- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγτσί στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ πριν από την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ στην περιοχή
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αραγτσί θα μεταβεί αρχικά στο Ριάντ για να "συναντηθεί και να έχει συνομιλίες με υψηλόβαθμους Σαουδάραβες αξιωματούχους" και στη συνέχεια στην Ντόχα "για να μετάσχει στη διάσκεψη του διαλόγου Ιράν-αραβικού Κόσμου", σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Τραμπ αναμένεται να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τις 13 ως τις 16 Μαΐου.
Το ταξίδι αυτό προβλεπόταν να είναι το πρώτο που θα έκανε στο εξωτερικό ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, με εξαίρεση τη σύντομη επίσκεψή του στο Βατικανό για την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου.
Το Ιράν και οι ΗΠΑ, που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980, άρχισαν στις 12 Απριλίου έμμεσες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τη μεσολάβηση του σουλτανάτου του Ομάν.
Ένας τέταρτος κύκλος συνομιλιών, που προβλεπόταν για το περασμένο Σάββατο, αναβλήθηκε για "τεχνικούς λόγους", σύμφωνα με το Ομάν.
Ο Τραμπ, ο οποίος αποσύρθηκε από τη συμφωνία του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και παγκόσμιες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, απείλησε να βομβαρδίσει το Ιράν αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την κυβέρνησή του για την επίλυση της μακροχρόνιας αυτής διένεξης.
Την Τετάρτη, ο Τραμπ δήλωσε εξάλλου ότι θα "πάρει μια απόφαση" για τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ θα αναφέρονται στον Κόλπο, αφού πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Τραμπ θέλει να τον αποκαλούν στο μέλλον "Αραβικό Κόλπο" ή "Κόλπο της Αραβίας" και όχι "Περσικό Κόλπο".
Η απόφαση αυτή θα δυσαρεστούσε το Ιράν την ώρα που η Ουάσινγκτον διεξάγει συνομιλίες με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο Αραγτσί δήλωσε ότι ένα μέτρο τέτοιου είδους θα έδειχνε "εχθρική πρόθεση κατά του Ιράν και του λαού του".
(AP_Photo_Hadi_Mizban)
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΣΧΕΤΙΚΑ
ΕΕ: Μήνυμα στήριξης της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Κυπριακό λαό, για τις καταστροφικές πυρκαγιές
ΔΙΕΘΝΗ
Ισραηλινός πρωθυπουργός: 'Η Χαμάς δεν πρέπει να ερμηνεύσει ως «αδυναμία» την πρόθεσή μας να καταλήξουμε σε συμφωνία εκεχειρίας"
ΔΙΕΘΝΗ
Κύπρος: Δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα - Η Λευκωσία ευχαριστεί τις χώρες που βοήθησαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 24/7/2025
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Παρασκευή 25/7/2025
- ΔΙΕΘΝΗ Ισραήλ: Τα φυτά «μιλούν» με τα ζώα
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Απάτη με εικονικές συναλλαγές ύψους 13,4 εκ. ευρώ
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Μπλόκο» σε Ισραηλινούς στη Σύρο – Κόντρα Σκέρτσου- Πυργιώτη
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ 51 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας Εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Βγήκαν οι βάσεις των Πανελλαδικών