• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Κυριακος Μητσοτακης: «Παρα τις κλιματικες καταστροφες που υπεστη η χωρα μας, αναδυεται μια νεα Ελλαδα»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Παρά τις κλιματικές καταστροφές που υπέστη η χώρα μας, αναδύεται μια νέα Ελλάδα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 02.12.2023 - 14:15

SLIDER__km_dubai
"Παρά τις κλιματικές καταστροφές που υπέστη η χώρα μας, αναδύεται μια νέα Ελλάδα" τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή στη σύνοδο της 28ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που γίνεται στο Ντουμπάι.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στα αγγλικά, αναφέρθηκε στις ενέργειες της χώρας μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς των κοινωνιών.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα μας μείωσε κατά 8% τη χρήση άνθρακα, ενώ -όπως είπε- αναπτύσσεται ταχύτατα η οικονομία μας μειώνοντας τους ρύπους κατά 43% από το 2005 και στρεφόμαστε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχοντας από τις καλύτερες επιδόσεις στις χώρες της ΕΕ. Η διείσδυση της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας τον περασμένο χρόνο, ήταν η 7η παγκοσμίως, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η αιολική και ηλιακή ενέργεια παράγουν τις μισές μας ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ανανεώνουμε ενεργειακά τις οικείες μας με έναν πρωτόγνωρο τρόπο, και οικοδομούμε μια αλυσίδα αποθήκευσης ενέργειας για τις βιομηχανίες μας, ενώ λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τη σημασία της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας.

"Σύντομα θα αυξήσουμε το δυναμικό μας στα υπεράκτια συστήματα παραγωγής ενέργειας, και οι επενδύσεις μας στην ενέργεια εστιάζονται στην ανθεκτικότητα" είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε τις τεχνολογίες που μειώνουν το κόστος. Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερους πόρους και να μειώσουμε το κενό της προσαρμογής, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια παραπομπή με νόημα για τον σεβασμό στο παρελθόν των χωρών, λέγοντας:

"Καθώς οικοδομούμε το μέλλον δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το παρελθόν. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη μετάβαση για τις κοινωνίες που βρίσκονται εδώ και έχουν την ευθύνη απέναντι στην κοινή μας κληρονομιά, να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Και πιστεύω ότι εδώ θα βρούμε τη σοφία να οικοδομήσουμε την ανάπτυξη σε αρμονία με την ανθρωπότητα" είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε: "Είναι τεράστιες οι προκλήσεις μας αλλά δεν μπορούμε να απομειώσουμε τα βήματα που έχουμε κάνει".

Αναλυτικά η παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) - (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά)

Εξοχότατοι, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,
Τα αποδεικτικά στοιχεία για την κλιματική κρίση δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρα. Ομοίως, τα οφέλη μιας ταχύτερης μετάβασης σε μια οικονομία με μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών ουδέποτε ήταν πιο προφανή. Η Ελλάδα ενσαρκώνει αυτή την οικονομία ίσως καλύτερα από πολλές χώρες. Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες βιώσαμε δασικές πυρκαγιές που έκαψαν πάνω από το 1% της έκτασης της χώρας μας και βροχές που έφεραν μέσα σε μία μόνο ημέρα περισσότερο νερό από ό,τι δέχονται τα περισσότερα μέρη στη διάρκεια ενός έτους, προκαλώντας πρωτοφανείς πλημμύρες. Και όμως, παράλληλα με αυτή την κλιματική καταστροφή, μια νέα Ελλάδα αναδύεται.

Έχουμε μειώσει τη χρήση άνθρακα κατά περισσότερο από 80%. Αναπτύσσουμε την οικονομία μας με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων. Συνολικά, οι εκπομπές μας έχουν μειωθεί κατά 43% από το 2005, καθώς στρεφόμαστε όλο και περισσότερο προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Πέρυσι, η διείσδυση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας ήταν η έβδομη υψηλότερη στον κόσμο και η εγκατεστημένη ισχύς μας ήταν η πέμπτη υψηλότερη σε κατά κεφαλήν βάση. Ο άνεμος και ο ήλιος παράγουν πλέον πάνω από το μισό της ηλεκτρικής μας ενέργειας και μας προστατεύουν από την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η Ρωσία όταν εισέβαλε στην Ουκρανία. Τα περιβαλλοντικά, οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά οφέλη μιας ταχείας μετάβασης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν ήταν ποτέ πιο προφανή.
Ανακαινίζουμε τα σπίτια και τα γραφεία μας με πρωτοφανή ρυθμό. Χτίζουμε μια αλυσίδα προστιθέμενης αξίας στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα για τη βαριά βιομηχανία μας. Τα νησιά μας είναι «εργαστήρια» για τις πιο προηγμένες πρακτικές όσον αφορά στην βιωσιμότητα.

Ως παγκόσμιος ηγέτης στις θαλάσσιες μεταφορές, αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, εφόσον διατηρούμε την ανταγωνιστικότητά μας και διασφαλίζουμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύντομα θα αξιοποιήσουμε μια από τις μεγαλύτερες ανεκμετάλλευτες δυνατότητές μας, την υπεράκτια αιολική ενέργεια, και ειδικότερα τους ανέμους του Αιγαίου, μια πηγή ενέργειας που θα οδηγήσει κυριολεκτικά στον επανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη της περιοχής.

