• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Τσακλογλου: Η δημιουργια του ΤΕΚΑ αποτελει την μεγαλυτερη ασφαλιστικη μεταρρυθμιση της τελευταιας πενταετιας

Τσακλόγλου: Η δημιουργία του ΤΕΚΑ αποτελεί την μεγαλύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση της τελευταίας πενταετίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 13.03.2025 - 14:08

Tsakloglu_I_Panos

«Η μεγαλύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που κάναμε την τελευταία πενταετία, ήταν η δημιουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ)», δήλωσε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας σε εκπομπή στο ERTNEWS.

Όπως είπε, «για όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας από το 2021 και μετά οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης πηγαίνουν σε ατομικούς λογαριασμούς, επενδύονται και σε βάθος χρόνου από εκεί θα βγει η επικουρική σύνταξή τους, με βάση τις εισφορές, που κατέβαλαν και τις αποδόσεις των επενδύσεών τους.

Τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα δεν υπόκεινται στον δημογραφικό κίνδυνο, όπως τα διανεμητικά συστήματα και οι αποδόσεις τους, με βάση την εμπειρία από χώρες με ώριμα κεφαλαιοποιητικά συστήματα, είναι ότι έχουν μεν μεγαλύτερες διακυμάνσεις, αλλά και πολύ υψηλότερες αποδόσεις από ό,τι έχουν τα διανεμητικά συστήματα και, ειδικά, τα διανεμητικά συστήματα γερασμένων κοινωνιών, όπως είναι η ελληνική.

Ως αποτέλεσμα, το συμπληρωματικό εισόδημα, που θα πάρουν από την επικουρική σύνταξή τους οι νεότερες γενιές, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό το οποίο θα ελάμβαναν, με βάση το παλαιό σύστημα».

Σε ερώτηση για τις εισφορές και την ανταποδοτικότητα σε συντάξεις και παροχές, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε τα εξής: «Με τις τελευταίες μειώσεις εισφορών βρισκόμαστε περίπου στο μέσο της κατανομής σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι διανεμητικό, δηλαδή οι τωρινές συντάξεις πληρώνονται από τις εισφορές των τωρινών εργαζομένων, κάτι λιγότερο το μισό της δαπάνης για κύριες συντάξεις καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό και όχι από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μεγάλη πρόοδος, λόγω της αύξησης της απασχόλησης και της σταδιακής αύξησης των μισθών και το αντίστοιχο ποσοστό κάλυψης από τον προϋπολογισμό έχει μειωθεί».

Αναφορικά με τον Δείκτη Μισθών, ο Υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι έχει επανασυσταθεί η ομάδα εργασίας, η οποία δεν μπόρεσε να παραδώσει έναν πλήρη Δείκτη Μισθών, γιατί υπήρχαν τμήματα του δημόσιου τομέα, για τα οποία δεν παρασχέθηκαν εγκαίρως τα απαραίτητα δεδομένα. Μάλιστα, εκτίμησε ότι, τους επόμενους μήνες, ο Δείκτης αυτός θα είναι έτοιμος και το 2026 θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και των συντάξιμων αποδοχών.

Για την ανταποδοτικότητα των εισφορών, ο κ. Τσακλόγλου σχολίασε ότι, με την αλλαγή που έγινε με τον νόμο Βρούτση του 2020, αυξήθηκαν σημαντικά τα ποσοστά αναπλήρωσης για συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, δίνοντας μεγάλο κίνητρο στους εργαζόμενους να συμμετέχουν για περισσότερα χρόνια στην αγορά εργασίας, σχηματίζοντας μεγαλύτερο ασφαλιστικό κεφάλαιο και απολαμβάνοντας υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη αργότερα.

