- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Οροι διαγωνισμου J2US
- Πολιτικη cookies
- Εκπομπες
- Επικοινωνια
- Οροι Xρησης
- Alpha Sat
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
- Επιλογες
- Προγραμμα
- Alpha News
- Διαφημιστειτε
- Διαθεσιμοτητα WEB TV
- Οροι προωθητικων ενεργειων διεξαγομενων στο πλαισιο του προγραμματος "Happy Day στον Alpha"
Αντ. Γκουτέρες: Να σπάσουμε τον εθισμό μας στα πλαστικά
ΔΙΕΘΝΗ

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μία έκκληση για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης, τονίζει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Μάλιστα, προτρέπει τη διεθνή κοινότητα μαζί να «διαμορφώσουμε ένα καθαρότερο, υγιέστερο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους» και «να εργαστούμε ως ένα - κυβερνήσεις, εταιρείες και καταναλωτές - για να σπάσουμε τον εθισμό μας στα πλαστικά, να υπερασπιστούμε τα μηδενικά απόβλητα και να οικοδομήσουμε μια πραγματικά κυκλική οικονομία».
Σκιαγραφώντας τη δραματική εικόνα που υπάρχει σήμερα με την πλαστική ρύπανση, ο Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει πως κάθε χρόνο, πάνω από 400 εκατ. τόνοι πλαστικού παράγονται παγκοσμίως - το ένα τρίτο των οποίων χρησιμοποιείται μόνο μία φορά. «Κάθε μέρα, το ισοδύναμο περισσότερων από 2.000 απορριμματοφόρων γεμάτων πλαστικό απορρίπτεται στους ωκεανούς, τα ποτάμια και τις λίμνες μας. Οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Τα μικροπλαστικά βρίσκουν το δρόμο τους στα τρόφιμα που τρώμε, στο νερό που πίνουμε και στον αέρα που αναπνέουμε.Το πλαστικό είναι κατασκευασμένο από ορυκτά καύσιμα - όσο περισσότερο πλαστικό παράγουμε, τόσο περισσότερα ορυκτά καύσιμα καίμε και τόσο χειρότερη είναι η κλιματική κρίση» επισημαίνει.
Περαιτέρω, ο γενικός γραμματέας εστιάζει στις λύσεις που έχουν κατατεθεί. «Πέρυσι, η παγκόσμια κοινότητα άρχισε να διαπραγματεύεται μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης. Αυτό είναι ένα πολλά υποσχόμενο πρώτο βήμα, αλλά πρέπει να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα. Μια νέα έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) δείχνει ότι μπορούμε να μειώσουμε την πλαστική ρύπανση κατά 80% έως το 2040 - εάν δράσουμε τώρα για την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, τον αναπροσανατολισμό και τη διαφοροποίηση μακριά από τα πλαστικά».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ
Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί ευκαιρία για την οικοδόμηση της μελλοντικής ευημερίας
ΔΙΕΘΝΗ
Κρεμλίνο: Τα άρματα μάχης Abrams και οι πύραυλοι ATACMS δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό Δελτίο 26/9/2023
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κορυφώνεται αύριο η κακοκαιρία
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μπαράζ σεισμών στον Κορινθιακό
- ΔΙΕΘΝΗ Ερντογάν για παραίτηση Μενέντεζ – "Ευκαιρία για απόκτηση F16"
- ΔΙΕΘΝΗ Αιχμές Μελόνι κατά Γερμανίας – Κόντρα για το μεταναστευτικό
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ - Μεταναστευτικές ροές
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πολυήμερο μυστήριο διπλής εξαφάνισης – Σώος ο γιός- νεκρός ο πατέρας