• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • O Νετανιαχου επισκεπτεται αυριο την Ουγγαρια αψηφωντας το ενταλμα συλληψης του Διεθνους Ποινικου Δικαστηριου

O Νετανιάχου επισκέπτεται αύριο την Ουγγαρία αψηφώντας το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

ΔΙΕΘΝΗ 02.04.2025 - 16:12

S_Netaniaxu_i1
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκινά αύριο, Πέμπτη, τετραήμερη επίσκεψη στην Ουγγαρία, αψηφώντας ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου με την κατηγορία εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα ενώ το Ισραήλ επέκτεινε τη στρατιωτική του επιχείρηση στον θύλακα.

Ως ιδρυτικό μέλος του ΔΠΔ, η Ουγγαρία θεωρητικά είναι υποχρεωμένη να συλλαμβάνει και να παραδίδει όποιο πρόσωπο σε βάρος του οποίου υπάρχει ένταλμα από το δικαστήριο αλλά ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ξεκαθάρισε όταν απηύθυνε την πρόσκληση ότι η Ουγγαρία δεν θα σεβαστεί την απόφαση.

Ο Νετανιάχου, που βρίσκεται εν μέσω πολιτικής καταιγίδας στη χώρα του αναφορικά με έρευνα για ύποπτες σχέσεις μεταξύ του Κατάρ και τριών εκ των συνεργατών του, αναμένεται να συναντήσει τον Ορμπάν πριν από συνέντευξη Τύπου γύρω στις 13.00 ώρα Ελλάδας.

Ο Νετανιάχου έχει απορρίψει τις κατηγορίες αναφορικά με τους συνεργάτες του ως «ψευδείς ειδήσεις». Αξιωματούχος του Κατάρ απέρριψε τις κατηγορίες ως μέρος μιας «εκστρατείας δυσφήμησης» σε βάρος του Κατάρ.

Στη Βουδαπέστη, εργάτες κατασκεύαζαν σήμερα εξέδρα στο Κάστρο της Βούδας, όπου ο Ορμπάν πρόκειται να υποδεχθεί τον Νετανιάχου σε μια τελετή με στρατιωτικές τιμές αύριο το πρωί, ενώ δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονταν κοντά στο ξενοδοχείο στο κέντρο της Βουδαπέστης, που θα καταλύσει ο Νετανιάχου.

Η επίσκεψη θα είναι μόλις η δεύτερη για τον Νετανιάχου στο εξωτερικό από τότε που το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα για τη σύλληψη του ιδίου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο δεν έχουν ανακοινωθεί πολλές λεπτομέρειες για το πρόγραμμά του πέρα από την προγραμματισμένη επίσκεψη σε μνημείο για το Ολοκαύτωμα.

Επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον τον Φεβρουάριο για να συναντήσει τον στενό του σύμμαχο, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ούτε το Ισραήλ ούτε οι ΗΠΑ είναι μέλη του ΔΠΔ, με την Ουάσινγκτον να υποστηρίζει ότι το ΔΠΔ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικά υποκινούμενες διώξεις.

Ο Ορμπάν προσκάλεσε τον Νετανιάχου σε επίσκεψη μία ημέρα αφότου το ΔΠΔ εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης σχετικά με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, όπου το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση ύστερα από την πολυαίμακτη επιδρομή χιλιάδων ενόπλων της Χαμάς, που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, ενώ 251 απήχθησαν όμηροι.

Έκτοτε, η ισραηλινή εκστρατεία έχει σκοτώσει πάνω από 50.000 Παλαιστινίους και έχει καταστρέψει τη Λωρίδα της Γάζας, πυροδοτώντας διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο και οδηγώντας τη Νότια Αφρική να προχωρήσει σε ξεχωριστή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, που είναι διαφορετικό σώμα από το ΔΠΔ, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία.

‘ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ’
Το Ισραήλ έχει απορρίψει όλες τις κατηγορίες, που λέει ότι είναι πολιτικά υποκινούμενες και τροφοδοτούνται από αντισημιτισμό. Δηλώνει ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει χάσει τη νομιμότητά του με την έκδοση ενταλμάτων σε βάρος ενός δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη μιας χώρας που ασκεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας.

Ο Ορμπάν έχει χαρακτηρίσει την απόφαση του δικαστηρίου να εκδώσει τα εντάλματα «αισχρή, κυνική και απαράδεκτη».

Το ΔΠΔ δήλωσε σε ανακοίνωση ότι τα κράτη-μέλη έχουν τη νομική υποχρέωση να εκτελούν τις αποφάσεις του δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι δεν εναπόκειται στα μέλη να αποφασίζουν για την ορθότητα των νομικών του αποφάσεων.

Όταν εξέδωσε τα εντάλματα για τη σύλληψη του Νετανιάχου και του Γκάλαντ, το ΔΠΔ εξέδωσε επίσης ένταλμα για τη σύλληψη του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, του οποίου ο θάνατος επιβεβαιώθηκε μετά την έκδοση του εντάλματος.

