• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Ο μεσημεριανος υπνος μια η δυο φορες την εβδομαδα συνδεεται με μειωμενο κινδυνο καρδιακης προσβολης και εγκεφαλικου

Ο μεσημεριανός ύπνος μια ή δύο φορές την εβδομάδα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

ΥΓΕΙΑ 10.09.2019 - 12:42

ypnos_meshmeri
Αυτοί που παίρνουν έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας μια ή δύο φορές την εβδομάδα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Heart», έδειξε ότι αυτοί που κοιμούνταν μια με δύο φορές την εβδομάδα για λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν τις μισές πιθανότητες να βρεθούν αντιμέτωποι με περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, όπως εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή.

Οι μελετητές επιχείρησαν να βρουν τη σύνδεση ανάμεσα στη συχνότητα και τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου και την πιθανότητα θανατηφόρων ή μη θανατηφόρων επεισοδίων καρδιακών νόσων σε 3.462 κατοίκους της Λοζάννης στην Ελβετία.

Στην έρευνα «CoLaus», η οποία εξέταζε τους παράγοντες πίσω από την ανάπτυξη καρδιαγγειακών ασθενειών, συλλέχθηκαν συμμετέχοντες που στην αρχή της μελέτης (2003-2006) είχαν ηλικία 35 με 75 έτη.

Οι πρώτες ιατρικές εξετάσεις έγιναν μεταξύ του 2009 και του 2012 αφού πρώτα οι ερευνητές είχαν παρατηρήσει τις συνήθειες ύπνου της περασμένης εβδομάδας των συμμετεχόντων. Η υγεία όσων έλαβαν μέρος παρακολουθήθηκε για τα επόμενα 5 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτή καταγράφηκαν 155 περιστατικά θανατηφόρων και μη καρδιαγγειακών καταστάσεων.

Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (58%) δεν είχαν κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας την προηγούμενη εβδομάδα των εξετάσεων, ένας στους πέντε (19%) είχε πάρει έναν ή δυο μεσημεριανούς ύπνους, ένας στους 10 (12%) είχε κοιμηθεί μέσα στη μέρα τρεις με πέντε φορές και το 11% δήλωσε ότι πήρε έναν μεσημεριανό υπνάκο έξι με επτά φορές.

Διαπιστώθηκε ότι αυτοί που συνήθιζαν να παίρνουν έναν μεσημεριανό ύπνο διαστήματος από πέντε έως 60 λεπτά, μία με δύο φορές την εβδομάδα είχαν 48% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια συγκριτικά με εκείνους που δεν κοιμούνταν καθόλου.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που κοιμούνταν πάνω από αυτό το επίπεδο είχαν αυξημένες πιθανότητες τέτοιων επεισοδίων και μάλιστα όσο περισσότερο (πιο συχνά) κοιμούνταν τόσο ο κίνδυνος αυξανόταν.

Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι από μόνη της η ανάγκη του να κοιμάται κανείς περισσότερο ενδέχεται να υποκρύπτει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτή όμως η αύξηση κινδύνου, με ύψος 67%, εξαφανίστηκε όταν διερευνήθηκαν και άλλοι δυνητικά βλαβεροί παράγοντες.

Η ωφέλιμη επίδραση του μεσημεριανού ύπνου διατηρήθηκε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, όπως το κάπνισμα ή υψηλή χοληστερόλη. Παρόλα αυτά, η μεγάλη ηλικία (65+) και η σοβαρή άπνοια κατά τον ύπνο επηρέαζαν μερικώς τη σχέση μεσημεριανού ύπνου και καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Οι συντάκτες αυτής της μελέτης εξηγούν ότι η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τη δημόσια υγεία.

«Αν και ακόμα τα ερωτήματα είναι περισσότερα από τις υπάρχουσες απαντήσεις, έχει έρθει η ώρα να αποκαλυφθεί η σημασία του μεσημεριανού ύπνου για τις επιβαρυμένες καρδιές», τονίζουν οι ίδιοι.









ΣΧΕΤΙΚΑ

Παγκόσμιος συναγερμός- "Παχύσαρκα ένα στα δέκα παιδιά|"

ΥΓΕΙΑ 14.09.2025 - 20:18

ΠΟΥ: Είναι δυνατό να περιοριστεί το πρόσφατο ξέσπασμα Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αν αυξηθεί η υποστήριξη

ΥΓΕΙΑ 12.09.2025 - 15:59

Ευρωπαϊκό «καμπανάκι» -Επικίνδυνος μύκητας σε ελληνικά νοσοκομεία  

ΥΓΕΙΑ 11.09.2025 - 20:19

Ελονοσία: Το Παγκόσμιο Ταμείο φοβάται αύξηση των θανάτων λόγω της μείωσης της διεθνούς βοήθειας

ΥΓΕΙΑ 10.09.2025 - 18:05

ΠΟΥ: Ο οργανισμός πρόσθεσε τα νέα γενιάς σκευάσματα κατά της παχυσαρκίας στον κατάλογό του με τα βασικά φάρμακα

ΥΓΕΙΑ 09.09.2025 - 12:23

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Παγκόσμιος συναγερμός- "Παχύσαρκα ένα στα δέκα παιδιά|"

    ΥΓΕΙΑ 14.09.2025 - 20:18

    ΠΟΥ: Είναι δυνατό να περιοριστεί το πρόσφατο ξέσπασμα Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αν αυξηθεί η υποστήριξη

    ΥΓΕΙΑ 12.09.2025 - 15:59

    Ευρωπαϊκό «καμπανάκι» -Επικίνδυνος μύκητας σε ελληνικά νοσοκομεία  

    ΥΓΕΙΑ 11.09.2025 - 20:19

    Ελονοσία: Το Παγκόσμιο Ταμείο φοβάται αύξηση των θανάτων λόγω της μείωσης της διεθνούς βοήθειας

    ΥΓΕΙΑ 10.09.2025 - 18:05

    ΠΟΥ: Ο οργανισμός πρόσθεσε τα νέα γενιάς σκευάσματα κατά της παχυσαρκίας στον κατάλογό του με τα βασικά φάρμακα

    ΥΓΕΙΑ 09.09.2025 - 12:23

    Ιός του Δυτικού Νείλου: Τρίτος νεκρός- 13 νέα κρούσματα

    ΥΓΕΙΑ 28.08.2025 - 19:50

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Alpha news

    • Κεντρικο Δελτίο 15/09/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικο Δελτίο 15/09/2025
    • Ο καιρός την Τρίτη  16/09/2025
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Τρίτη 16/09/2025
    • Κλιμακώνει το Ισραήλ στη Γάζα
      ΔΙΕΘΝΗ Κλιμακώνει το Ισραήλ στη Γάζα
    • Πόλεμος δηλώσεων για την οικονομία
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πόλεμος δηλώσεων για την οικονομία
    • Τουρκική προκλητική Navtex
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τουρκική προκλητική Navtex
    • Κατασχεμένα προϊόντα εγκληματικών ενεργειών στο σφυρί
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κατασχεμένα προϊόντα εγκληματικών ενεργειών στο σφυρί
    • Αποφυλάκιση ζητά ο Εισαγγελέας για τους συλληφθέντες για εμπρησμό στην Πάτρα
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αποφυλάκιση ζητά ο Εισαγγελέας για τους συλληφθέντες για εμπρησμό στην Πάτρα
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025