• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Brexit: Λονδινο: «η ακεραιοτητα του Ηνωμενου Βασιλειου δεν ειναι διαπραγματευσιμη»

Brexit: Λονδίνο: «η ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι διαπραγματεύσιμη»

ΔΙΕΘΝΗ 11.06.2021 - 12:21

Dominik_Raamp_Vretanos_Ipex
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι «η ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι διαπραγματεύσιμη».

Απαντούσε στην αυστηρή δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με την οποία «κανένα θέμα σχετικό με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας δεν είναι διαπραγματεύσιμο».

«Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε παζαρεύουμε την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου , είτε εδαφική, είτε συνταγματική , είτε οικονομική. Δεν μπαίνει στο τραπέζι, δεν είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε ο Ντόμινικ Ράαμπ στο Sky News προσθέτοντας ότι «το μπαλάκι είναι στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει τώρα στις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για την επίλυση του προβλήματος της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το Λονδίνο κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχει υιοθετήσει υπερβολικά άκαμπτη στάση στην εφαρμογή των ειδικών τελωνειακών ρυθμίσεων ως προς την Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίες είναι πηγή εντάσεων στην βρετανική επαρχία.

Τα μέτρα αυτά υπήρξαν αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο στο πλαίσιο της συμφωνίας του Brexit που υπογράφτηκε από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.
Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας ετέθη σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και προβλέπει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση για τα εμπορεύματα, επιβάλλοντας τελωνειακούς ελέγχους στα προϊόντα που περνούν από την Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Στην πραγματικότητα, το Πρωτόκολλο μεταθέτει στην θάλασσα ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Βρετανία τα σύνορα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδο της χώρας από την Ένωση. Το σύνορο αυτό θα βρισκόταν κανονικά στην ιρλανδική νήσο χωρίζοντας την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την Βόρεια Ιρλανδία, βρετανική επαρχία. Η επαναφορά των αόρατων σήμερα συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία θα τορπίλιζε την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που έβαλε τέλος σε τριάντα χρόνια αιματηρής βίας ανάμεσα στους ενωτικούς προτεστάντες και τους ρεπουμπλικανούς καθολικούς.

Όμως, οι ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου προκαλούν την δυσαρέσκεια των ενωτικών, υποστηρικτών της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας υπό την βρετανική κυριαρχία. Καταγγέλλουν την εγκατάσταση του συνόρου στην θάλασσα που χωρίζει την επαρχία από την Βρετανία. Τα περιστατικά βίας στις αρχές του Απριλίου δημιουργούν φόβους για νέες συγκρούσεις το καλοκαίρι, όταν οι καθιερωμένες προτεσταντικές πορείες τον Ιούλιο υμνούν την κυριαρχία των ενωτικών και την επιβολή της θέλησής τους στην Βόρεια Ιρλανδία.

Η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει παράταση της περιόδου χάριτος για το κατεψυγμένο κρέας, η οποία τελειώνει στις 30 Ιουνίου. Οι εισαγωγές κρέατος από χώρες εκτός της ΕΕ κανονικά απαγορεύονται. Εάν δεν γίνει κάτι, τα βρετανικά λουκάνικα και οι κοτομπουκιές κινδυνεύουν να εξαφανισθούν από τα σούπερ μάρκετ της Βόρειας Ιρλανδίας. Και αυτό, κατά τον Τζόνσον, αποτελεί ένδειξη του «παραλογισμού» αυτών των ρυθμίσεων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι «τίποτε δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης» στο ζήτημα του Brexit και τόνισε ότι «δεν είναι σοβαρό να θέλει κάποιος να αναθεωρήσει τον Ιούλιο αυτό που ολοκληρώθηκε έπειτα από συζητήσεις και δουλειά ετών».

«Θεωρώ ότι το μπαλάκι είναι στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατανοούμε αυτό που λένε οι Γάλλοι, αλλά αυτό θα πρέπει να κινητοποιήσει την Επιτροπή στις Βρυξέλλες να υιοθετήσουν μία περισσότερο πραγματιστική και ευέλικτη προσέγγιση», δήλωσε ο Ντόμινικ Ράαμπ.

