• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Αναζητηση τροπων για τη διασυνδεση της ελαφρυνσης του χρεους με τις δαπανες επενδυσεων για την κλιματικη αλλαγη

Αναζήτηση τρόπων για τη διασύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με τις δαπάνες επενδύσεων για την κλιματική αλλαγή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 08.04.2021 - 09:57

pagosmia_trapeza_3

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προγραμματίζουν την ενεργοποίηση μιας πλατφόρμας παροχής συμβουλών προς τις φτωχές χώρες για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας που θα μπορούσε να διασυνδέσει τέτοιες δαπάνες με την ελάφρυνση του χρέους, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που διάβασε το Reuters.

Στους συμβούλους θα συμπεριλαμβάνονται αξιωματούχοι του ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ιδιώτες επενδυτές, αλλά ακόμη και οίκοι χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης, με εξειδίκευση στον εντοπισμό και στην εκμετάλλευση επενδυτικών δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των επιχορηγήσεων, της χορήγησης δανείων με χαμηλό ή με μηδενικό επιτόκιο, αλλά και την -υπό όρους- ελάφρυνση του χρέους, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο.

Η αναφερόμενη πρωτοβουλία αντανακλά μία σταδιακή αναγνώριση ότι η οικονομική αναταραχή από την πανδημία COVID-19, έχει επιδεινώσει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, αλλά και την πρόκληση του χρέους, που εμποδίζουν τη μετάβαση μερικών χωρών στην καθαρή ενέργεια, στην προστασία της άγριας ζωής ή στην πραγματοποίηση αλλαγών στις υποδομές τους, ώστε να προετοιμαστούν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

«Σε αντίθεση με άλλες πρωτοβουλίες εκεί έξω, που επικεντρώνονται σε ένα πρόγραμμα κάθε φορά, αυτή θα επικεντρωθεί στη συστηματική αλλαγή του συνόλου των οικονομιών», δήλωσε μία πηγή που έχει λάβει γνώση για την πρωτοβουλία, προσθέτοντας ότι η πλατφόρμα έχει ως στόχο την πιο συνολική προσέγγιση στην «τριπλή κρίση του χρέους, της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της απώλειας της βιοποικιλότητας».

Σε μία συνέντευξή του τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς, έδωσε έμφαση στην πιθανότητα της διασύνδεσης της ελάφρυνσης του χρέους, με επενδύσεις καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και μείωσης των εκπομπών βλαβερών αερίων από την καύση ορυκτών καυσίμων, χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι συζητήσεις που γίνονται για το στόχο αυτό εντός της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφορικά με το χρέος, περιλαμβάνονται λεπτομερώς, σε μία εργασία που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στην ηλεκτρονική σελίδα της, για την ετήσια ανοιξιάτικη διάσκεψή της.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναπτύσσει ένα «οργανωτικό πλαίσιο» για τη διασύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους των χωρών με τα σχέδια τους για επενδύσεις «στην πράσινη και ανθεκτική ανάπτυξη με τη συμμετοχή όλων» ή (GRID).

«Για τις χώρες που είναι κοντά στα όρια του δανεισμού τους, η χρηματοδότηση των επενδύσεων GRID θα απαιτήσει σημαντικές επιχορηγήσεις, αλλά και δανειοδότηση χαμηλού κόστους, η οποία μπορεί να αυξηθεί με υπό όρους, ελάφρυνση του χρέους ή τον επαναπρογραμματισμό του» σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ίδια εργασία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι περισσότερες από 30 από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, διατρέχουν τον υψηλό κίνδυνο να βρεθούν ή βρίσκονται σε δυσχέρεια εξυπηρέτησης του χρέους τους. Τρεις από αυτές, το Τσαντ, η Αιθιοπία και η Ζάμπια, έχουν ζητήσει την αναδιάρθρωση των χρεών τους υπό ένα κοινό πλαίσιο, το οποίο συμφωνήθηκε την προηγούμενη χρονιά με την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής σε διμερές επίπεδο παγκοσμίως, αλλά και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες της Ομάδας των Είκοσι (G20), που συμμετέχουν στη Λέσχη των Παρισίων των επίσημων πιστωτών.

