• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Brexit: Λονδινο: «η ακεραιοτητα του Ηνωμενου Βασιλειου δεν ειναι διαπραγματευσιμη»

Brexit: Λονδίνο: «η ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι διαπραγματεύσιμη»

ΔΙΕΘΝΗ 11.06.2021 - 12:21

Dominik_Raamp_Vretanos_Ipex
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι «η ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι διαπραγματεύσιμη».

Απαντούσε στην αυστηρή δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με την οποία «κανένα θέμα σχετικό με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας δεν είναι διαπραγματεύσιμο».

«Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε παζαρεύουμε την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου , είτε εδαφική, είτε συνταγματική , είτε οικονομική. Δεν μπαίνει στο τραπέζι, δεν είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε ο Ντόμινικ Ράαμπ στο Sky News προσθέτοντας ότι «το μπαλάκι είναι στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει τώρα στις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για την επίλυση του προβλήματος της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το Λονδίνο κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχει υιοθετήσει υπερβολικά άκαμπτη στάση στην εφαρμογή των ειδικών τελωνειακών ρυθμίσεων ως προς την Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίες είναι πηγή εντάσεων στην βρετανική επαρχία.

Τα μέτρα αυτά υπήρξαν αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο στο πλαίσιο της συμφωνίας του Brexit που υπογράφτηκε από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.
Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας ετέθη σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και προβλέπει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση για τα εμπορεύματα, επιβάλλοντας τελωνειακούς ελέγχους στα προϊόντα που περνούν από την Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Στην πραγματικότητα, το Πρωτόκολλο μεταθέτει στην θάλασσα ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Βρετανία τα σύνορα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδο της χώρας από την Ένωση. Το σύνορο αυτό θα βρισκόταν κανονικά στην ιρλανδική νήσο χωρίζοντας την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την Βόρεια Ιρλανδία, βρετανική επαρχία. Η επαναφορά των αόρατων σήμερα συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία θα τορπίλιζε την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που έβαλε τέλος σε τριάντα χρόνια αιματηρής βίας ανάμεσα στους ενωτικούς προτεστάντες και τους ρεπουμπλικανούς καθολικούς.

Όμως, οι ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου προκαλούν την δυσαρέσκεια των ενωτικών, υποστηρικτών της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας υπό την βρετανική κυριαρχία. Καταγγέλλουν την εγκατάσταση του συνόρου στην θάλασσα που χωρίζει την επαρχία από την Βρετανία. Τα περιστατικά βίας στις αρχές του Απριλίου δημιουργούν φόβους για νέες συγκρούσεις το καλοκαίρι, όταν οι καθιερωμένες προτεσταντικές πορείες τον Ιούλιο υμνούν την κυριαρχία των ενωτικών και την επιβολή της θέλησής τους στην Βόρεια Ιρλανδία.

Η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει παράταση της περιόδου χάριτος για το κατεψυγμένο κρέας, η οποία τελειώνει στις 30 Ιουνίου. Οι εισαγωγές κρέατος από χώρες εκτός της ΕΕ κανονικά απαγορεύονται. Εάν δεν γίνει κάτι, τα βρετανικά λουκάνικα και οι κοτομπουκιές κινδυνεύουν να εξαφανισθούν από τα σούπερ μάρκετ της Βόρειας Ιρλανδίας. Και αυτό, κατά τον Τζόνσον, αποτελεί ένδειξη του «παραλογισμού» αυτών των ρυθμίσεων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι «τίποτε δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης» στο ζήτημα του Brexit και τόνισε ότι «δεν είναι σοβαρό να θέλει κάποιος να αναθεωρήσει τον Ιούλιο αυτό που ολοκληρώθηκε έπειτα από συζητήσεις και δουλειά ετών».

«Θεωρώ ότι το μπαλάκι είναι στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατανοούμε αυτό που λένε οι Γάλλοι, αλλά αυτό θα πρέπει να κινητοποιήσει την Επιτροπή στις Βρυξέλλες να υιοθετήσουν μία περισσότερο πραγματιστική και ευέλικτη προσέγγιση», δήλωσε ο Ντόμινικ Ράαμπ.

Το θέμα βρισκόταν στο μενού των συνομιλιών ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι προσηλωμένος στην ιρλανδική του καταγωγή, και τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα αύριο κατά την συνάντηση με τον Τζόνσον στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G7 στην Αγγλία.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι ο Αμερικανός ομόλογός του δεν εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την προφανή πρόθεση του Λονδίνου να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις του, παραβιάζοντας το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Για τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε υπογράφοντας το Πρωτόκολλο, έχοντας επίγνωση των συνεπειών. Διαφορετικά μπορεί να συναχθεί ότι η βρετανική πλευρά υπέγραψε το Πρωτόκολλο θεωρώντας ότι θα ξεπεράσει τις αρνητικές συνέπειες παραβιάζοντάς το.


























