• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Κλιματικη Αλλαγη: Οι επιστημονες κρουουν τον κωδωνα του κινδυνου για τη δραματικη αυξηση της θερμοκρασιας των ωκεανων

Κλιματική Αλλαγή: Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δραματική αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών

ΔΙΕΘΝΗ 12.04.2024 - 17:39

Thalasa_Okeanos1

Η δραματική αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι ζητούν να ενισχυθεί η έρευνα για τις αλλαγές που προκαλούνται, εκφράζοντας φόβους για καταστροφικές επιπτώσεις στο κλίμα στο σύνολό του.

«Οι αλλαγές γίνονται τόσο γρήγορα που δεν είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε τον αντίκτυπο» που έχουν, αναγνωρίζει ο Βίνταρ Χέλγκεσεν, εκτελεστικός γραμματέας της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της UNESCO, ο οποίος τονίζει ότι «επείγει η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης των ωκεανών».

«Είναι απαραίτητο να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την παρατήρηση και την έρευνα σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε στο AFP κατά τη Διάσκεψη της Δεκαετίας των Ωκεανών στη Βαρκελώνη, στην οποία συμμετείχαν 1.500 επιστήμονες, εκπρόσωποι κρατών ή οργανώσεων, και σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες της.

Η θερμοκρασία των ωκεανών, οι οποίοι καλύπτουν το 70% της επιφάνειας της Γης και έχουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος, έφτασε σε νέο απόλυτο ρεκόρ τον Μάρτιο, με κατά μέσον όρο 21,07 βαθμούς Κελσίου να μετρώνται στην επιφάνεια της θάλασσας, με εξαίρεση τις ζώνες κοντά στους πόλους, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

Η άνοδος αυτή της θερμοκρασίας, η οποία δεν σταματά να επιδεινώνεται μήνα τον μήνα εδώ και έναν χρόνο, απειλεί τη θαλάσσια ζωή και προκαλεί μεγαλύτερη υγρασία στην ατμόσφαιρα, πράγμα συνώνυμο με πιο ασταθείς καιρικές συνθήκες, όπως ισχυροί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές.

- «Δεν μπορεί να απορροφά θερμότητα στο άπειρο» 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ωκεανοί έχουν απορροφήσει από την αρχή της βιομηχανικής περιόδου το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Τα θαλάσσια περιβάλλοντα, τα οποία παράγουν σχεδόν το μισό από το οξυγόνο που αναπνέουμε επέτρεψαν κατ’αυτόν τον τρόπο στην επιφάνεια της Γης να παραμείνει κατοικήσιμη.
«Ο ωκεανός έχει θερμοχωρητικότητα πολύ μεγαλύτερη από την ατμόσφαιρα, απορροφά πολύ περισσότερη θερμότητα, αλλά δεν μπορεί να την απορροφά στο άπειρο», προειδοποίησε η Κριστίνα Γκονθάλεθ Άρο, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Επιστημών της Θάλασσας στη Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με μελέτη αναφοράς που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο, οι ωκεανοί απορρόφησαν το 2023 τεράστια ποσότητα ενέργειας, τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να βράσει το νερό από «δισεκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων».

Ένας από τους μεγάλους στόχους της Δεκαετίας των Ωκεανών (2021-2030) είναι ο κόσμος να διευρύνει τις γνώσεις του για την υπερθέρμανσή τους και να αποκρυπτογραφήσει τις πολλαπλές επιπλοκές της, με στόχο να προσπαθήσει να τις περιορίσει.

«Αγνοούμε ακόμη πολλά πράγματα για τους ωκεανούς. Έχουμε χαρτογραφήσει μόνον περίπου το 25% του θαλάσσιου βυθού του πλανήτη και, ταυτοχρόνως, οφείλουμε να χαρτογραφήσουμε και να παρακολουθούμε απευθείας τις αλλαγές που προκαλούνται λόγω της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε ο Χέλγκεσεν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, υπηρεσία του ΟΗΕ, πάνω από το 90% των ωκεανών του πλανήτη αντιμετώπισε κάποια στιγμή κατά το έτος 2023 κύματα θερμότητας, με άμεσο αντίκτυπο στο κλίμα και στα οικοσυστήματα στο σύνολο του πλανήτη (…) όποια απόσταση κι αν τα χώριζε από τη θάλασσα.

«Βρισκόμαστε σε πορεία που προκαλεί πολλά ερωτήματα στους επιστήμονες και που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν υποτιμήσαμε την επερχόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη», προειδοποίησε από τη Βαρκελώνη ο Ζαν-Πιερ Γκατουζό, ειδικός του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS).

- Όλα μετράνε 

Οι δυσκολίες να εφαρμοστούν οι μεγάλες διεθνείς συμφωνίες για το περιβάλλον, όπως η Συμφωνία του Παρισιού που συνήφθη το 2015 και έχει στόχο να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δεν προκαλούν ωστόσο αισιοδοξία, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Είμαστε πολλοί που νιώθουμε μια κάποια απογοήτευση καθώς βλέπουμε ότι παρά τις επιστημονικές αποδείξεις για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, η υλοποίηση της συμφωνίας του Παρισιού είναι τόσο αργή, τόσο δύσκολη, τόσο επίπονη. Αυτό δεν προμηνύει τίποτα καλό» για το μέλλον, σημείωσε ο Γκατουζό.

