- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βρίσκονται στην "ίδια ομάδα", είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς
ΔΙΕΘΝΗ

«Συνεχίζω να πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ανήκουν στην ίδια ομάδα», δήλωσε ο Βανς, σε μια στρογγυλή τράπεζα που οργανώθηκε από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, στην Ουάσιγκτον.
«Συνεχίζω να πιστεύω ότι αυτή η ευρωπαϊκή συμμαχία είναι πολύ σημαντική, όμως νομίζω πως προκειμένου να είναι σημαντική και να είμαστε πραγματικοί φίλοι ο ένας για τον άλλο—και νομίζω ότι είμαστε πραγματικοί φίλοι, πρέπει να μιλάμε για σημαντικά θέματα», συμπλήρωσε, αναφέροντας μια ακόμη φορά την αρχιτεκτονική ασφάλειας στη Γηραιά Ήπειρο.
Ο ίδιος χαιρέτισε τις ενέργειες της Ευρώπης να επεκτείνει την άμυνά της, ωστόσο επισήμανε ότι οι Αμερικανοί κατασκευαστές όπλων θα πρέπει να έχουν μια ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργότερα σε αυτές τις προσπάθειες.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε απογοητεύσει τους Γερμανούς και γενικότερα τους Ευρωπαίους, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μόναχο τον Φεβρουάριο, στην οποία είχε υποστηρίξει ότι η ελευθερία της έκφρασης «υποχωρούσε» στην Ευρώπη, ενώ είχε ενστερνιστεί τις απόφασης λαϊκιστικών κομμάτων, μεταξύ άλλων του AfD στη Γερμανία.
Πιο πρόσφατα, είχε μοιραστεί την άσχημη γνώμη που είχε για τους Ευρωπαίους σε μια συνομιλία μαζί με άλλους Αμερικανούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Signal, όπως είχε αποκαλύψει ένας δημοσιογράφους του The Atlantic, που είχε συμπεριληφθεί κατά λάθος.
«Απεχθάνομαι (την ιδέα) να σπεύσουμε να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους ακόμα μία φορά», είχε γράψει.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και, γενικότερα, η κυβέρνησή του, κατηγορούν συχνά τους Ευρωπαίους ότι επωφελούνται από την ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ και έχουν ζητήσει η Ευρώπη να αναλάβει εντέλει τις ευθύνες της στο θέμα της άμυνας, ιδίως να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της.
Όμως, σήμερα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος εμφανίστηκε με πιο κατευναστικό ύφος λέγοντας πως είναι «πραγματικά γελοίο να σκεφτόμαστε πως θα μπορούσαμε κάποια ημέρα να δημιουργήσουμε ένα χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης».
«Δεν είναι η Ευρώπη που είναι κακιά και η Αμερική που είναι καλή. Πιστεύω πως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν χάσει λίγο τον δρόμο τους και ενθαρρύνω τον καθένα εξ ημών να επιστρέψει στον σωστό δρόμο», υπογράμμισε.
Αναφορικά με τους δασμούς, ο Τζέι Ντι Βανς είπε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης συνεχίζονται, επισημαίνοντας πως η Ουάσιγκτον πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει τους δασμούς της και τους ρυθμιστικούς φραγμούς προκειμένου να βελτιώσει την εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ.
AP Photo_Manuel Balce Ceneta
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 07/5/2025
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Πέμπτη 8/5/2025
- ΔΙΕΘΝΗ Ισπανία: Προσπάθησαν να φτιάξουν δέρμα δεινοσαύρου
- ΔΙΕΘΝΗ Πιτσιρικάς αγόρασε 70.000 γλειφιτζούρια κρυφά από το κινητό της μητέρας του
- ΔΙΕΘΝΗ Τέλος εποχής για το SKYPE
- ΔΙΕΘΝΗ Στον Μακρόν η πρώτη επίσκεψη Μερτς
- ΔΙΕΘΝΗ Σφυροκόπημα τους Χούθι – Ισραηλινά αντίποινα