ΣΧΕΤΙΚΑ

Ρωσία: Κατάρριψη drones που είχαν κατεύθυνση προς τη Μόσχα - Αναστολή λειτουργίας του αεροδρομίου Βνούκοβο

ΔΙΕΘΝΗ 18.11.2025 - 18:07

Εκπρόσωπος των «Αδελφών της Ιταλίας» ζητά από την προεδρία της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα μπλοκάρει τη Μελόνι» - «Ξεπεράσθηκαν τα όρια της γελοιότητας», λέει η ιταλική προεδρία

ΔΙΕΘΝΗ 18.11.2025 - 17:50

Ρωσία: Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Πολωνία για «ρωσοφοβία»

ΔΙΕΘΝΗ 18.11.2025 - 16:58

Γερμανία: Πρώτη η AfD σε νέα δημοσκόπηση- Νέο αρνητικό ρεκόρ για τη δημοτικότητα του Φρ. Μερτς

ΔΙΕΘΝΗ 18.11.2025 - 16:32

Βρετανία: Η MI5 ειδοποιεί Βρετανούς βουλευτές για κινεζικές απόπειρες κατασκοπείας

ΔΙΕΘΝΗ 18.11.2025 - 16:05

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Ρωσία: Κατάρριψη drones που είχαν κατεύθυνση προς τη Μόσχα - Αναστολή λειτουργίας του αεροδρομίου Βνούκοβο

    ΔΙΕΘΝΗ 18.11.2025 - 18:07

    Εκπρόσωπος των «Αδελφών της Ιταλίας» ζητά από την προεδρία της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα μπλοκάρει τη Μελόνι» - «Ξεπεράσθηκαν τα όρια της γελοιότητας», λέει η ιταλική προεδρία

    ΔΙΕΘΝΗ 18.11.2025 - 17:50

    Ρωσία: Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Πολωνία για «ρωσοφοβία»

    ΔΙΕΘΝΗ 18.11.2025 - 16:58

    Γερμανία: Πρώτη η AfD σε νέα δημοσκόπηση- Νέο αρνητικό ρεκόρ για τη δημοτικότητα του Φρ. Μερτς

    ΔΙΕΘΝΗ 18.11.2025 - 16:32

    Βρετανία: Η MI5 ειδοποιεί Βρετανούς βουλευτές για κινεζικές απόπειρες κατασκοπείας

    ΔΙΕΘΝΗ 18.11.2025 - 16:05

    Ο Ζελένσκι μεταβαίνει αύριο στην Τουρκία με βασικό στόχο την "εκ νέου δέσμευση" των ΗΠΑ στις ειρηνευτικές προσπάθειες με τη Ρωσία

    ΔΙΕΘΝΗ 18.11.2025 - 15:58

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Ισραήλ: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από επίθεση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

    ΔΙΕΘΝΗ 18.11.2025 - 15:55

    Η Ιαπωνία κάλεσε τους πολίτες της που βρίσκονται στην Κίνα να είναι προσεκτικοί καθώς συνεχίζεται η διμερής ένταση

    ΔΙΕΘΝΗ 18.11.2025 - 11:22

    Γερμανία: Λιγότερα χρήματα για δώρα θα ξοδέψουν τα φετινά Χριστούγεννα οι Γερμανοί

    ΔΙΕΘΝΗ 18.11.2025 - 11:21

    Υπόθεση Έπστιν: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σάμερς ανακοινώνει πως αποσύρεται από τον δημόσιο βίο

    ΔΙΕΘΝΗ 18.11.2025 - 12:18

    Alpha news

    • Μεσημεριανό δελτίο 18/11/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό δελτίο 18/11/2025
    • «Οδύσσεια» με τα ΕΛΤΑ
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Οδύσσεια» με τα ΕΛΤΑ
    • Συνοικιακά μανάβικα - Πληρώνουν «ποιότητα»
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Συνοικιακά μανάβικα - Πληρώνουν «ποιότητα»
    • 7,5 εκ. λεία με τηλεφωνικές απάτες – Ο «εισπράκτορας και η αθλήτρια
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ 7,5 εκ. λεία με τηλεφωνικές απάτες – Ο «εισπράκτορας και η αθλήτρια
    • «Επενδύσεις» μέσω τζόγου - Προφυλακίστηκαν αρχηγός και υπαρχηγός
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Επενδύσεις» μέσω τζόγου - Προφυλακίστηκαν αρχηγός και υπαρχηγός
    • Με 205 χιλιόμετρα στη Μαραθώνος
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με 205 χιλιόμετρα στη Μαραθώνος
    • Μεγάλη ανατροπή, με τον θάνατο του 3χρονου αγοριού, στην Αχαΐα
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μεγάλη ανατροπή, με τον θάνατο του 3χρονου αγοριού, στην Αχαΐα
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025