• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • ΗΠΑ: Νικη για το στρατοπεδο των Δημοκρατικων και τον κυβερνητη Γκαβιν Νιουσομ, που κερδισε το δημοψηφισμα

ΗΠΑ: Νίκη για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών και τον κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ, που κέρδισε το δημοψήφισμα

ΔΙΕΘΝΗ 15.09.2021 - 12:00

california_2
Νίκη για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών του Τζο Μπάιντεν: οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνιας αποφάσισαν να διατηρήσουν στη θέση του τον κυβερνήτη τους ψηφίζοντας με μεγάλη πλειοψηφία «όχι» στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε από τους επικριτές του για να επιτύχουν την ανάκλησή του, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μεταδόθηκαν χθες, Τρίτη, το βράδυ από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Λιγότερο από μία ώρα μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων (20:00 τοπική ώρα, 06:00 σήμερα ώρα Ελλάδας), το «όχι» συγκέντρωνε περίπου τα δύο τρίτα των ψήφων μετά την καταμέτρηση περισσότερων από το 60% των ψηφοδελτίων, σύμφωνα με το CNN και το NBC.

Με ένα τέτοιο προβάδισμα, τα δύο τηλεοπτικά δίκτυα εκτιμούν πως ο δημοκρατικός Γκάβιν Νιούσομ θα παραμείνει κυβερνήτης της πολιτείας με το μεγαλύτερο πληθυσμό στις ΗΠΑ και θα ολοκληρώσει τη θητεία του.

Περίπου 9 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν ήδη ψηφίσει πριν ανοίξουν οι κάλπες, πράγμα που επέτρεψε να ανακοινωθούν γρήγορα οι πρώτες προβολές.

Η έκβαση της ψηφοφορίας είναι μια νίκη για τον κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος είχε δεχθεί πλήγμα εξαιτίας της κρίσης της Covid-19 και των υγειονομικών μέτρων που είχε λάβει για να περιορίσει την πανδημία, αλλά επίσης για το σύνολο του δημοκρατικού στρατοπέδου.

Ενδεικτικό των εθνικών διαστάσεων που είχε αυτό το δημοψήφισμα σε μια πολιτεία η οποία θα μπορούσε να είναι η πέμπτη παγκόσμια οικονομική δύναμη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετέβη προχθές, Δευτέρα, στην Καλιφόρνια για να στηρίξει τον Νιούσομ ώστε να κερδίσει αυτό το πρώτο εκλογικό τεστ μετά την εκλογή του πέρυσι στο Λευκό Οίκο.

Η ψηφοφορία αυτή «λέει 'ναι' σε αυτό που αγαπάμε, Καλιφορνέζοι», τόνισε ο Γκάβιν Νιούσομ όταν ανακοινώθηκαν αυτά τα πρώτα αποτελέσματα. «Ως πολιτεία, είπαμε ναι στην επιστήμη, ναι στα εμβόλια, ναι στο τέλος της πανδημίας (...) ναι στο δικαίωμα της ψήφου χωρίς το φόβο των ψευδών κατηγοριών για νοθεία», δήλωσε ο κυβερνήτης.

Όπως είχε κάνει και ο Ντόναλντ Τραμπ, πολλοί ρεπουμπλικάνοι υποψήφοι, που ήλπιζαν να πάρουν τη θέση του κυβερνήτη, είχαν αρχίσει να αμφισβητούν τις εκλογές και να καταγγέλλουν εκλογική απάτη πριν καν τελειώσει η ψηφοφορία, μια στρατηγική που έχει γίνει πλέον κάτι συνηθισμένο στο συντηρητικό στρατόπεδο.

Φαβορί σε περίπτωση που νικούσε το «ναι», ο υπερσυντηρητικός ραδιοφωνικός παρουσιαστής Λάρι Έλντερ είχε λανσάρει από τη Δευτέρα μια ιστοσελίδα από στην οποία καλούσε τους οπαδούς του να καταγγείλουν οποιαδήποτε παρατυπία διαπίστωναν ώστε να διαφυλαχθεί «η ακεραιότητα» της ψηφοφορίας.

Ο 69χρονος Αφροαμερικανός παραδέχθηκε πάντως τη νίκη του «αντιπάλου» του. «Αναγνωρίζουμε πως χάσαμε τη μάχη, όμως θα κερδίσουμε σίγουρα τον πόλεμο», είπε απευθυνόμενος σε οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στην κομητεία Όραντζ και μερικοί φορούσαν τα κόκκινα κασκέτα «Make America Great Again» που φορούν οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ.

Κάνοντας χρήση ενός άρθρου του συντάγματος της Καλιφόρνιας, δυσαρεστημένοι πολίτες --τους οποίους πολύ γρήγορα «αγκάλιασε» το Ρεπουμπλικανικό κόμμα-- είχαν πετύχει την πραγματοποίηση αυτής της ψηφοφορίας ανάκλησης, η οποία επιτρέπει να ανακληθεί ένας κυβερνήτης πέραν κάθε εκλογικού χρονοδιαγράμματος εφόσον το σχετικό αίτημα συγκεντρώσει περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο υπογραφές.

Οι Καλιφορνέζοι που υποστήριζαν το δημοψήφισμα κατήγγελλαν παράλληλα τους υπερβολικούς φόρους, μια δημοκρατική «ελίτ» που θεωρούν πως τους περιφρονεί και την καταστρατήγηση δημοκρατικών ελευθεριών από τις αρχές μετά την έναρξη της πανδημίας.

