- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
ΗΠΑ: Η Βουλή ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε, όπως ήταν αναμενόμενο, την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία με την κατηγορία της υποκίνησης στάσης, ακριβώς μία εβδομάδα μετά την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.
Με ψήφους 232 υπέρ έναντι 197 κατά, ο Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές. Δέκα Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ της παραπομπής.
Μοιάζει πάντως απίθανο η παραπομπή αυτή σε δίκη στη Γερουσία να οδηγήσει στην καθαίρεση του Τραμπ προτού να λήξει η θητεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου. Ο Δημοκρατικός, εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου.
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, απέρριψε τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών να συγκαλέσει εκτάκτως το Σώμα για να ξεκινήσει αμέσως η δίκη. Στην περίπτωση που ο Τραμπ καταδικαστεί για υποκίνηση στάσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερουσία να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε αξίωμα.
Ο Μπάιντεν ζήτησε από τη Γερουσία να προχωρήσει το πρόγραμμά του, παρά τη δίκη του Τραμπ
Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε χθες Τετάρτη από την αμερικανική Γερουσία να ασχοληθεί το προσεχές διάστημα με τις προτεραιότητες του προγράμματός του, παρά τη δίκη του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αναμένεται να αρχίσει αφού τον διαδεχθεί, σε μία εβδομάδα.
«Ελπίζω ότι η Γερουσία θα βρει τρόπο να αντεπεξέλθει στις συνταγματικές της υποχρεώσεις όσον αφορά τη διαδικασία της παραπομπής, ενώ ταυτόχρονα θα εργάζεται για άλλες επείγουσες υποθέσεις αυτής της χώρας», τόνισε ο κ. Μπάιντεν σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία σήμανε την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου σε δίκη στη Γερουσία για δεύτερη φορά.
Ανάμεσα στις προτεραιότητες του Τζο Μπάιντεν: η κύρωση των διορισμών των μελών της κυβέρνησής του, η έγκριση νομοθεσίας για να τονωθεί η αμερικανική οικονομία, η εντατικοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού για τον νέο κορονοϊό.
«Αυτή χώρα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με την απειλή ενός θανατηφόρου ιού» ενώ η οικονομία της συνεχίζει να ασθμαίνει, τόνισε ο βετεράνος πολιτικός που αναλαμβάνει την προεδρία την επόμενη Τετάρτη.
ΣΧΕΤΙΚΑ
Πόλεμος στη Ουκρανία: Κιρ Στάρμερ, Εμμανουέλ Μακρόν, Φρίντριχ Μερτς και Βολοντίμιρ Ζελέσνκι συναντήθηκαν στο Λονδίνο σε μια «κρίσιμη στιγμή» για την Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον Τραμπ για τη Γάζα στις 29 Δεκεμβρίου
ΔΙΕΘΝΗ
Ιαπωνία: Σεισμός 7,6 βαθμών στα ανοιχτά της της επαρχίας Αομόρι - Εκδοση προειδοποίησης για τσουνάμι για τις βορειοανατολικές ακτές
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό δελτίο 8/12/2025
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χριστούγεννα στα μπλόκα- Νέο κάλεσμα του Κυρ. Μητσοτάκη για διάλογο
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εγκλωβισμένος σε φαράγγι στην Κρήτη- Δεν μπορεί να προσεγγίσει ούτε ελικόπτερο
- ΔΙΕΘΝΗ Σφοδρή κακοκαιρία στην Τουρκία- Χάος από τις πλημμύρες
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ "Καταδρομική" επίθεση με βόμβες μολότοφ στο Α.Τ. Κυψέλης
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κρήτη: Οι αγρότες απέκλεισαν το αεροδρόμιο Ηρακλείου
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επεισόδιο με πυροβολισμούς στο Ίλιον- "Αποπειράθηκε να βιάσει τη νύφη του"