• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Μαλι: Η αποστολη του ΟΗΕ θετει επισημα τελος σε 10 χρονια παρουσιας στη χωρα vb v v

Μαλί: Η αποστολή του ΟΗΕ θέτει επίσημα τέλος σε 10 χρόνια παρουσίας στη χώρα vb v v

ΔΙΕΘΝΗ 11.12.2023 - 14:36

MINUSMA_wc
Η αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί (Minusma) έθεσε επίσημα σήμερα τέλος σε δέκα χρόνια ανάπτυξης στη χώρα αυτή που είναι αντιμέτωπη με τον τζιχαντισμό και μια βαθιά κρίση αφού την ώθησε προς την έξοδο η χούντα που βρίσκεται στην εξουσία.

Η Minusma υπέστειλε τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών στο αρχηγείο της κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μπαμακό, δήλωσε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπός της Φατουμάτα Κάμπα. Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου μπόρεσαν να παρευρεθούν στην έναρξη μιας τελετής σήμερα το πρωί, η οποία συμβολίζει το τέλος της αποστολής παρότι ορισμένα στοιχεία της βρίσκονται ακόμη επί τόπου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο.

Το κλείσιμο της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών θέτει τέλος σε μια δέσμευση που ξεκίνησε το 2013 απέναντι στην εξάπλωση της βίας που απειλούσε τη σταθερότητα αυτού του φτωχού και εύθραυστου κράτους. Η βία επικράτησε στη συνέχεια στο κέντρο της χώρας και στις γειτονικές χώρες του Σαχέλ Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρα, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους αμάχων και μαχητών και εκτοπίζοντας χιλιάδες άλλους ανθρώπους.

Με περισσότερα από 180 μέλη της να έχουν σκοτωθεί σε εχθρικές ενέργειες που διαπράχθηκαν κυρίως από ένοπλες ομάδες με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η Minusma είναι η αποστολή του ΟΗΕ που έχει πληγεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Το προσωπικό της ανερχόταν γύρω στους 15.000 στρατιώτες και αστυνομικούς που έρχονταν από πολλές χώρες.

Παρά τις ανθρώπινες απώλειες και μια σημαντική οικονομική δέσμευση, η Minusma αποτέλεσε αντικείμενο έντονων επικρίσεων από μερίδα πολιτών της χώρας, που κατήγγελλαν την ανικανότητά της να αντιμετωπίσει την κρίση.

Η Minusma κατηγορείτο επί χρόνια για ανικανότητα απέναντι στις δολοπλοκίες των τζιχαντιστών από ένα μέρος της κοινής γνώμης και των ηγετών της. Η παρουσία της κατέστη επίσης σχεδόν αφόρητη για τους στρατιωτικούς που κατέλαβαν την εξουσία το 2020. Η Μπουρκίνα Φάσο και ο Νίγηρας είδαν με τη σειρά τους τον ερχομό στρατιωτικών καθεστώτων τα τελευταία χρόνια.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Minusma και τη χούντα δεν σταμάτησαν να επιδεινώνονται υπό τη χούντα. Ο ΟΗΕ κατήγγειλλε ανοικτά τις απαγορεύσεις πτήσεων και άλλα εμπόδια που έθεταν οι αρχές στην εκπλήρωση της αποστολής. Οι αρχές διαμαρτύρονταν για επεμβάσεις, κατ΄αυτές, της Minusma στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτελούσε ωστόσο μέρος της εντολής της.

Ο υπουργός Εξωτερκών του Μαλί Αμπντουλάγια Ντιόπ ζήτησε τον Ιούνο την αποχώρηση "χωρίς καθυστέρηση" της Minusma ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ανακήρυξε "την αποτυχία" της αποστολής και δήλωσε πως δεν αποτελούσε λύση αλλά "μέρος του προβλήματος".

Η Minusma δεν μπορούσε να παραμείνει παρά τη θέληση των αρχών του Μαλί. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έθεσε τέλος στην εντολή της  Minusma στις 30 Ιουνίου και της ανέθεσε ως στόχο να έχει εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Από τότε η Minusma εγκατέλειψε τις περισσότερες από τις 13 περιοχές της, σε δύσκολες συνθήκες στον βορρά, υπό την πίεση μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης ανάμεσα σε όλους τους ένοπλους παράγοντες επί του πεδίου.

Εκτός από το Μπαμακό, η  Minusma θα πρέπει να κλείσει τις εγκαταστάσεις στο Γκάο και στο Τιμπουκτού (βόρεια), όπου θα πραγματοποιηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου αυτό που ο ΟΗΕ αποκαλεί "ρευστοποίηση" της αποστολής. Για παράδειγμα, θα παραδοθεί στις αρχές ο τελευταίος εξοπλισμός ή θα τεθεί τέλος σε υπάρχοντα συμβόλαια.

