• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Συνοδος Κορυφης: Διατηρηση περιοριστικων μετρων λογω των παραλλαγων του ιου, αισιοδοξια για επιταχυνση των εμβολιασμων

Σύνοδος Κορυφής: Διατήρηση περιοριστικών μέτρων λόγω των παραλλαγών του ιού, αισιοδοξία για επιτάχυνση των εμβολιασμών

ΔΙΕΘΝΗ 26.02.2021 - 09:00

sinodos korifis EE Vrixeles

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σημερινή σύνοδο κορυφής ζήτησαν τη «διατήρηση αυστηρών περιοριστικών» μέτρων, και την ταυτόχρονη επιτάχυνση των εκστρατειών εμβολιασμού για την επιβράδυνση της εξάπλωσης των παραλλαγών του νέου κορονοϊού, χωρίς όμως να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για ένα μελλοντικό «διαβατήριο εμβολιασμού».

«Η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει σοβαρή και οι νέες παραλλαγές θέτουν πρόσθετες προκλήσεις. Πρέπει, συνεπώς, να διατηρήσουμε αυστηρούς περιορισμούς εντείνοντας παράλληλα τις προσπάθειές μας» για να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς, ανέφεραν οι 27 στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής των ηγετών των 27, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ενώ η άνοδος των κρουσμάτων βρετανικών και νοτιοαφρικανικών παραλλαγών του ιού αυξάνει το φάσμα νέων εξάρσεων μόλυνσης σε ολόκληρη την ήπειρο, οι εκστρατείες εμβολιασμού παραμένουν αργές, με σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.

«Οι επόμενες εβδομάδες θα παραμείνουν δύσκολες στον τομέα του εμβολιασμού», παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αλλά θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας (...) Έχουμε τα μέσα να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην (...) έξοδο από την κρίση τους προσεχείς μήνες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε «αισιόδοξη» για τον στόχο που έχει θέσει η Κομισιόν για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έως το «τέλος του καλοκαιριού», χάρη στην αναμενόμενη απότομη αύξηση των παραδόσεων εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

«Κοιτάζοντας τα στοιχεία (των παραδόσεων), είμαστε αισιόδοξοι για την ικανότητά μας να επιτύχουμε τον στόχο μας» για τον εμβολιασμό περίπου 225 εκατομμυρίων Ευρωπαίων, είπε μετά τη σύνοδο.

Η Επιτροπή υποσχέθηκε απότομη αύξηση της διανομής εμβολίων το δεύτερο τρίμηνο - με απότομη αύξηση των παραδόσεων από τις Pfizer/BioNTech και την Moderna, και με την έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson, με στενή επίβλεψη για την αντιμετώπιση αστοχιών στις μονάδες γραμμές παραγωγής.

 «Επιστημονικά ερωτήματα»

 Ο Μισέλ ζήτησε «βελτίωση των δυνατοτήτων προσδιορισμού αλληλουχίας» του ιού για γρήγορη ανίχνευση των παραλλαγών του - μια περίπλοκη διαδικασία που διενεργείται άνισα στην Ένωση, αλλά για την οποία οι Βρυξέλλες έχουν αποδεσμεύσει κεφάλαια.

Υπό την ανησυχία της εξάπλωσης παραλλαγών του νέου κορονοϊού, περίπου δέκα κράτη μέλη επέβαλαν περιορισμούς στη διέλευση των συνόρων τους. Η Επιτροπή κάλεσε έξι από αυτά, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου και της Γερμανίας, να εξηγήσουν τους περιορισμούς που οι Βρυξέλλες κρίνουν δυσανάλογους, φοβούμενες διακοπές στις αλυσίδες παραγωγής.

Η Γαλλία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαιτεί τεστ PCR που θα έχουν πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα για μη επαγγελματικά ταξίδια διασυνοριακών εργαζομένων από τη Γερμανία στο πέρασμα στο Μοζέλ.

Οι 27 είχαν αρχικά δεσμευτεί να υιοθετήσουν μόνο «αναλογικά» και «χωρίς διακρίσεις» μέτρα. Αλλά οι παραλλαγές άλλαξαν την κατάσταση, ωθώντας ορισμένες κυβερνήσεις να κλείσουν τα σύνορά τους.

«Πρέπει να τηρήσουμε μια κοινή προσέγγιση: πρέπει να διατηρηθούν οι περιορισμοί στα μη απαραίτητα ταξίδια, αλλά τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι αναλογικά και η κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών πρέπει να είναι εγγυημένη», είπε ο Μισέλ.

Ωστόσο, υπενθύμισε ότι εναπόκειται στην Επιτροπή να επιβάλει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς.

Όσον αφορά την έκδοση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τη διευκόλυνση ταξιδιωτικών μετακινήσεων, οι ηγέτες περιορίστηκαν στα συμπεράσματά τους «ζητώντας κοινή προσέγγιση».

«Υπάρχουν ακόμα επιστημονικά ερωτήματα: δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι σταματάς να μεταδίδεις τον ιό μετά τον εμβολιασμό», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Το θέμα των δικαιωμάτων που συνδέονται με αυτό το «διαβατήριο» θεωρήθηκε «συγκρουσιακό » και «επουσιώδες» από ορισμένα κράτη μέλη, σε μια εποχή που μόνο το 4,2% των Ευρωπαίων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

 «Πράσινο διαβατήριο»

 Το Παρίσι και το Βερολίνο θεώρησαν το θέμα πρόωρο, απορρίπτοντας οποιαδήποτε άνιση μεταχείριση μεταξύ μιας προνομιούχας μειονότητας και άλλων.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας πιστοποιητικού εμβολιασμού συμβατού σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να είναι εφικτά τα ταξίδια εντός της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η προσδοκία είναι η τεχνική προετοιμασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το πιστοποιητικό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέπεται να ταξιδέψει μόνο ο κάτοχός του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχουν απαντηθεί ηθικά ζητήματα. Όπως είπε, ένα διαβατήριο εμβολιασμού θα ήταν άδικο για νέους ανθρώπους που είναι οι τελευταίοι στη σειρά εμβολιασμών.

