• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Οι καπνοι των πυρκαγιων σκοτωνουν πανω απο 24.000 πολιτες των ΗΠΑ καθε χρονο

Οι καπνοί των πυρκαγιών σκοτώνουν πάνω από 24.000 πολίτες των ΗΠΑ κάθε χρόνο

ΥΓΕΙΑ 05.02.2026 - 11:18

kapnos_pirkagia_AP_Photo_Eric_Thayer

Οι καπνοί των πυρκαγιών στοίχιζαν τη ζωή σε 24.100 Αμερικανούς σε ετήσια βάση μεταξύ του 2006 και του 2020, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη, με τους συγγραφείς της να υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει επείγουσα αλλαγή της κλιματικής πολιτικής των ΗΠΑ.

«Αυτός είναι μεγάλος αριθμός», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μιν Τζανγκ, κύρια συγγραφέας της μελέτης—που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances—και ερευνήτρια στη σχολή ιατρικής Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για «πολύ ανησυχητικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οι δασικές πυρκαγιές γίνονται ολοένα πιο πελώριες, ολοένα πιο μακράς διάρκειας, ολοένα πιο συχνές. Οι συνέπειες της παρατεταμένης έκθεσης στον καπνό για την ανθρώπινη υγεία είναι ωστόσο συγκριτικά άγνωστες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, προτιμά να στηρίξει τις βιομηχανίες εξόρυξης υδρογονανθράκων, που φέρουν την κυριότερη ευθύνη για το φαινόμενο.

Μολαταύτα η κυβέρνηση «ξέρει τι να κάνει για να αγωνιστεί εναντίον της κλιματικής αλλαγής: να προωθήσει την καθαρή ενέργεια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, να αυξήσει τη χρηματοδότηση της έρευνας», τόνισε στο AFP ο Γιαγκουάνγκ Ουέι, βοηθός καθηγητής στη σχολή ιατρικής Όρος Σινά της Νέας Υόρκης.

Σε τοπικό επίπεδο, συνέχισε, οι αρχές πρέπει να αναπτύξουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που θα υποδεικνύουν πως καταφθάνει τοξικός καπνός και φορητά φίλτρα καθαρισμού του αέρα σε σπίτια, γραφεία, σχολεία και νοσοκομεία.

Ο εγκέφαλος πιο ευάλωτος

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μέθοδο που επιτρέπει να γίνεται διάκριση των σωρευτικών συνεπειών των μικροσωματιδίων που εκλύονται εξαιτίας των πυρκαγιών.

Μολονότι οι σοβαρές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία είναι εύκολα ανιχνεύσιμες, και κάποιες μπορεί να οδηγήσουν ως ακόμη και στον θάνατο, είναι πιο δύσκολη η διακρίβωση των αιτίων όταν οι τοξίνες παραμένουν στον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσουν αργότερα αναπνευστικές, καρδιαγγειακές ή νευρολογικές παθήσεις.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ετήσια δεδομένα για τη θνησιμότητα σε 3.068 κομητείες, πλην Αλάσκας και Χαβάης, κάνοντας κατόπιν συσχετίσεις με δορυφορικές εικόνες.

Κατόπιν απέκλεισαν από την ανάλυση εξωτερικούς παράγοντες που μπορούσαν να εξηγήσουν τις διακυμάνσεις των δεικτών θνησιμότητας.

Τα αποτελέσματα υπέδειξαν καθαρή αύξηση της θνησιμότητας εξαιτίας των καπνών των πυρκαγιών. Οι πιο συναφείς παθολογίες ήταν η άνοια, η νόσος Πάρκινσον, ή ακόμη ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος.

«Γενικά, ο κόσμος κοιτά τις καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσους που προκαλούνται από τους καπνούς των δασικών πυρκαγιών», όμως «διαπιστώσαμε ότι οι νευρολογικές παθήσεις» είναι συχνότερη συνέπεια, σημείωσε ο Γιαγκουάνγκ Ουέι. «Ο εγκέφαλός μας μοιάζει να το πιο ευάλωτο όργανο» του ανθρώπινου οργανισμού, εξήγησε.

Οι συνέπειες είναι πιο χτυπητές σε αγροτικές περιοχές, συχνά πιο κοντά στις τοποθεσίες όπου ξεσπούν πυρκαγιές. Οι νεότεροι πλήττονται περισσότεροι, πιθανόν επειδή περνούν περισσότερο χρόνο έξω. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν επίσης τη θνησιμότητα. Ο κόσμος βγαίνει περισσότερο έξω όταν τα καλοκαίρια είναι πιο δροσερά, ενώ οι ψυχροί χειμώνες δεν επιτρέπουν τη διάλυση των καπνών και των μικροσωματιδίων, αναφέρουν οι συγγραφείς.