Μέχρι την Παρασκευή, περισσότερα από 10.500 μέλη του προσωπικού ένστολα ή πολιτικοί υπάλληλοι της Minusma είχαν εγκαταλείψει το Μαλί, σε σύνολο περίπου 13.800 κατά την έναρξη της αποχώρησης, ανέφερε η Minusma στο X (πρώην Twitter).


Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)   


Photo credits

https://magazines.defensie.nl/landmacht/2017/01/02_desert-falcon



ΣΧΕΤΙΚΑ

Εμμένει το πολεμικό κλίμα μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν -- τους 36 έχουν φτάσει οι νεκροί άμαχοι στο Πακιστάν

ΔΙΕΘΝΗ 09.05.2025 - 11:52

Το Παρίσι επικρίνει την παρουσία του πρωθυπουργού της Σλοβακίας στη Μόσχα

ΔΙΕΘΝΗ 09.05.2025 - 11:25

Ουκρανία: Το Κίεβο λέει ότι αποκάλυψε ουγγρικό δίκτυο κατασκοπείας

ΔΙΕΘΝΗ 09.05.2025 - 11:08

Δίκη Μαραντόνα- Κοσάτσοφ: «Εκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα»

ΔΙΕΘΝΗ 09.05.2025 - 11:00

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ θα σταματήσει να ενημερώνει βάση δεδομένων που καταγράφει το κόστος των φυσικών καταστροφών

ΔΙΕΘΝΗ 09.05.2025 - 10:48

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Εμμένει το πολεμικό κλίμα μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν -- τους 36 έχουν φτάσει οι νεκροί άμαχοι στο Πακιστάν

    ΔΙΕΘΝΗ 09.05.2025 - 11:52

    Το Παρίσι επικρίνει την παρουσία του πρωθυπουργού της Σλοβακίας στη Μόσχα

    ΔΙΕΘΝΗ 09.05.2025 - 11:25

    Ουκρανία: Το Κίεβο λέει ότι αποκάλυψε ουγγρικό δίκτυο κατασκοπείας

    ΔΙΕΘΝΗ 09.05.2025 - 11:08

    Δίκη Μαραντόνα- Κοσάτσοφ: «Εκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα»

    ΔΙΕΘΝΗ 09.05.2025 - 11:00

    ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ θα σταματήσει να ενημερώνει βάση δεδομένων που καταγράφει το κόστος των φυσικών καταστροφών

    ΔΙΕΘΝΗ 09.05.2025 - 10:48

    Ο Βλ. Πούτιν γιορτάζει με μεγαλοπρέπεια την 9η Μαΐου, αλλά χωρίς εκεχειρία στο μέτωπο, σύμφωνα με το Κίεβο

    ΔΙΕΘΝΗ 09.05.2025 - 10:24

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Ζελένσκι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με Tραμπ: Το Κίεβο έτοιμο για «οποιοδήποτε σχήμα» διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα

    ΔΙΕΘΝΗ 09.05.2025 - 09:12

    Ο Βλ. Πούτιν γιορτάζει με μεγαλοπρέπεια την 9η Μαΐου, αλλά χωρίς εκεχειρία στο μέτωπο, σύμφωνα με το Κίεβο

    ΔΙΕΘΝΗ 09.05.2025 - 10:24

    Το Παρίσι επικρίνει την παρουσία του πρωθυπουργού της Σλοβακίας στη Μόσχα

    ΔΙΕΘΝΗ 09.05.2025 - 11:25

    Εμμένει το πολεμικό κλίμα μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν -- τους 36 έχουν φτάσει οι νεκροί άμαχοι στο Πακιστάν

    ΔΙΕΘΝΗ 09.05.2025 - 11:52

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 8/5/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 8/5/2025
    • Ο καιρός την Παρασκευή 9/5/2025
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Παρασκευή 9/5/2025
    • Tik Tok ALPHA: Μιμήθηκαν τους γλάρους
      ΔΙΕΘΝΗ Tik Tok ALPHA: Μιμήθηκαν τους γλάρους
    • Πρεμιέρα για τα «Παναθήναια 2025»
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πρεμιέρα για τα «Παναθήναια 2025»
    • Εορτασμοί για τα 80 χρόνια από την ήττα του φασισμού
      ΔΙΕΘΝΗ Εορτασμοί για τα 80 χρόνια από την ήττα του φασισμού
    • Πυρηνικές δυνάμεις στα πρόθυρα πολέμου
      ΔΙΕΘΝΗ Πυρηνικές δυνάμεις στα πρόθυρα πολέμου
    • Οργή στην άγκυρα από το μπλόκο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ενταξιακή πορεία της
      ΔΙΕΘΝΗ Οργή στην άγκυρα από το μπλόκο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ενταξιακή πορεία της
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025