Το θέμα βρισκόταν στο μενού των συνομιλιών ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι προσηλωμένος στην ιρλανδική του καταγωγή, και τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα αύριο κατά την συνάντηση με τον Τζόνσον στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G7 στην Αγγλία.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι ο Αμερικανός ομόλογός του δεν εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την προφανή πρόθεση του Λονδίνου να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις του, παραβιάζοντας το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Για τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε υπογράφοντας το Πρωτόκολλο, έχοντας επίγνωση των συνεπειών. Διαφορετικά μπορεί να συναχθεί ότι η βρετανική πλευρά υπέγραψε το Πρωτόκολλο θεωρώντας ότι θα ξεπεράσει τις αρνητικές συνέπειες παραβιάζοντάς το.


























ΣΧΕΤΙΚΑ

Καμπότζη-Ταϊλάνδη : Συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός

ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 17:01

Βόρεια Κορέα: Σφυρηλατήθηκαν «δεσμοί αίματος» με τη Ρωσία, δηλώνει ο Κιμ Γιονγκ Ουν

ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 16:51

Ινδονησία: Μια τετραμελής οικογένεια από την Ισπανία αγνοείται μετά τη βύθιση τουριστικού πλοιαρίου

ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 16:41

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται αύριο στο Κόσοβο

ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 16:39

Γουατεμάλα: Τουλάχιστον 15 νεκροί και 19 τραυματίες σε δυστύχημα με λεωφορείο

ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 16:14

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Καμπότζη-Ταϊλάνδη : Συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός

    ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 17:01

    Βόρεια Κορέα: Σφυρηλατήθηκαν «δεσμοί αίματος» με τη Ρωσία, δηλώνει ο Κιμ Γιονγκ Ουν

    ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 16:51

    Ινδονησία: Μια τετραμελής οικογένεια από την Ισπανία αγνοείται μετά τη βύθιση τουριστικού πλοιαρίου

    ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 16:41

    Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται αύριο στο Κόσοβο

    ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 16:39

    Γουατεμάλα: Τουλάχιστον 15 νεκροί και 19 τραυματίες σε δυστύχημα με λεωφορείο

    ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 16:14

    Ο Βολ. Ζελένσκι προς τις ΗΠΑ - Ελπίζει να βρεθεί συμβιβασμός

    ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 16:02

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Ουκρανία: Τουλάχιστον 2.600 κτήρια κατοικιών στο Κίεβο έχουν μείνει χωρίς θέρμανση λόγω της ρωσικής επίθεσης

    ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 14:38

    Πολωνία: Άνοιξαν και πάλι δύο αεροδρόμια που είχαν κλείσει προσωρινά λόγω των ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία

    ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 15:32

    Ο Βολ. Ζελένσκι προς τις ΗΠΑ - Ελπίζει να βρεθεί συμβιβασμός

    ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 16:02

    Ιταλία: Εννέα συλλήψεις για οικονομική στήριξη της Χαμάς μέσω εκστρατειών ανθρωπιστικής βοήθειας

    ΔΙΕΘΝΗ 27.12.2025 - 15:03

    Alpha news

    • Μεσημεριανό Δελτίο 27/12/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό Δελτίο 27/12/2025
    • Στα μπλόκα και την Πρωτοχρονιά – Μηνύματα και αντιπαράθεση
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στα μπλόκα και την Πρωτοχρονιά – Μηνύματα και αντιπαράθεση
    • Μπλόκα πριν την έξοδο της Πρωτοχρονιάς – Τρακτέρ στους αυτοκινητόδρομους
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μπλόκα πριν την έξοδο της Πρωτοχρονιάς – Τρακτέρ στους αυτοκινητόδρομους
    • Τα σενάρια για την τραγωδία στα Βαρδούσια Όρη
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τα σενάρια για την τραγωδία στα Βαρδούσια Όρη
    • Απαρηγόρητοι συγγενείς και φίλοι των θυμάτων της τραγωδίας στα Βαρδούσια Όρη
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Απαρηγόρητοι συγγενείς και φίλοι των θυμάτων της τραγωδίας στα Βαρδούσια Όρη
    • Χιονοστιβάδες και στα ελληνικά βουνά – Ταχύτητες που φτάνουν τα 130 χλμ
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Χιονοστιβάδες και στα ελληνικά βουνά – Ταχύτητες που φτάνουν τα 130 χλμ
    • Τραγωδία στα Βαρδούσια Όρη – Με ελικόπτερο ανασύρθηκαν οι 4 νεκροί
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τραγωδία στα Βαρδούσια Όρη – Με ελικόπτερο ανασύρθηκαν οι 4 νεκροί
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025