• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Τουρκια: «Οι δικες του Ντρειφους και των Ροζενμπεργκ ηταν καλυτερα προετοιμασμενες», λεει ο φυλακισμενος αντιπολιτευομενος Οσμαν Καβαλα

Τουρκία: «Οι δίκες του Ντρέιφους και των Ρόζενμπεργκ ήταν καλύτερα προετοιμασμένες», λέει ο φυλακισμένος αντιπολιτευόμενος Οσμάν Καβαλά

ΔΙΕΘΝΗ 17.10.2021 - 15:39

KAVALA
Έπειτα από τέσσερα χρόνια στη φυλακή χωρίς καταδίκη, ο τούρκος εκδότης και μαικήνας Οσμάν Καβαλά, ο οποίος έχει γίνει το μαύρο πρόβατο του καθεστώτος, εκτιμά ότι η κράτησή του επιτρέπει στην εξουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δικαιολογεί τις «συνωμοσιολογικές θέσεις» της.

«Για μένα, ο αληθινός λόγος της παρατεταμένης κράτησής μου είναι η ανάγκη της κυβέρνησης να συντηρήσει το μύθο μιας ξένης συνωμοσίας πίσω από τις διαδηλώσεις του Γκεζί», το μεγάλο κύμα των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων του 2013, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Οσμάν Καβαλά σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, την οποία έδωσε από το κελί του μέσω του δικηγόρου του.

Ο 64χρονος Οσμάν Καβαλά, ένας πλούσιος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος που έχει γεννηθεί στο Παρίσι, παρέμεινε υπό κράτηση στις αρχές Οκτωβρίου έπειτα από απόφαση ενός δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο υποστήριξε πως «δεν υπάρχουν νέα στοιχεία για να αποφυλακιστεί».

Ο Καβαλά είχε συλληφθεί αρχικά για τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση του Γκεζί - από το όνομα ενός πάρκου κοντά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Ο Ερντογάν ήταν τότε πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια κατηγορήθηκε για απόπειρα πραξικοπήματος και για κατασκοπεία.

Ο Καβαλά, ο οποίος ανέκαθεν αρνούνταν τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη. Θα εμφανιστεί και πάλι ενώπιον δικαστηρίου στις 26 Νοεμβρίου.

«Αφού με κατηγορούν ότι πήρα μέρος σε μια συνωμοσία οργανωμένη από ξένες δυνάμεις, το να με απελευθερώσουν θα εξασθενούσε αυτό το μύθο και αυτό ασφαλώς δεν είναι αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο συνωμοσιολογικός λόγος γύρω από τα γεγονότα του Γκεζί χρησιμεύει έκτοτε ως πλαίσιο αναφοράς για να ποινικοποιηθεί κάθε μορφή διαμαρτυρίας, ιδιαίτερα οι διαδηλώσεις φοιτητών».

Αφού αθωώθηκε πέρυσι για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις του 2013, συνελήφθη την επομένη και στη συνέχεια προφυλακίστηκε, κατηγορούμενος αυτή τη φορά ότι επεδίωξε να ανατρέψει την κυβέρνηση» κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, καθώς και για κατασκοπεία.

«Φαντάζομαι πως οι δίκες του Ντρέιφους και των Ρόζενμπεργκ ήταν καλύτερα προετοιμασμένες από τη δική μου», λέει αναφερόμενος σε δύο διάσημες δικαστικές υποθέσεις.

Ο λοχαγός Άλφρεντ Ντρέιφους, κατηγορούμενος για κατασκοπεία, είχε καταδικαστεί σε καθαίρεση και εκτοπισμό στη Γαλλική Γουιάνα στο τέλος του 19ου αιώνα, σε μια σε μεγάλο βαθμό αντισημιτική Γαλλία, πριν αποκατασταθεί το 1906.

- «Πολιτικές εντάσεις» -
Κατά την τελευταία παρουσία του σε ακροαματική συνεδρίαση δικαστηρίου στις 8 Οκτωβρίου, ο Οσμάν Καβαλά δήλωσε -μέσω βίντεο από το κελί του - πως οι κατηγορίες που τον βαρύνουν «είναι αδιανόητες».

Εντούτοις η Τουρκία έχει αρνηθεί μέχρι τώρα να υποκύψει στις εντολές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που απαίτησε την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά το Δεκέμβριο 2019.

Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο της Ευρώπης απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις, οι οποίες μπορεί να αποφασιστούν κατά την προσεχή σύνοδό του (από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου), αν ο αντιπολιτευόμενος δεν έχει απελευθερωθεί μέχρι τότε.

«Αν η διαδικασία επί παραβάσει ξεκινήσει και αν οι η ζημιά, που υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει, κριθούν υπέρτερες του πολιτικού οφέλους από την παραμονή μου υπό κράτηση, τότε ίσως έχω μια πιθανότητα να απελευθερωθώ», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χιλιάδες αντιπολιτευόμενοι και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Ερντογάν και η αγριότητα των αντιποίνων του τροφοδοτούν έκτοτε τις επικρίσεις εναντίον του καθεστώτος του.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους δεν έπαψε έτσι να κατηγορεί τον Καβαλά ότι είναι πράκτορας του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος επονόμασε τον αντιπολιτευόμενο «ο κόκκινος δισεκατομμυριούχος» ή «ο τούρκος Σόρος».

Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





Ο Οσμάν Καβαλά, ο οποίος διαβάζει εφημερίδες και βλέπει τηλεόραση στο κελί του, εκφράζει την ανησυχία του για τις πολιτικές εντάσεις που διακρίνει καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2023.

«Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα, η πανδημία προκάλεσε επίσης μια αύξηση της ανεργίας και οι μεσαίες και οι λαϊκές τάξεις είναι αντιμέτωπες με σοβαρές δυσκολίες», λέει.

«Ακόμη περισσότερο, οι ανισότητες στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, κυρίως στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια, μεγάλωσαν λόγω των μισθολογικών διαφορών. Όλο αυτό διαβρώνει τη λαϊκή υποστήριξη προς την κυβέρνηση».

Ωστόσο, συνεχίζει ο αντιπολιτευόμενος, ο Ερντογάν και το κόμμα του, το AKP, «δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να χάσουν την εξουσία εξαιτίας των πολιτικών αντιπαλοτήτων ή των οικονομικών δυσχερειών. Το σενάριο μιας κυβερνητικής αλλαγής προκαλεί σ' αυτούς εξαιρετική αναστάτωση».

Εξ ου και η συστηματικά βίαιη ρητορική του καθεστώς κατά της αντιπολίτευσης, σημειώνει.

«Με κάνει να σκεφτώ αυτές τις πολιτικές φατρίες που φθάνουν στην εξουσία με μια επανάσταση και κατηγορούν πάντα την αντιπολίτευση ότι είναι αντεπαναστατική», προσθέτει εκφράζοντας την ανησυχία του επειδή βλέπει «τις πολιτικές εντάσεις να αυξάνονται ακόμη περισσότερο στη χώρα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές».



ΣΧΕΤΙΚΑ

Πολωνία: Άνοιξαν και πάλι δύο αεροδρόμια που είχαν κλείσει προσωρινά λόγω των ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία

ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 15:32

Ο ΟΗΕ ελπίζει ότι η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης θα «ανοίξει το δρόμο» για ειρήνη

ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 15:14

Ιταλία: Εννέα συλλήψεις για οικονομική στήριξη της Χαμάς μέσω εκστρατειών ανθρωπιστικής βοήθειας

ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 15:03

Ουκρανία: Τουλάχιστον 2.600 κτήρια κατοικιών στο Κίεβο έχουν μείνει χωρίς θέρμανση λόγω της ρωσικής επίθεσης

ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 14:38

Ινδονησία: Μια τετραμελής οικογένεια από την Ισπανία αγνοείται μετά τη βύθιση τουριστικού πλοιαρίου

ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 14:36

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Πολωνία: Άνοιξαν και πάλι δύο αεροδρόμια που είχαν κλείσει προσωρινά λόγω των ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία

    ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 15:32

    Ο ΟΗΕ ελπίζει ότι η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης θα «ανοίξει το δρόμο» για ειρήνη

    ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 15:14

    Ιταλία: Εννέα συλλήψεις για οικονομική στήριξη της Χαμάς μέσω εκστρατειών ανθρωπιστικής βοήθειας

    ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 15:03

    Ουκρανία: Τουλάχιστον 2.600 κτήρια κατοικιών στο Κίεβο έχουν μείνει χωρίς θέρμανση λόγω της ρωσικής επίθεσης

    ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 14:38

    Ινδονησία: Μια τετραμελής οικογένεια από την Ισπανία αγνοείται μετά τη βύθιση τουριστικού πλοιαρίου

    ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 14:36

    Τραμπ: Ο Ζελένσκι «δεν έχει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω εγώ»

    ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 14:25

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Ουκρανία: Τουλάχιστον 2.600 κτήρια κατοικιών στο Κίεβο έχουν μείνει χωρίς θέρμανση λόγω της ρωσικής επίθεσης

    ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 14:38

    Πολωνία: Άνοιξαν και πάλι δύο αεροδρόμια που είχαν κλείσει προσωρινά λόγω των ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία

    ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 15:32

    Ιταλία: Εννέα συλλήψεις για οικονομική στήριξη της Χαμάς μέσω εκστρατειών ανθρωπιστικής βοήθειας

    ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 15:03

    Ο ΟΗΕ ελπίζει ότι η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης θα «ανοίξει το δρόμο» για ειρήνη

    ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 15:14

    Alpha news

    • Μεσημεριανό Δελτίο 27/12/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό Δελτίο 27/12/2025
    • Τέσσερις νεκροί ορειβάτες από χιονοστιβάδα στα Βαρδούσια Όρη
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τέσσερις νεκροί ορειβάτες από χιονοστιβάδα στα Βαρδούσια Όρη
    • Μαγικές εικόνες από τη NASA – Το ταξίδι του Αη Βασίλη
      ΔΙΕΘΝΗ Μαγικές εικόνες από τη NASA – Το ταξίδι του Αη Βασίλη
    • «Μαϊμού» τεχνικοί εξαπάτησαν 70χρονη στη Θεσσαλονίκη – Της άρπαξαν χρηματικό ποσό και τιμαλφή
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Μαϊμού» τεχνικοί εξαπάτησαν 70χρονη στη Θεσσαλονίκη – Της άρπαξαν χρηματικό ποσό και τιμαλφή
    • Θάνατος 87χρονης στο Κολωνάκι το 2022- Συνελήφθη ο γιος της
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Θάνατος 87χρονης στο Κολωνάκι το 2022- Συνελήφθη ο γιος της
    • ΗΠΑ – Ανήλικοι οδηγούσαν κλεμμένο ι.χ
      ΔΙΕΘΝΗ ΗΠΑ – Ανήλικοι οδηγούσαν κλεμμένο ι.χ
    • Απάντηση Ν. Δένδια στο τουρκικό υπουργείο άμυνας- «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν»
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Απάντηση Ν. Δένδια στο τουρκικό υπουργείο άμυνας- «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν»
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025