Οι επενδύσεις μας στον τομέα της ενέργειας συμβαδίζουν με την προσήλωσή μας στην ανθεκτικότητα. Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ο αριθμός έκτακτης ανάγκης «112», έχει αποδειχθεί σωτήριος. Ένα μήνυμα μπορεί κυριολεκτικά να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Χρειαζόμαστε περισσότερες οικονομικά αποδοτικές τεχνολογίες αυτού του είδους που να μπορούν να εφαρμοστούν και σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Οι κοινωνίες μας δεν είναι προετοιμασμένες για την κλιματική κρίση που είναι ήδη μαζί μας. Πρέπει να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για την ανθεκτικότητα. Το έλλειμμα στο μέτωπο της προσαρμογής είναι εξίσου σημαντικό με το έλλειμμα στους στόχους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η Ευρώπη έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει προς αυτή την κατεύθυνση. Καθώς οικοδομούμε το μέλλον, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, πρέπει να διασφαλίσουμε μια δίκαιη μετάβαση για τις κοινότητες που μας έφεραν ως εδώ.

Έχουμε ευθύνη απέναντι στην κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά να προστατεύσουμε τα μνημεία που απειλούνται από το μένος της κλιματικής αλλαγής. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύω ακράδαντα ότι θα ανακαλύψουμε την αρχαία σοφία, πώς να οικοδομούμε την ανάπτυξη και να ευδοκιμούμε σε αρμονία με τη φύση. Αυτή η σοφία θα έρθει από κάθε γωνιά της γης. Έχουμε τόσα πολλά να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και από τους προγόνους μας. Αυτή η πρόκληση αφορά τόσο την τεχνητή νοημοσύνη όσο και τη νοημοσύνη των προγόνων μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι τεράστια, αλλά δεν μπορούμε να υποβαθμίσουμε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει. Αντίθετα, ας αντλήσουμε δύναμη από αυτήν καθώς εισερχόμαστε στο επόμενο και πιο σημαντικό μέρος του κοινού μας ταξιδιού.

Σας ευχαριστώ πολύ.
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντιπρόεδρο ΔΣ και Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith
Οι επενδύσεις της Microsoft στην Ελλάδα ήταν μεταξύ άλλων αντκείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντιπρόεδρο ΔΣ και Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, στο περιθώριο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), στο Ντουμπάι.

Στην συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος της επένδυσης για το Data Center της Microsoft στην Ελλάδα, μαζί με το εθνικό σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού και τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τον κ. Smith για τη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη.



ΣΧΕΤΙΚΑ

Αποκλεισμός του μητροπολίτη Αμφιλόχιου – Παράνομη απόφαση καταγγέλλει η εκκλησία της Κρήτης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.05.2025 - 21:35

30 μήνες φυλάκιση και 50.000 πρόστιμο με αναστολή για παράβαση του νόμου περί Πόθεν Έσχες στ5ον Στέφανο Κασσελάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.05.2025 - 21:15

Τέμπη: Προανακριτική για κακούργημα του Κ. Καραμανλή ζητά το ΠΑΣΟΚ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.05.2025 - 21:09

Καταπέλτης η Ευρωβουλή για Τουρκία: Οργή στην Άγκυρα- "Απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα"

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.05.2025 - 14:58

Στ. Κασσελάκης: Φυλάκιση και πρόστιμο με αναστολή για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.05.2025 - 14:56

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Αποκλεισμός του μητροπολίτη Αμφιλόχιου – Παράνομη απόφαση καταγγέλλει η εκκλησία της Κρήτης

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.05.2025 - 21:35

    30 μήνες φυλάκιση και 50.000 πρόστιμο με αναστολή για παράβαση του νόμου περί Πόθεν Έσχες στ5ον Στέφανο Κασσελάκη

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.05.2025 - 21:15

    Τέμπη: Προανακριτική για κακούργημα του Κ. Καραμανλή ζητά το ΠΑΣΟΚ

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.05.2025 - 21:09

    Καταπέλτης η Ευρωβουλή για Τουρκία: Οργή στην Άγκυρα- "Απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα"

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.05.2025 - 14:58

    Στ. Κασσελάκης: Φυλάκιση και πρόστιμο με αναστολή για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.05.2025 - 14:56

    Τέμπη- Δικογραφία για Καραμανλή- Προανακριτική για κακούργημα θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.05.2025 - 14:54

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Τέμπη: Προανακριτική για κακούργημα του Κ. Καραμανλή ζητά το ΠΑΣΟΚ

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.05.2025 - 21:09

    30 μήνες φυλάκιση και 50.000 πρόστιμο με αναστολή για παράβαση του νόμου περί Πόθεν Έσχες στ5ον Στέφανο Κασσελάκη

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.05.2025 - 21:15

    Αποκλεισμός του μητροπολίτη Αμφιλόχιου – Παράνομη απόφαση καταγγέλλει η εκκλησία της Κρήτης

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.05.2025 - 21:35

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 8/5/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 8/5/2025
    • Ο καιρός την Παρασκευή 9/5/2025
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Παρασκευή 9/5/2025
    • Tik Tok ALPHA: Μιμήθηκαν τους γλάρους
      ΔΙΕΘΝΗ Tik Tok ALPHA: Μιμήθηκαν τους γλάρους
    • Πρεμιέρα για τα «Παναθήναια 2025»
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πρεμιέρα για τα «Παναθήναια 2025»
    • Εορτασμοί για τα 80 χρόνια από την ήττα του φασισμού
      ΔΙΕΘΝΗ Εορτασμοί για τα 80 χρόνια από την ήττα του φασισμού
    • Πυρηνικές δυνάμεις στα πρόθυρα πολέμου
      ΔΙΕΘΝΗ Πυρηνικές δυνάμεις στα πρόθυρα πολέμου
    • Οργή στην άγκυρα από το μπλόκο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ενταξιακή πορεία της
      ΔΙΕΘΝΗ Οργή στην άγκυρα από το μπλόκο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ενταξιακή πορεία της
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025