- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Γαλλία: Οι αρχές απαγόρευσαν στα Κίτρινα Γιλέκα να διαδηλώσουν στο Σανζ Ελιζέ για την επέτειο του κινήματος
ΔΙΕΘΝΗ
Η αστυνομία του Παρισιού απαγόρευσε στους διαδηλωτές των Κίτρινων Γιλέκων να διαδηλώσουν στο Σανζ Ελιζέ, καθώς το ετερόκλιτο κίνημα προετοιμάζεται για την πρώτη επέτειό του αύριο.
Η αστυνομία θα βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου «να παρέμβει εάν σημειωθούν περιστατικά βανδαλισμού ή βίας» δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
Από ηγετικά στελέχη του κινήματος και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απευθύνθηκε κάλεσμα για τη διεξαγωγή διαδηλώσεων σε διάφορες συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας, μεταξύ αυτών το Σανζ Ελιζέ.
«Πρέπει να τιμήσουμε την περίσταση» δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC η Πρισίλια Λουντόσκι, εκ των ηγετικών μελών των Κίτρινων Γιλέκων, που πήραν την έγκριση της αστυνομίας για μια διαδήλωση στο νότιο Παρίσι.
Στις 17 Νοεμβρίου πέρυσι, περίπου 283.000 διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων φορώντας κίτρινα γιλέκα, μπλόκαραν δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει τον φόρο καυσίμων.
Η κυβέρνηση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατήργησε, αργότερα, τον φόρο, όμως οι διαδηλωτές συνέχισαν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για το κόστος ζωής και αξιώνοντας μεγαλύτερη δημοκρατία.
Οι διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας σύντομα επισκιάστηκαν από βίαιες ταραχές, με συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών.
Πάνω από 3000 αστυνομικοί και διαδηλωτές τραυματίστηκαν τους τρεις πρώτους μήνες των κινητοποιήσεων, με τους υπουργούς να καταδικάζουν τις βιαιοπραγίες των κίτρινων γιλέκων και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επικρίνουν την αστυνομική καταστολή.
ΣΧΕΤΙΚΑ
Το Παρίσι επέτρεψε τον απόπλου πετρελαιοφόρου για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι ανήκει στον ρωσικό «σκιώδη στόλο» μετά την πληρωμή ενός προστίμου πολλών εκατομμυρίων ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ
Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν τη μεταφορά όσων μελών οικογενειών τζιχαντιστών έχουν απομείνει στον γιγάντιο καταυλισμό Αλ-Χολ
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό Δελτίο 17/2/2026
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το ΕΚΠΑ στην Κύπρο – Εκδήλωση με τον Έλληνα και τον Κύπριο πρόεδρο
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ανεβάζουν ρυθμούς τα κόμματα -Διλλήματα και μηνύματα
- ΔΙΕΘΝΗ Πλημμύρες και διασώσεις τη Γαλλία
- ΔΙΕΘΝΗ Τραγωδία στην Ισπανία - Πέντε νεκροί από φωτιά σε πολυκατοικία
- ΔΙΕΘΝΗ Ιστορικό θέατρο στις φλόγες – Κατέρρευσε η στέγη του
- ΔΙΕΘΝΗ Νέο μακελειό από τρανς άνθρωπο – Σκότωσε τη σύζυγο και το παιδί του σε αγώνα χόκεϊ