- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
«Θετική» χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο την αμερικανική δήλωση για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων
ΔΙΕΘΝΗ
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η δήλωση που έκανε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για διμερείς συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών, είναι «θετική» και πως η Ρωσία παραμένει ανοικτή για διάλογο.
Ο Σάλιβαν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να συμμορφώνονται προς τα όρια για τα πυρηνικά όπλα που τίθενται από τη συνθήκη New Start, την τελευταία συμφωνία μεταξύ των δύο αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου για τη μείωση των πυρηνικών όπλων που παραμένει σε ισχύ, μέχρι την εκπνοή της το 2026, αν κάνει το ίδιο και η Ρωσία.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέστειλε τη συμμετοχή της Μόσχας στη συνθήκη το Φεβρουάριο.
«Αυτή είναι μια σημαντική και θετική δήλωση από τον κ. Σάλιβαν. Φυσικά περιμένουμε να επιβεβαιωθεί ντε φάκτο με βήματα μέσω διπλωματικών διαύλων και μετά θα μπορέσουν να εξετασθούν τα προτεινόμενα σχήματα για διάλογο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η συνθήκη New START, η οποία υπογράφηκε από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον τότε ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ το 2010, θέτει όρια στον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία.
Τέθηκε σε ισχύ το 2011 και παρατάθηκε για άλλα πέντε χρόνια το 2021 αφού ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα στις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον δεσμεύονται να μην αναπτύξουν περισσότερες από 1.550 στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές και μέγιστο αριθμό 700 πυραύλων και βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς.
Η συμφωνία επιτρέπει τόσο σε αμερικανούς όσο και σε ρώσους επιθεωρητές να επιβεβαιώνουν ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται με τη συνθήκη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ
Αυστρία: Την επιβολή απαγόρευσης της χρήσης των social media σε παιδιά κάτω των 14 ετών σχεδιάζει η κυβέρνηση
ΔΙΕΘΝΗ
Η Ουάσινγκτον παρέχει 25 εκατομμύρια δολάρια για την επιστροφή παιδιών από την Ουκρανία που έχουν απομακρυνθεί διά της βίας
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 26/03/2026
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Παρασκευή 26/03/2026
- ΔΙΕΘΝΗ Tik Tok ALPHA: Η Πρώτη γυναίκα Αρχιεπίσκοπος
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Cosmote Telecom – Ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών της χώρας
- ΔΙΕΘΝΗ Ίσως βρέθηκε ο τάφος του Ντ΄ Αρτανιάν
- ΔΙΕΘΝΗ Κρυψώνα πίσω από τον τοίχο για παράνομο εμπόριο ερπετών
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μικρές Ζημιές και Ρωγμές σε Μονές από τον σεισμό στο Άγιο Όρος