- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
«Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μία από τις μεγαλύτερες Δημοκρατίες του κόσμου θα καταργούσε ερευνητικά προγράμματα με πρόσχημα την ύπαρξη του όρου διαφορετικότητα»
ΔΙΕΘΝΗ

Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο διεθνές συνέδριο «Επιλέξτε την Ευρώπη για την Επιστήμη», που πραγματοποιείται στο Παρίσι παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και Ευρωπαίοι Επίτροποι, καθώς και Υπουργοί Έρευνας κρατών μελών της ΕΕ. Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα επενδύσει επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ για να προσελκύσει ξένους ερευνητές στη Γαλλία.
«Απέναντι στις απειλές, (...) η Ευρώπη, ναι, πρέπει να γίνει καταφύγιο», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως «χωρίς ελεύθερη επιστήμη, χάνουμε (...) αυτό που βρίσκεται στην καρδιά των δυτικών φιλελεύθερων δημοκρατιών».
Στόχος του είναι, όπως είπε, «να επιτρέψει σε ερευνητές από όλο τον κόσμο που πιστεύουν σε αυτήν την ελεύθερη επιστήμη, ανοιχτή σε όλους, να έρθουν στην Ευρώπη οι ίδιοι και οι οικογένειές τους και να μπορούν να εργαστούν, να ερευνήσουν και να διδάξουν εκεί, με απόλυτη ελευθερία».
Για τον Εμανουέλ Μακρόν, «αυτό που αμφισβητείται σήμερα, κυρίως δεδομένου του καίριου ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια επιστήμη, είναι οι κύριες ερευνητικές πλατφόρμες που δομούν την έρευνα σε παγκόσμια κλίμακα, οι απαραίτητες βάσεις δεδομένων στην επιδημιολογία και την κλιματολογία, οι οποίες κινδυνεύουν να κλείσουν, να καταστούν μη προσβάσιμες ή ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις να χαθούν ανεπανόρθωτα για την επιστήμη».
«Η Γαλλία και η Ευρώπη δεν μπορούν να επιτρέψουν να συμβεί αυτό. Γι' αυτό πρέπει επειγόντως να προστατεύσουμε ή να αναδημιουργήσουμε αυτές τις βάσεις δεδομένων για να τις αναλάβουμε», επέμεινε.
Τέλος, κάλεσε την Ευρώπη να «επενδύσει μαζικά» σε «περίπου δέκα έργα του αιώνα», στους τομείς της υγείας, του διαστήματος, της κβαντικής τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της κυκλικής οικονομίας, της γήρανσης του πληθυσμού, της πυρηνικής ενέργειας, του κλίματος, της ηλεκτρονικής και της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Gonzalo Fuentes/Pool via AP
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό δελτίο 5/5/2025
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μπ. Νετανιάχου: Εντός του 2025 η υπογραφή ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου- Ισραήλ
- ΔΙΕΘΝΗ Βατικανό: Κονκλάβιο για το νέο Πάπα- Αντίστροφη μέτρηση
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Φορολογικές δηλώσεις: Τι έδειξαν
- ΔΙΕΘΝΗ Κλέφτες χαλκού στην Ισπανία- Σταμάτησαν τα τρένα
- ΔΙΕΘΝΗ Με φωτόσπαθο ο Ντ. Τραμπ- Επιβολή δασμών 100% στις κινηματογραφικές ταινίες που παράγονται στο εξωτερικό
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πάτρα: Στον Εισαγγελέα οι τέσσερις κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στον τελικό Κυπέλλου Ερασιτεχνών Αχαΐας