- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Ισραήλ: Οι αρχές άφησαν ελεύθερο κρατούμενο Παλαιστίνιο ο οποίος έκανε απεργία πείνας για 103 ημέρες
ΔΙΕΘΝΗ
Το Ισραήλ απελευθέρωσε σήμερα έναν Παλαιστίνιο που έκανε απεργία πείνας επί 103 ημέρες διαμαρτυρόμενος για την αυθαίρετη κράτησή του, ανακοίνωσε η οργάνωση Παλαιστίνιων κρατούμενων.
Ο 49χρονος Μάχερ αλ Άκρας διακομίστηκε από το ισραηλινό νοσοκομείο Κάπλαν κοντά στο Τελ Αβίβ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο αλ Νάζαχ στην Ναμπλούς, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Η απόφαση για την επιστροφή του στο σπίτι του θα ληφθεί “αφού εκτιμηθεί η κατάσταση” της υγείας του, επεσήμανε ο διευθυντής του νοσοκομείου Αμπντούλ Καρίμ αλ Μπαργκάουι.
Ο αλ Άκρας συνελήφθη στα τέλη Ιουλίου από τις ισραηλινές δυνάμεις στο σπίτι του στη βόρεια Δυτική Όχθη και έκτοτε κρατούνταν στο Ισραήλ. Στις 6 Νοεμβρίου αποφάσισε να σταματήσει την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει πριν από 103 ημέρες, έπειτα από “συμφωνία” με τις ισραηλινές αρχές για την απελευθέρωσή του.
Το Ισραήλ τον κατηγορεί ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Τζιχάντ, μιας ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης η οποία θεωρείται τρομοκρατική από το εβραϊκό κράτος, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Λίγο μετά τη σύλληψή του είχε τεθεί σε διοικητική κράτηση, βάσει της οποίας οι ισραηλινές αρχές μπορούν να κρατούν Παλαιστίνιους χωρίς να τους απαγγέλλουν κατηγορίες ή να τους δικάζουν για περίοδο έξι μηνών, η οποία μπορεί να ανανεώνεται συνεχώς.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του λόγω της απεργίας πείνας, ο αλ Άκρας διακομίστηκε στο νοσοκομείο.
Η υπόθεση του αλ Άκρας, ενός γεωργού πατέρα έξι παιδιών, είχε προκαλέσει επικρίσεις από τον ΟΗΕ και κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και αγανάκτηση στα παλαιστινιακά εδάφη και τους Ισραηλινούς Άραβες.
Οι ισραηλινές αρχές θέτουν σε διοικητική κράτηση πρόσωπα που θεωρούνται επικίνδυνα, με τους υπέρμαχους του μέτρου να τονίζουν ότι για λόγους ασφαλείας δεν είναι δυνατό να δημοσιοποιούνται κάποιες αποδείξεις εναντίον τους.
Περίπου 355 Παλαιστίνιοι κρατούνταν υπό αυτό το καθεστώς στα τέλη Αυγούστου, ανάμεσά τους και δύο ανήλικοι, σύμφωνα με την ισραηλινή ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem.
ΣΧΕΤΙΚΑ
Γαλλία: Η Μπριζίτ Μπαρντό πέθανε από καρκίνο, δήλωσε ο σύζυγός της στο Paris Match - Σήμερα η κηδεία της στο Σεν-Τροπέ
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ: Ο Τραμπ παγώνει κονδύλια άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς 5 πολιτείες που προορίζονταν για τη φροντίδα των παιδιών και την αρωγή σε οικογένειες
ΔΙΕΘΝΗ
Γροιλανδία: Η Γαλλία και οι εταίροι της εργάζονται επί σχεδίου απάντησης στις απειλές των ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΗΠΑ: Ο Τραμπ παγώνει κονδύλια άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς 5 πολιτείες που προορίζονταν για τη φροντίδα των παιδιών και την αρωγή σε οικογένειες
ΔΙΕΘΝΗ
Γαλλία: Η Μπριζίτ Μπαρντό πέθανε από καρκίνο, δήλωσε ο σύζυγός της στο Paris Match - Σήμερα η κηδεία της στο Σεν-Τροπέ
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 06/01/2026
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Τετάρτη 07/01/2026
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με 30χιλμ. στην πόλη – αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες
- ΔΙΕΘΝΗ Ιταλία-Βατικανό: Ολοκληρώνεται σήμερα το Άγιο Έτος των Καθολικών
- ΔΙΕΘΝΗ Πάρκο πάγου στην Κίνα
- ΔΙΕΘΝΗ Ευρώπη και ΗΠΑ για Ουκρανία – Εγγυήσεις ασφαλείας στο τραπέζι
- ΔΙΕΘΝΗ Αιχμάλωτος πολέμου δήλωσε ο Μαδούρο