- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε προσωρινά στην κυβέρνηση Τραμπ να αποκλείει τα τρανς άτομα από τις ένοπλες δυνάμεις
ΔΙΕΘΝΗ

Το Δικαστήριο ακύρωσε την αναστολή της εφαρμογής του διατάγματος Τραμπ, την οποία είχε ζητήσει πρωτοβάθμιο δικαστήριο, μέχρι να εξεταστεί η έφεση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.
Δύο ομοσπονδιακοί δικαστές, ένας στην πολιτεία της Ουάσινγκτον και ένας στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, ανέστειλαν την εφαρμογή προεδρικού διατάγματος που απέκλειε τα τρανς άτομα από τις ένοπλες δυνάμεις. Όμως η κυβέρνηση Τραμπ άσκησε έφεση στις αποφάσεις και προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Η απόφαση του Δικαστηρίου καταφέρει «ένα συντριπτικό πλήγμα στους διεμφυλικούς στρατιωτικούς που έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους και τη δέσμευσή τους στην άμυνα της χώρας μας», εκτίμησαν σε ανακοίνωσή τους οργανώσεις που είχαν προσφύγει δικαστικά κατά του διατάγματος Τραμπ.
«Τα τρανς άτομα πληρούν τα ίδια κριτήρια και ενσαρκώνουν τις ίδιες αξίες με όλους όσοι υπηρετούν τη σημαία», πρόσθετε η ανακοίνωση, με τις οργανώσεις να δηλώνουν πεπεισμένες ότι ο αποκλεισμός των διεμφυλικών από τον στρατό είναι αντισυνταγματικός και τελικά θα ακυρωθεί από τη δικαιοσύνη.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ εξέφρασε την ικανοποίησή της μέσω του Χ για την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «νέα μεγάλη νίκη του Ανώτατου Δικαστηρίου» ενόψει της αναδιάρθρωσης των ενόπλων δυνάμεων ώστε να απομακρυνθούν από «τη woke ιδεολογία του φύλου».
Τον όρο αυτό χρησιμοποιούν υποτιμητικά οι συντηρητικοί για να χαρακτηρίσουν τις υπερβολικές, όπως εκτιμούν ότι είναι, διεκδικήσεις των φυλετικών ή σεξουαλικών μειονοτήτων.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ χαιρέτισε την απόφαση αναρτώντας στον λογαριασμό του στο Χ το μήνυμα: «Όχι πια τρανς στο υπουργείο Άμυνας».
«Για να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε την πιο φονική δύναμη μάχης στον κόσμο, θα απαλλάξουμε τον στρατό μας από την τρανς ιδεολογία», είχε δηλώσει ο Τραμπ στα τέλη Ιανουαρίου προτού υπογράψει το σχετικό διάταγμα.
Με βάση το διάταγμα αυτό το υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο την πρόθεσή του όχι μόνο να σταματήσει τη στρατολόγηση τρανς ατόμων στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και να εκδιώξει όσους ήδη υπηρετούν, πλην ειδικών εξαιρέσεων.
Στο στόχαστρο βρίσκονται οι στρατιωτικοί που έχουν διαγνωστεί με δυσφορία φύλου, δηλαδή 4.240 άτομα ως το τέλος του περσινού έτους, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Άμυνας, όπως και όσοι υποφέρουν ή παρουσιάζουν αντίστοιχα συμπτώματα.
Ο Τραμπ είχε στοχοθετήσει τα τρανς άτομα ήδη από την πρώτη του θητεία (2017-2021) εμποδίζοντας την ένταξη στις ένοπλες δυνάμεις των ατόμων που έχουν ανάγκη ορμονοθεραπείας ή τα οποία είχαν υποβληθεί ήδη σε θεραπεία για αλλαγή φύλου.
Ο διάδοχός του, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, ακύρωσε την απόφαση και επέτρεψε εκ νέου τη στρατολόγηση τρανς ατόμων, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι οι Αμερικανοί που είναι ικανοί να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν».
AP Photo/Alex Brandon
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 6/5/2025
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Τετάρτη 7/5/2025
- ΔΙΕΘΝΗ TikTok ALPHA: Καθαρίζουν με drone τους ουρανοξύστες
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Παναθήναια2025»στο Ωδείο Αθηνών -Διεθνές φεστιβάλ καινοτομίας
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μηνύματα στην Τουρκία για τις νέες κορώνες από την Άγκυρα
- ΔΙΕΘΝΗ 57 χρόνια από τον Μάη του 68
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αντιμέτωποι στα δικαστήρια Λύτρας – Πολυζογοπούλου