Ωστόσο, άλλα κράτη μέλη, ειδικά εκείνα που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος - θέλουν ταχεία υιοθέτηση του μέτρου για να σώσουν την καλοκαιρινή σεζόν.

Με τη στήριξη και της Βουλγαρίας, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς πρότεινε «ένα πράσινο διαβατήριο» που θα επιτρέπει στους κατόχους του να ταξιδεύουν ή να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια, στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και σε όσους θεωρούνται «άνοσοι» αφού έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Οι 27 ανέθεσαν τελικά στην Επιτροπή το καθήκον να καταρτίσει τους τεχνικούς όρους για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού (θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων, διαλειτουργικότητα κλπ).

Η Επιτροπή «θα χρειαστεί τρεις μήνες για να το επιτύχει αυτό», δήλωσε η Μέρκελ.

Εναπόκειται στα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τα συστήματα υγείας τους και τις τελωνειακές τους δομές για να προετοιμαστούν για την εισαγωγή αυτού του κοινού πιστοποιητικού, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για την εφαρμογή, εάν θέλουμε να έχουμε ένα πράσινο και αποτελεσματικό πιστοποιητικό έως το καλοκαίρι», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 





ΣΧΕΤΙΚΑ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ελπίζει να σφραγίσει σήμερα με τον Σι την τύχη του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες

ΔΙΕΘΝΗ 19.09.2025 - 12:13

Κίμπερλυ Γκίλφοϊλ

ΔΙΕΘΝΗ 19.09.2025 - 12:04

Η Ισπανία υποστηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ για την αξιοποίηση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

ΔΙΕΘΝΗ 19.09.2025 - 11:39

Το Λονδίνο δεν βλέπει ενδείξεις ότι ο Βλ. Πούτιν ενδιαφέρεται για ειρήνη μέσω διαπραγμάτευσης με την Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της MI6

ΔΙΕΘΝΗ 19.09.2025 - 11:34

Οι ισραηλινές αρχές έκλεισαν πέρασμα της Δυτικής Όχθης με την Ιορδανία ύστερα από αιματηρή επίθεση

ΔΙΕΘΝΗ 19.09.2025 - 11:29

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    ΗΠΑ: Ο Τραμπ ελπίζει να σφραγίσει σήμερα με τον Σι την τύχη του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες

    ΔΙΕΘΝΗ 19.09.2025 - 12:13

    Κίμπερλυ Γκίλφοϊλ

    ΔΙΕΘΝΗ 19.09.2025 - 12:04

    Η Ισπανία υποστηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ για την αξιοποίηση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

    ΔΙΕΘΝΗ 19.09.2025 - 11:39

    Το Λονδίνο δεν βλέπει ενδείξεις ότι ο Βλ. Πούτιν ενδιαφέρεται για ειρήνη μέσω διαπραγμάτευσης με την Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της MI6

    ΔΙΕΘΝΗ 19.09.2025 - 11:34

    Οι ισραηλινές αρχές έκλεισαν πέρασμα της Δυτικής Όχθης με την Ιορδανία ύστερα από αιματηρή επίθεση

    ΔΙΕΘΝΗ 19.09.2025 - 11:29

    Κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων δύο αδελφών και του δικηγόρου του Ντιέγκο Μαραντόνα

    ΔΙΕΘΝΗ 19.09.2025 - 11:19

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Το ΣΑ του ΟΗΕ συζητά σήμερα επαναφορά σε ισχύ των κυρώσεων στο Ιράν

    ΔΙΕΘΝΗ 19.09.2025 - 10:25

    Επικυρώθηκε από τη Γερουσία ο διορισμός της Κίμπερλι Γκιλφόιλ ως πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα

    ΔΙΕΘΝΗ 19.09.2025 - 11:01

    Οι ισραηλινές αρχές έκλεισαν πέρασμα της Δυτικής Όχθης με την Ιορδανία ύστερα από αιματηρή επίθεση

    ΔΙΕΘΝΗ 19.09.2025 - 11:29

    Η Ισπανία υποστηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ για την αξιοποίηση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

    ΔΙΕΘΝΗ 19.09.2025 - 11:39

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 18/09/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 18/09/2025
    • Ο καιρός την Παρασκευή 19/09/2025
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Παρασκευή 19/09/2025
    • Tik Tok ALPHA 100αρι πάνω σε LEGO
      ΔΙΕΘΝΗ Tik Tok ALPHA 100αρι πάνω σε LEGO
    • Άγνωστος Πικάσο στο σφυρί
      ΔΙΕΘΝΗ Άγνωστος Πικάσο στο σφυρί
    • Βρέθηκε στη μέση πυρών
      ΔΙΕΘΝΗ Βρέθηκε στη μέση πυρών
    • Πόλεμος δηλώσεων
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πόλεμος δηλώσεων
    • Ολοκληρώθηκε η αιφνιδιαστική ελληνική άσκηση - Σε ρότα πρόκλησης η Τουρκία
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ολοκληρώθηκε η αιφνιδιαστική ελληνική άσκηση - Σε ρότα πρόκλησης η Τουρκία
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025