Σχετικά με την απασχόληση συνταξιούχων, ο Υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι, με την αλλαγή, η οποία υλοποιήθηκε, παρέχεται το δικαίωμα στην εργασία σε συνταξιούχους, χωρίς περικοπή της σύνταξής τους, αλλά με καταβολή αναλογικού πόρου υπέρ ΕΦΚΑ. Όπως διευκρίνισε, με τις εισφορές, που καταβάλλουν ως εργαζόμενοι συνταξιούχοι, προσαυξάνεται και η σύνταξή τους, όταν σταματήσουν να εργάζονται.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, με βάση την αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων συνταξιούχων, το μέτρο κρίνεται ως ιδιαίτερα επιτυχημένο.

Σχετικά με τα χρέη στον ΕΦΚΑ και τις ρυθμίσεις οφειλών, ο Υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι, πέρα από τις ρυθμίσεις που χρεών προς τον ΕΦΚΑ, που έχουν γίνει την περίοδο της κρίσης ή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 σε 24, ενώ, παράλληλα, αυξήθηκε το όριο οφειλών προς τον ΕΦΚΑ για την παροχή σύνταξης από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)





ΣΧΕΤΙΚΑ

Συνάντηση με αλιείς στην Κρήτη είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 09.05.2025 - 09:52

Σε εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του τμήματος Ηράκλειο-Χανιά του ΒΟΑΚ ο Κυρ. Μητσοτάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 09.05.2025 - 08:52

Αποκλεισμός του μητροπολίτη Αμφιλόχιου – Παράνομη απόφαση καταγγέλλει η εκκλησία της Κρήτης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.05.2025 - 21:35

30 μήνες φυλάκιση και 50.000 πρόστιμο με αναστολή για παράβαση του νόμου περί Πόθεν Έσχες στ5ον Στέφανο Κασσελάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.05.2025 - 21:15

Τέμπη: Προανακριτική για κακούργημα του Κ. Καραμανλή ζητά το ΠΑΣΟΚ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.05.2025 - 21:09

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Συνάντηση με αλιείς στην Κρήτη είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 09.05.2025 - 09:52

    Σε εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του τμήματος Ηράκλειο-Χανιά του ΒΟΑΚ ο Κυρ. Μητσοτάκης

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 09.05.2025 - 08:52

    Αποκλεισμός του μητροπολίτη Αμφιλόχιου – Παράνομη απόφαση καταγγέλλει η εκκλησία της Κρήτης

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.05.2025 - 21:35

    30 μήνες φυλάκιση και 50.000 πρόστιμο με αναστολή για παράβαση του νόμου περί Πόθεν Έσχες στ5ον Στέφανο Κασσελάκη

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.05.2025 - 21:15

    Τέμπη: Προανακριτική για κακούργημα του Κ. Καραμανλή ζητά το ΠΑΣΟΚ

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.05.2025 - 21:09

    Καταπέλτης η Ευρωβουλή για Τουρκία: Οργή στην Άγκυρα- "Απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα"

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.05.2025 - 14:58

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Συνάντηση με αλιείς στην Κρήτη είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 09.05.2025 - 09:52

    Σε εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του τμήματος Ηράκλειο-Χανιά του ΒΟΑΚ ο Κυρ. Μητσοτάκης

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 09.05.2025 - 08:52

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 8/5/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 8/5/2025
    • Ο καιρός την Παρασκευή 9/5/2025
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Παρασκευή 9/5/2025
    • Tik Tok ALPHA: Μιμήθηκαν τους γλάρους
      ΔΙΕΘΝΗ Tik Tok ALPHA: Μιμήθηκαν τους γλάρους
    • Πρεμιέρα για τα «Παναθήναια 2025»
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πρεμιέρα για τα «Παναθήναια 2025»
    • Εορτασμοί για τα 80 χρόνια από την ήττα του φασισμού
      ΔΙΕΘΝΗ Εορτασμοί για τα 80 χρόνια από την ήττα του φασισμού
    • Πυρηνικές δυνάμεις στα πρόθυρα πολέμου
      ΔΙΕΘΝΗ Πυρηνικές δυνάμεις στα πρόθυρα πολέμου
    • Οργή στην άγκυρα από το μπλόκο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ενταξιακή πορεία της
      ΔΙΕΘΝΗ Οργή στην άγκυρα από το μπλόκο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ενταξιακή πορεία της
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025