Τον προηγούμενο μήνα, μία ξεχωριστή τεχνική ομάδα εργασίας άρχισε να εργάζεται στη νέα πλατφόρμα για το Χρέος, το Κλίμα και τη Φύση.

Η πλατφόρμα αυτή θα επιτρέψει σε ειδικούς από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να παρέχουν τεχνική βοήθεια και δεδομένα σε χώρες σχετικά με πιθανές επενδύσεις και να τους βοηθήσουν να βρουν δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια χρηματοδότησης, σύμφωνα με την ίδια εργασία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ





ΣΧΕΤΙΚΑ

Αγωνία για τις τιμές – Εξετάζουν παράταση πλαφόν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 30.03.2026 - 20:04

Φθηνότερο diesel από Τετάρτη-  Πριν από το Πάσχα το Fuel Pass

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 30.03.2026 - 20:01

"Τουρισμός για όλους": Ανοίγει τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 30.03.2026 - 14:47

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σταθερές οι μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 30.03.2026 - 11:31

Πετρέλαιο: Η τιμή του βαρελιού του WTI ξεπερνά ξανά τα 100 δολάρια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 30.03.2026 - 08:52

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Αγωνία για τις τιμές – Εξετάζουν παράταση πλαφόν

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 30.03.2026 - 20:04

    Φθηνότερο diesel από Τετάρτη-  Πριν από το Πάσχα το Fuel Pass

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 30.03.2026 - 20:01

    "Τουρισμός για όλους": Ανοίγει τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 30.03.2026 - 14:47

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σταθερές οι μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 30.03.2026 - 11:31

    Πετρέλαιο: Η τιμή του βαρελιού του WTI ξεπερνά ξανά τα 100 δολάρια

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 30.03.2026 - 08:52

    Ραντεβού με την εφορία – Προσυμπληρωμένες δηλώσεις

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 29.03.2026 - 20:27

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Πετρέλαιο: Η τιμή του βαρελιού του WTI ξεπερνά ξανά τα 100 δολάρια

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 30.03.2026 - 08:52

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σταθερές οι μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 30.03.2026 - 11:31

    "Τουρισμός για όλους": Ανοίγει τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 30.03.2026 - 14:47

    Φθηνότερο diesel από Τετάρτη-  Πριν από το Πάσχα το Fuel Pass

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 30.03.2026 - 20:01

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 30/03/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 30/03/2026
    • 100 ευρώ πρόστιμο για τζαμπατζήδες στα μέσα
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ 100 ευρώ πρόστιμο για τζαμπατζήδες στα μέσα
    • Δίκη για τα Τέμπη – Ομοβροντία κομμάτων για Φλωρίδη
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δίκη για τα Τέμπη – Ομοβροντία κομμάτων για Φλωρίδη
    • Δίκυκλα σε ακινησία στη Θεσσαλονίκη – Τους τελείωσαν οι πινακίδες  
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δίκυκλα σε ακινησία στη Θεσσαλονίκη – Τους τελείωσαν οι πινακίδες  
    • Νέες έρευνες σε καταυλισμούς στη Δυτ. Αττική  - Βρήκαν  όπλο και στολή αστυνομικού
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Νέες έρευνες σε καταυλισμούς στη Δυτ. Αττική  - Βρήκαν  όπλο και στολή αστυνομικού
    • Νεκρές σε σφραγισμένο δωμάτιο στου Ζωγράφου – συνελήφθη ο 54χρονος γιος
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Νεκρές σε σφραγισμένο δωμάτιο στου Ζωγράφου – συνελήφθη ο 54χρονος γιος
    • Στην Ευελπίδων ο Γ. Ξυλούρης – Δικάζεται για απείθεια στην εξεταστική
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στην Ευελπίδων ο Γ. Ξυλούρης – Δικάζεται για απείθεια στην εξεταστική
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026