• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Tο Ευρωπαικο Κοινοβουλιο ζητει εκτακτα μετρα για τις εκλογες του 2024

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί έκτακτα μέτρα για τις εκλογές του 2024

ΔΙΕΘΝΗ 01.06.2023 - 16:59

ee_koinovoulio
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί συντονισμένη στρατηγική της ΕΕ για την καλύτερη αντιμετώπιση των εξωτερικών παρεμβάσεων και της χειραγώγησης των πληροφοριών και θωράκιση των ευρωπαϊκών εκλογών του 2024.

Οι εξωτερικές παρεμβάσεις, η παραπληροφόρηση και οι επιθέσεις κατά της δημοκρατίας είναι πρακτικές οι οποίες είναι πιθανό να ενταθούν και να εξελιχθούν ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2024, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές. Η διαπίστωση αυτή περιλαμβάνεται σε έκθεση της Ειδικής Επιτροπής για τις εξωτερικές παρεμβάσεις σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης. Η έκθεση εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου με 469 ψήφους υπέρ, 71 κατά και 75 αποχές.

Η έκθεση περιλαμβάνει τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά τις εξωτερικές παρεμβάσεις σε διαδικτυακές πλατφόρμες, την προστασία των κρίσιμων υποδομών και των στρατηγικών τομέων, τις παρεμβάσεις στις εκλογικές διαδικασίες, τη συγκεκαλυμμένη χρηματοδότηση πολιτικών δραστηριοτήτων από ξένους φορείς και την ανθεκτικότητα απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις. Επίκεντρο της έκθεσης είναι ιδιαίτερα οι παρεμβάσεις από τη Ρωσία και την Κίνα σε χώρες της ΕΕ και σε υποψήφιες προς ένταξη χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και σε χώρες του παγκόσμιου Νότου.

Ανάμειξη στις εκλογικές διαδικασίες
Το Κοινοβούλιο καταδικάζει στην έκθεσή του το επικίνδυνο φαινόμενο της παραπληροφόρησης επί πληρωμή. Το φαινόμενο αυτό αφορά εταιρίες που μισθώνονται από κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς παράγοντες, μέσα από το σκοτεινό διαδίκτυο για παράδειγμα, με στόχο να διοργανώσουν εκστρατείες παραπληροφόρησης για να επηρεάσουν εκλογικές διαδικασίες.

Προκειμένου να εξαλειφθούν οι απαγορευμένες οικονομικές συναλλαγές ανάμεσα σε τρίτες χώρες και μέλη του πολιτικού συστήματος της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές καλούν από τη μία πλευρά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκολύνει την ιχνηλάτηση των δωρεών, από την άλλη πλευρά τα κράτη μέλη να λάβουν επειγόντως μέτρα για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των δωρεών από τρίτες χώρες προς εθνικά πολιτικά κόμματα.

Υποδομές ζωτικής σημασίας
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν στην έκθεση αυτή τους κινδύνους οικονομικής εξάρτησης, κατασκοπείας και δολιοφθοράς, που προκύπτουν όταν ξένες εταιρείες αποκτούν συμφέροντα σε υποδομές ζωτικής σημασίας της ΕΕ. Κινεζικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ήδη αποκτήσει σημαντικό ή ακόμα και πλειοψηφικό μερίδιο σε περισσότερους από 20 ευρωπαϊκούς λιμένες, τονίζουν. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές συνιστούν να απαγορευτεί η εφαρμογή TikTok σε όλα τα επίπεδα των εθνικών κυβερνήσεων και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ενώ καλούν το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποκλείσουν τη χρήση εξοπλισμού και λογισμικών από κατασκευαστές που προέρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου, ιδίως την Κίνα και τη Ρωσία, όπως η ByteDance, η Huawei, η ZTE, η Kaspersky, η NtechLab ή η Nuctech.

Συντονισμένη στρατηγική της ΕΕ
Το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να υιοθετήσει μια συντονισμένη στρατηγική, η οποία θα περιλαμβάνει τη θέσπιση νέων πρωτοβουλιών, καθώς και βελτίωση της εφαρμογής των υφιστάμενων διατάξεων. Ζητά, επίσης, να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα διαθέτει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να αντιμετωπίζει την παραπληροφόρηση και να υπερασπίζεται τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μια αποτελεσματική δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας, καθώς και νέες νομοθετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών στην ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Προτείνουν, τέλος, να συσταθεί μόνιμο όργανο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρμόδιο για την παρακολούθηση και την καταπολέμηση των εξωτερικών παρεμβάσεων.