Ο αριθμός στον οποίο κατέληξε η μελέτη, οι 24.100 θάνατοι ετησίως, είναι υπερδιπλάσιος από τους 11.415 θανάτους για τον οποίο γινόταν λόγος προηγουμένως, τουλάχιστον σε επιστημονικό άρθρο που είχε δημοσιευθεί το 2024 στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS.

Σύμφωνα με τον Γιαγκουάνγκ Ουέι ωστόσο, ακόμη και ο νέος αριθμός πιθανόν είναι υποτιμημένος, καθώς βασίζεται σε ανάλυση δεδομένων σε επίπεδο κομητειών, δεν είναι συνεπώς τόσο ακριβής όσο θα ήταν αν βασιζόταν σε μελέτη κατά ταχυδρομικό κώδικα, ή κατά συνοικία.


AP Photo/Eric Thayer

Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





ΣΧΕΤΙΚΑ

Νέα όπλα κατά της παχυσαρκίας – Καθημερινή μάχη

ΥΓΕΙΑ 05.03.2026 - 20:24

Αναστάτωση στην Αίγινα – Κλείνει το μοναδικό κέντρο αιμοκάθαρσης

ΥΓΕΙΑ 05.03.2026 - 20:23

Βγήκε από την εντατική το βρέφος που νόσησε από μηνιγγίτιδα

ΥΓΕΙΑ 04.03.2026 - 20:36

62 μεταμοσχεύσεις ήπατος στο «Λαϊκό»- Αγιασμός στη νέα χειρουργική κλινική

ΥΓΕΙΑ 27.02.2026 - 20:27

ΕΟΔΥ: Τρεις θάνατοι από γρίπη και δύο από COVID-19 την τελευταία εβδομάδα

ΥΓΕΙΑ 19.02.2026 - 17:19

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Νέα όπλα κατά της παχυσαρκίας – Καθημερινή μάχη

    ΥΓΕΙΑ 05.03.2026 - 20:24

    Αναστάτωση στην Αίγινα – Κλείνει το μοναδικό κέντρο αιμοκάθαρσης

    ΥΓΕΙΑ 05.03.2026 - 20:23

    Βγήκε από την εντατική το βρέφος που νόσησε από μηνιγγίτιδα

    ΥΓΕΙΑ 04.03.2026 - 20:36

    62 μεταμοσχεύσεις ήπατος στο «Λαϊκό»- Αγιασμός στη νέα χειρουργική κλινική

    ΥΓΕΙΑ 27.02.2026 - 20:27

    ΕΟΔΥ: Τρεις θάνατοι από γρίπη και δύο από COVID-19 την τελευταία εβδομάδα

    ΥΓΕΙΑ 19.02.2026 - 17:19

    Καμπάνια ενημέρωσης για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία

    ΥΓΕΙΑ 19.02.2026 - 16:53

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Alpha news

    • Κεντρικό δελτίο 12/3/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό δελτίο 12/3/2026
    • Στη Νέα Μάκρη ο Μπραντ Πιτ- Συνεχίζονται τα γυρίσματα
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στη Νέα Μάκρη ο Μπραντ Πιτ- Συνεχίζονται τα γυρίσματα
    •  Ο Έλληνας κατάσκοπος Σταύρος Λάλας απόψε στην "Αυτοψία"
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο Έλληνας κατάσκοπος Σταύρος Λάλας απόψε στην "Αυτοψία"
    • Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Πυρά στον Ερντογάν για το ΝΑΤΟ
      ΔΙΕΘΝΗ Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Πυρά στον Ερντογάν για το ΝΑΤΟ
    • ΗΠΑ: Συναγερμός στο Μίσιγκαν- Πυροβολισμοί κοντά σε σχολείο και συναγωγή
      ΔΙΕΘΝΗ ΗΠΑ: Συναγερμός στο Μίσιγκαν- Πυροβολισμοί κοντά σε σχολείο και συναγωγή
    •  Θλίψη για τον Γ. Μαρίνο- Αυλαία για τον θρυλικό σόουμαν
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Θλίψη για τον Γ. Μαρίνο- Αυλαία για τον θρυλικό σόουμαν
    • Με "σκάνδαλα" στις κάλπες- Ατζέντα σύγκρουσης: Το σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Με "σκάνδαλα" στις κάλπες- Ατζέντα σύγκρουσης: Το σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026