Εισαγγελείς είχαν αρχικά επιδιώξει να συλλάβουν τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγια και τον ηγέτη της οργάνωσης στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος μαζί με τον Ντέιφ σχεδίασαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023 στο Ισραήλ. Και οι δύο σκοτώθηκαν από το Ισραήλ πριν εγκριθεί το αίτημα αυτό.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται ενώ το Ισραήλ επέκτεινε τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να καταλάβει τμήματα του θύλακα για να τα περιλάβει σε μια ζώνη ασφαλείας και να απομακρύνει μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων, με στόχο να ασκήσει πίεση στη Χαμάς για να παραδώσει τους 59 ομήρους που συνεχίζουν να βρίσκονται στη Γάζα.


Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)

                                                                                                                                                                

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ





ΣΧΕΤΙΚΑ

Το Πεκίνο κάνει έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν

ΔΙΕΘΝΗ 26.03.2026 - 11:20

Βολ. Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ συνδέουν την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στο Κίεβο με την παραχώρηση του Ντονμπάς στη Ρωσία

ΔΙΕΘΝΗ 26.03.2026 - 10:51

Ο Ντ. Τραμπ επιμένει ότι συζητά με το Ιράν πώς να τερματίσει ο πόλεμος

ΔΙΕΘΝΗ 26.03.2026 - 10:44

Έτοιμος να σταματήσει τον «σκιώδη ρωσικό στόλο» ο Βρετανός πρωθυπουργός

ΔΙΕΘΝΗ 26.03.2026 - 10:39

Το Ισραήλ αφαίρεσε τον Α.Αραγτσί και τον Μ.Γαλιμπάφ από τον κατάλογο των Ιρανών αξιωματούχων που θέλει να εξουδετερώσει, έπειτα από αίτημα του Πακιστάν

ΔΙΕΘΝΗ 26.03.2026 - 09:40

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Το Πεκίνο κάνει έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν

    ΔΙΕΘΝΗ 26.03.2026 - 11:20

    Βολ. Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ συνδέουν την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στο Κίεβο με την παραχώρηση του Ντονμπάς στη Ρωσία

    ΔΙΕΘΝΗ 26.03.2026 - 10:51

    Ο Ντ. Τραμπ επιμένει ότι συζητά με το Ιράν πώς να τερματίσει ο πόλεμος

    ΔΙΕΘΝΗ 26.03.2026 - 10:44

    Έτοιμος να σταματήσει τον «σκιώδη ρωσικό στόλο» ο Βρετανός πρωθυπουργός

    ΔΙΕΘΝΗ 26.03.2026 - 10:39

    Το Ισραήλ αφαίρεσε τον Α.Αραγτσί και τον Μ.Γαλιμπάφ από τον κατάλογο των Ιρανών αξιωματούχων που θέλει να εξουδετερώσει, έπειτα από αίτημα του Πακιστάν

    ΔΙΕΘΝΗ 26.03.2026 - 09:40

    ΗΑΕ: Δύο νεκροί στο Αμπού Ντάμπι μετά την αναχαίτιση πυραύλου, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου των Εμιράτων

    ΔΙΕΘΝΗ 26.03.2026 - 09:38

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Ιρανός ΥΠΕΞ: Δεν διεξάγονται συνομιλίες με τις ΗΠΑ

    ΔΙΕΘΝΗ 26.03.2026 - 09:08

    Το Ισραήλ αφαίρεσε τον Α.Αραγτσί και τον Μ.Γαλιμπάφ από τον κατάλογο των Ιρανών αξιωματούχων που θέλει να εξουδετερώσει, έπειτα από αίτημα του Πακιστάν

    ΔΙΕΘΝΗ 26.03.2026 - 09:40

    Βολ. Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ συνδέουν την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στο Κίεβο με την παραχώρηση του Ντονμπάς στη Ρωσία

    ΔΙΕΘΝΗ 26.03.2026 - 10:51

    Το Πεκίνο κάνει έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν

    ΔΙΕΘΝΗ 26.03.2026 - 11:20

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 25/03/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 25/03/2026
    • Ο καιρός την Πέμπτη 26/03/2026
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Πέμπτη 26/03/2026
    • Εξαγορά ιταλικού ομίλου Gadi από τον όμιλο Antenna
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εξαγορά ιταλικού ομίλου Gadi από τον όμιλο Antenna
    • Άγριος καυγάς ηθοποιού με γείτονά του
      ΔΙΕΘΝΗ Άγριος καυγάς ηθοποιού με γείτονά του
    •  Ιστορικά κειμήλια από την εποχή της επανάστασης στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ιστορικά κειμήλια από την εποχή της επανάστασης στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
    • Παραμένουν στην Κύπρο οι Ελληνικές δυνάμεις
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Παραμένουν στην Κύπρο οι Ελληνικές δυνάμεις
    • Τα μηνύματα των πολιτικών για την 25η Μαρτίου
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τα μηνύματα των πολιτικών για την 25η Μαρτίου
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026