Με την έκθεση αυτή, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών για την ενίσχυση της μάχης κατά των ξένων παρεμβάσεων και της παραπληροφόρησης, των διαδικτυακών απειλών και της προπαγάνδας με τρόπο αντικειμενικό και βάσει δεδομένων, όπως αυτές εκφράστηκαν στις προτάσεις 23(5), 27, 28(2), 33(4), 37(4) και 46(2) της Διάσκεψης για το  Μέλλον της Ευρώπης.

Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






ΣΧΕΤΙΚΑ

Μερτς: "Μικρή, αλλά υπαρκτή" η πιθανότητα να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

ΔΙΕΘΝΗ 10.05.2025 - 22:04

Με σόου πυροτεχνημάτων ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την Ημέρα της Νίκης στη Ρωσίας

ΔΙΕΘΝΗ 10.05.2025 - 21:28

Σύγκρουση λεωφορείων στην Κωνσταντινούπολη

ΔΙΕΘΝΗ 10.05.2025 - 21:24

Συγκινητική ανθρώπινη αλυσίδα μετακόμισε βιβλιοπωλείο με 9.100 βιβλία

ΔΙΕΘΝΗ 10.05.2025 - 21:17

Αντιπροσωπίες Κίνας – ΗΠΑ στην Ελβετία – Κρίσιμες συνομιλίες για τους δασμούς

ΔΙΕΘΝΗ 10.05.2025 - 21:15

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Μερτς: "Μικρή, αλλά υπαρκτή" η πιθανότητα να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

    ΔΙΕΘΝΗ 10.05.2025 - 22:04

    Με σόου πυροτεχνημάτων ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την Ημέρα της Νίκης στη Ρωσίας

    ΔΙΕΘΝΗ 10.05.2025 - 21:28

    Σύγκρουση λεωφορείων στην Κωνσταντινούπολη

    ΔΙΕΘΝΗ 10.05.2025 - 21:24

    Συγκινητική ανθρώπινη αλυσίδα μετακόμισε βιβλιοπωλείο με 9.100 βιβλία

    ΔΙΕΘΝΗ 10.05.2025 - 21:17

    Αντιπροσωπίες Κίνας – ΗΠΑ στην Ελβετία – Κρίσιμες συνομιλίες για τους δασμούς

    ΔΙΕΘΝΗ 10.05.2025 - 21:15

    «Συνεχίζουμε το έργο του Φραγκίσκου»

    ΔΙΕΘΝΗ 10.05.2025 - 21:13

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    «Συνεχίζουμε το έργο του Φραγκίσκου»

    ΔΙΕΘΝΗ 10.05.2025 - 21:13

    Συγκινητική ανθρώπινη αλυσίδα μετακόμισε βιβλιοπωλείο με 9.100 βιβλία

    ΔΙΕΘΝΗ 10.05.2025 - 21:17

    Με σόου πυροτεχνημάτων ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την Ημέρα της Νίκης στη Ρωσίας

    ΔΙΕΘΝΗ 10.05.2025 - 21:28

    Ο Τραμπ «ανακοίνωσε» άμεση και πλήρη εκεχειρία ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν

    ΔΙΕΘΝΗ 10.05.2025 - 20:42

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 10/5/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 10/5/2025
    • Ο καιρός την Κυριακή 11/5/2025
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Κυριακή 11/5/2025
    • Περιηγήσεις με παλιές μηχανές
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Περιηγήσεις με παλιές μηχανές
    • Με σόου πυροτεχνημάτων ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την Ημέρα της Νίκης στη Ρωσίας
      ΔΙΕΘΝΗ Με σόου πυροτεχνημάτων ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την Ημέρα της Νίκης στη Ρωσίας
    • Σύγκρουση λεωφορείων στην Κωνσταντινούπολη
      ΔΙΕΘΝΗ Σύγκρουση λεωφορείων στην Κωνσταντινούπολη
    • Συγκινητική ανθρώπινη αλυσίδα μετακόμισε βιβλιοπωλείο με 9.100 βιβλία
      ΔΙΕΘΝΗ Συγκινητική ανθρώπινη αλυσίδα μετακόμισε βιβλιοπωλείο με 9.100 βιβλία
    • Αντιπροσωπίες Κίνας – ΗΠΑ στην Ελβετία – Κρίσιμες συνομιλίες για τους δασμούς
      ΔΙΕΘΝΗ Αντιπροσωπίες Κίνας – ΗΠΑ στην Ελβετία – Κρίσιμες συνομιλίες για τους δασμούς
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025