- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Η Γερμανία, η πρώτη χώρα που υπέβαλε αίτημα για ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής
ΔΙΕΘΝΗ

H Κομισιόν επιβεβαίωσε σήμερα ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έλαβε επιστολή από τη Γερμανία για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής, στο πλαίσιο του σχεδίου ReARM Europe, το οποίο ορίζει την ιδέα της συλλογικής ενεργοποίησης, καλώντας τις χώρες να το πράξουν μέχρι το τέλος Απριλίου.
«Μπορώ λοιπόν να επιβεβαιώσω ότι η πρώτη χώρα που υπέβαλε τέτοιο αίτημα είναι πράγματι η Γερμανία» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπαλάς Ουζβάρι. Όπως τόνισε ο ίδιος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη της «και δεν θέλω να προβλέψω το μέλλον, αλλά μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα έρθουν και άλλα αιτήματα τις επόμενες ημέρες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα εξεταστούν τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί και στις 4 Ιουνίου θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα από τις αναλύσεις που θα έχουν πραγματοποιηθεί. Ο κ. Ουζβάρι δεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αίτημα και από την Πορτογαλία, τονίζοντας ότι μπορεί να υπάρχουν δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά η Κομισιόν δεν έχει λάβει ανάλογο αίτημα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολλές είναι οι χώρες που εξετάζουν την ενεργοποίηση, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν και άλλες που θα το πράξουν τα επόμενα 24ωρα.
Ο ίδιος απάντησε και στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από ορισμένες χώρες λέγοντας πως «προφανώς, εάν ένα κράτος μέλος ενεργοποιήσει αυτή τη ρήτρα, αυτό δημιουργεί την ανάγκη να τροποποιηθούν αυτά τα σχέδια μεσοπρόθεσμα», καταλήγοντας ότι «αν ένα κράτος μέλος ενεργοποιήσει την εθνική ρήτρα διαφυγής, θα του δώσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΦΩΤΟ: AP – Ebrahim Noroozi
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό δελτίο 29/4/2025
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ TikTok ALPHA
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Γενική συνέλευση της Optima Bank - Αυξημένο κατά 30% το μέρισμα του 2024
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στρατιωτικά νοσοκομεία- Σαρωτικές αλλαγές
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Παράταση έως 30 Ιουνίου για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους- Αντιδρούν οι βενζινοπώλες
- ΔΙΕΘΝΗ Στην Ιταλία ο Τ. Ερντογάν- Συνάντησή του με την Τζ. Μελόνι
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ελληνοτουρκικός διάλογος- Στο φανάρι ο Γ. Γεραπετρίτης