβδομάδες μετά από νευροχειρουργική επέμβαση για αιμάτωμα στο κεφάλι.
Καταθέτοντας την Τρίτη, η Τζιανίνα έστρεψε την αγανάκτησή της προς έναν από τους κατηγορούμενους, τον Λεοπόλδο Λούκε, τον προσωπικό ιατρό του Μαραντόνα εκείνη την εποχή και, σύμφωνα με τις μαρτυρίες στην δίκη, τον κύριο υπεύθυνο λήψης αποφάσεων κατά την διάρκεια εκείνων των μοιραίων εβδομάδων, μαζί με την ψυχίατρο Αγκουστίνα Κοσάτσοφ.
Η απόφαση για ανάρρωση στο σπίτι μετά την επέμβαση, και το κακό επίπεδο φροντίδας και ιατρικού εξοπλισμού που παρήχετο εκεί, έχουν αποτελέσει κεντρικά ζητήματα της δίκης μέχρι στιγμής, τα οποία αμφισβητούνται από διάφορους μάρτυρες.
Η Τζιανίνα δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της όταν ακούσθηκε στο δικαστήριο η ηχογράφηση μιας συνάντησης μεταξύ της ιατρικής ομάδας του Μαραντόνα, της οικογένειας και ορισμένων στενών φίλων του, όπου συζητήθηκε η απόφαση μεταξύ ανάρρωσης στο σπίτι ή σε ίδρυμα, όπως ήταν η σύσταση των ιθυνόντων της κλινικής όπου χειρουργήθηκε.
«Πονάει τόσο πολύ. Ολες αυτές οι αποφάσεις μου φαίνονται τόσο άδικες, όλα όσα υποσχέθηκαν (για την ανάρρωση) και δεν τηρήθηκαν ποτέ. Νιώθω σαν να ήταν μια φρικτή χειραγώγηση, ένα θεατρικό έργο με κακό τέλος».
Ένταση υπήρξε στο δικαστήριο, όταν ακούσθηκε το ηχητικό μήνυμα ενός από τους κατηγορούμενους, του ψυχολόγου Κάρλος Ντίαζ, που παρουσιάσθηκε ως «ειδικός στον εθισμό» (σ.σ. από τον οποίο υπέφερε ο Μαραντόνα), απευθυνόμενος στην ψυχίατρο Κοσάτσοφ. Το μήνυμα υποδήλωνε μια ανησυχία περισσότερο νομική παρά ιατρική.
«Εδώ, ο στρατηγικός στόχος είναι να μετακυλισθεί η ευθύνη στην οικογένεια. Η ιδέα είναι να μας καλύψουν», δηλώνει η ψυχολόγος στο απόσπασμα, προκαλώντας φιθύρους αποδοκιμασίας στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Η Τζιανίνα Μαραντόνα αφηγήθηκε επίσης πώς είδε τελευταία φορά τον πατέρα της στις 18 Νοεμβρίου (σ.σ. επτά ημέρες πριν από τον θάνατό του): «Ηταν πολύ πρησμένος, δεν μπορούσες καν να δεις τα μάτια του, μιλούσε σαν... ρομπότ. Ο Ντίαζ μου είπε ότι ήταν φυσιολογικό, όλοι μου είπαν το ίδιο πράγμα, ότι ήταν φυσιολογικό λόγω της κατάκλυσης και των μετεγχειρητικών συνθηκών».
Δεν τον ξαναείδε ποτέ ζωντανό: «Ο Ντίαζ μας είπε ότι του δίνουμε τον χώρο του, ότι ήταν μέρος της διαδικασίας, ότι αυτός (σ.σ. ο Μαραντόνα) ήθελε να είναι μόνος».
Πολύ μετά από την 25η Νοεμβρίου, «μίλησα στον μπαμπά, του είπα ότι ήθελα να πεθάνω, να πάω μαζί του, ότι δεν ήθελα τίποτε πια, ότι ήταν πολύ δύσκολο, όλα όσα είχαν συμβεί και συνέβαιναν από τότε που έφυγε».
Λίγο αργότερα, ζήτησε συγγνώμη από τον υιό της, την αδελφή της και την μητέρα τους για αυτές τις σκέψεις. Οι κατηγορούμενοι, από τους οποίους μόνο η Κοσάτσοφ έχει ανακριθεί μέχρι στιγμής, αρνούνται οποιαδήποτε ευθύνη, ισχυριζόμενοι ότι ήταν υπεύθυνοι για μια συγκεκριμένη εργασία (σ.σ. ψυχιατρική παρακολούθηση, νοσηλευτική φροντίδα, θεραπεία εθισμού κ.λπ.) που δεν σχετίζεται με την συγκεκριμένη αιτία θανάτου.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης από 8 έως 25 χρόνια, ενώ η δίκη θα συνεχισθεί μέχρι τον Ιούλιο, με δύο συνεδριάσεις σε εβδομαδιαία βάση.
AP Photo/Carlos Hernandez
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 13/5/2025
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Τετάρτη 13/5/2025
- ΔΙΕΘΝΗ Tik Tok ALPHA: Σκύλοι ανιχνεύουν νάρκες και σώζουν ζωές
- ΔΙΕΘΝΗ Lady Gaga: «Παρίστανα την Ελληνίδα»
- ΔΙΕΘΝΗ Τα σενάρια για Οτσαλάν μετά τον αφοπλισμό του PKK
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Προσθετικά άκρα στον Ήφαιστο
- ΥΓΕΙΑ Πρώτη μεταμόσχευση νεφρού σε παιδιά στην Ελλάδα