Οι αντίπαλοι του δημοψηφίσματος έβλεπαν σ' αυτό έναν ελιγμό των ρεπουμπλικάνων για να πάρουν την ηγεσία μιας δημοκρατικής πολιτείας, την οποία δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν με μια κλασική ψηφοφορία.

Οι ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε 46 υποψηφίους, στη μεγάλη πλειονότητά τους δημοκρατικούς, ανάμεσα στους οποίους ο Λάρι Έλντερ, η διεμφυλική Κέιτλιν Τζένερ, διάσημη για τη συμμετοχή της στην οικογένεια Καρντάσιαν, και πολλοί άλλοι λιγότερο ή περισσότερο σοβαροί υποψήφιοι.

Το κόστος του δημοψηφίσματος υπολογίζεται σε σχεδόν 280 εκατομμύρια δολάρια από τις αρχές.
Πριν από 18 χρόνια, μια παρόμοια ψηφοφορία είχε επιτρέψει στον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ να κερδίσει την Καλιφόρνια ρίχνοντας τον τότε δημοκρατικό κυβερνήτη της.


Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





ΣΧΕΤΙΚΑ

Κρεμλίνο: Νέες διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία θα διεξαχθούν «την ερχόμενη εβδομάδα»

ΔΙΕΘΝΗ 13.02.2026 - 12:50

ΟΗΕ και Ελλάδα προειδοποιούν για την κρίση στην Υεμένη - Αίτημα για άνευ όρων απελευθέρωση προσωπικού

ΔΙΕΘΝΗ 13.02.2026 - 12:43

Οι ηγέτες της Δανίας και Γροιλανδίας θα συναντηθούν με τον M. Ρούμπιο στη Διάσκεψη του Μονάχου

ΔΙΕΘΝΗ 13.02.2026 - 12:32

ΗΠΑ: Ο Τραμπ καταφέρνει νέο πλήγμα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

ΔΙΕΘΝΗ 13.02.2026 - 12:15

Παραιτήθηκε η διευθύντρια νομικών υπηρεσιών της Goldman Sachs λόγω των σχέσεών της με τον Έπστιν

ΔΙΕΘΝΗ 13.02.2026 - 11:54

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Κρεμλίνο: Νέες διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία θα διεξαχθούν «την ερχόμενη εβδομάδα»

    ΔΙΕΘΝΗ 13.02.2026 - 12:50

    ΟΗΕ και Ελλάδα προειδοποιούν για την κρίση στην Υεμένη - Αίτημα για άνευ όρων απελευθέρωση προσωπικού

    ΔΙΕΘΝΗ 13.02.2026 - 12:43

    Οι ηγέτες της Δανίας και Γροιλανδίας θα συναντηθούν με τον M. Ρούμπιο στη Διάσκεψη του Μονάχου

    ΔΙΕΘΝΗ 13.02.2026 - 12:32

    ΗΠΑ: Ο Τραμπ καταφέρνει νέο πλήγμα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

    ΔΙΕΘΝΗ 13.02.2026 - 12:15

    Παραιτήθηκε η διευθύντρια νομικών υπηρεσιών της Goldman Sachs λόγω των σχέσεών της με τον Έπστιν

    ΔΙΕΘΝΗ 13.02.2026 - 11:54

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ συναντάται εντός της ημέρας με τους στρατιωτικούς που αιχμαλώτισαν τον ανατραπέντα πρόεδρο Μαδούρο στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας

    ΔΙΕΘΝΗ 13.02.2026 - 11:51

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Δύο νεκροί, ένας τραυματίας σε επίθεση με πυροβόλο όπλο σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

    ΔΙΕΘΝΗ 13.02.2026 - 09:35

    Γαλλία: Ο Μπρουνό Ρεταϊγιό θα διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του 2027

    ΔΙΕΘΝΗ 13.02.2026 - 09:53

    Βουλευτικές εκλογές στο Μπανγκλαντές: Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μόντι συγχαίρει το BNP για την «αποφασιστική» νίκη του

    ΔΙΕΘΝΗ 13.02.2026 - 11:23

    Οι ηγέτες της Δανίας και Γροιλανδίας θα συναντηθούν με τον M. Ρούμπιο στη Διάσκεψη του Μονάχου

    ΔΙΕΘΝΗ 13.02.2026 - 12:32

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 12/02/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 12/02/2026
    •  Ο καιρός την Παρασκευή 13/02/2026
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Παρασκευή 13/02/2026
    • Βασίλης Σκουλάς: «Στο μετερίζι τσ’ ανθρωπιάς»
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Βασίλης Σκουλάς: «Στο μετερίζι τσ’ ανθρωπιάς»
    • Ελληνοτουρκικές σχέσεις πίσω από τις λέξεις – Το σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ελληνοτουρκικές σχέσεις πίσω από τις λέξεις – Το σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη
    • Συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας σε μπαρ της Ελβετίας προπηλάκισαν τους ιδιοκτήτες
      ΔΙΕΘΝΗ Συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας σε μπαρ της Ελβετίας προπηλάκισαν τους ιδιοκτήτες
    • Συγκλονιστικές μαρτυρίες για το μακελειό στον Καναδά
      ΔΙΕΘΝΗ Συγκλονιστικές μαρτυρίες για το μακελειό στον Καναδά
    • Απόψε στους «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ» - Ενέσιμες θεραπείες αδυνατίσματος
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Απόψε στους «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ» - Ενέσιμες θεραπείες αδυνατίσματος
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026