Οι ερευνητές αναφέρουν ωστόσο και κάποιες θετικές ενδείξεις, όπως η υιοθέτηση το 2023 από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ --έπειτα από συνομιλίες 15 ετών-- μιας ιστορικής συμφωνίας για την προστασία της ανοιχτής θάλασσας.

«Αν μπορούσα να στείλω ένα μήνυμα σε αυτούς στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στους προέδρους, τους πρωθυπουργούς, ή τους επικεφαλείς επιχειρήσεων, πιστεύω ότι θα ήταν αυτό: ‘βγείτε για μια στιγμή από το φορτωμένο πρόγραμμά σας και κοιτάξτε τα παιδιά και τα εγγόνια σας στα μάτια’», απηύθυνε έκκληση ο Χέλγκεσεν.

«Κάθε δέκατο του βαθμού μετράει, κάθε χρόνος που κερδίζουμε μετράει και ποτέ δεν είναι πολύ αργά. Είναι απόλυτη ανάγκη να μην παραιτούμαστε», απηύθυνε στο ίδιο πνεύμα έκκληση ο Ζαν-Πιερ Γκατουζό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X) 





ΣΧΕΤΙΚΑ

«Ζήτημα χρόνου»: Ο Ντ. Τραμπ αναφέρθηκε αόριστα σε σχέδιο για την Κούβα αφού πρώτα «τελειώσει» με το Ιράν

ΔΙΕΘΝΗ 06.03.2026 - 09:49

ΗΠΑ και Βενεζουέλα συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους

ΔΙΕΘΝΗ 06.03.2026 - 09:30

Οι ΗΠΑ επιτρέπουν προσωρινά παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία

ΔΙΕΘΝΗ 06.03.2026 - 09:12

Νέο κύμα ισραηλινών βομβαρδισμών στην Τεχεράνη- Ιρανικές επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου

ΔΙΕΘΝΗ 06.03.2026 - 08:52

ΟΗΕ: Ο ισραηλινός πρεσβευτής εκτιμά ότι σε λίγες ημέρες θα είναι δύσκολο για το Ιράν να απειλήσει πλοία στο Στενό του Ορμούζ

ΔΙΕΘΝΗ 05.03.2026 - 22:43

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    «Ζήτημα χρόνου»: Ο Ντ. Τραμπ αναφέρθηκε αόριστα σε σχέδιο για την Κούβα αφού πρώτα «τελειώσει» με το Ιράν

    ΔΙΕΘΝΗ 06.03.2026 - 09:49

    ΗΠΑ και Βενεζουέλα συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους

    ΔΙΕΘΝΗ 06.03.2026 - 09:30

    Οι ΗΠΑ επιτρέπουν προσωρινά παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία

    ΔΙΕΘΝΗ 06.03.2026 - 09:12

    Νέο κύμα ισραηλινών βομβαρδισμών στην Τεχεράνη- Ιρανικές επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου

    ΔΙΕΘΝΗ 06.03.2026 - 08:52

    ΟΗΕ: Ο ισραηλινός πρεσβευτής εκτιμά ότι σε λίγες ημέρες θα είναι δύσκολο για το Ιράν να απειλήσει πλοία στο Στενό του Ορμούζ

    ΔΙΕΘΝΗ 05.03.2026 - 22:43

    Η Τεχεράνη επιδιώκει να κλιμακώσει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας

    ΔΙΕΘΝΗ 05.03.2026 - 22:38

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Ο Τραμπ λέει πως πρέπει να εμπλακεί προσωπικά στην επιλογή του επόμενου ηγέτη του Ιράν

    ΔΙΕΘΝΗ 05.03.2026 - 22:09

    ΗΠΑ και Βενεζουέλα συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους

    ΔΙΕΘΝΗ 06.03.2026 - 09:30

    Ισραήλ: Η απόφαση για την εξόντωση του Χαμενεΐ ελήφθη τον Νοέμβριο

    ΔΙΕΘΝΗ 05.03.2026 - 22:29

    Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: 750 Γάλλοι έχουν επαναπατριστεί, περίπου 5.000 επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή, σύμφωνα με τον γάλλο ΥΠΕΞ Μπαρό

    ΔΙΕΘΝΗ 05.03.2026 - 22:33

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 5/3/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 5/3/2026
    • Ο καιρός την Παρασκευή 6/3/2026
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Παρασκευή 6/3/2026
    • Tik tok Alpha: Αυστραλία: Αξονική σε αιωνόβια χελώνα
      ΔΙΕΘΝΗ Tik tok Alpha: Αυστραλία: Αξονική σε αιωνόβια χελώνα
    • Αυτοκίνητο έπεσε σε ποτάμι – Δραματική διάσωση 19χρονης
      ΔΙΕΘΝΗ Αυτοκίνητο έπεσε σε ποτάμι – Δραματική διάσωση 19χρονης
    • Στην Ιτέα με υδροπλάνο – Πρώτη δοκιμαστική πτήση
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στην Ιτέα με υδροπλάνο – Πρώτη δοκιμαστική πτήση
    • Απόψε οι «Πρωταγωνιστές» τον Όλυμπο - Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Απόψε οι «Πρωταγωνιστές» τον Όλυμπο - Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων
    • «Τελεσίγραφο» ΣτΕ στην ΕΥΠ για τις υποκλοπές- Ζητά τον φάκελο παρακολούθησης του Θ. Κουκάκη
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Τελεσίγραφο» ΣτΕ στην ΕΥΠ για τις υποκλοπές- Ζητά τον φάκελο παρακολούθησης του Θ. Κουκάκη
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026