- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Αλγερία: Οι προεδρικές εκλογές ορίστηκαν για τις 12 Δεκεμβρίου
ΔΙΕΘΝΗ
Στις 12 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Αλγερία, ανακοίνωσε απόψε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο μεταβατικός πρόεδρος Αμπντελκάντερ Μπενσαλά.
Οι μαζικές διαδηλώσεις, κάθε Παρασκευή, υποχρεώσαν τον βετεράνο πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα να παραιτηθεί τον περασμένο Απρίλιο, αφήνοντας την Αλγερία σε συνταγματικό κενό.
Παρά την παραίτηση, οι διαδηλωτές συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους εναντίον της κυβέρνησης που στηρίζεται από τον στρατό.
Με βάση το Σύνταγμα της Αλγερίας, ο Μπενσαλά δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα σε αυτές τις εκλογές.
Ο μεταβατικός πρόεδρος, που υπέγραψε σήμερα το διάταγμα για τη διεξαγωγή των εκλογών, κάλεσε τους ψηφοφόρους "να συμβάλλουν συλλογικά (...) στις 12 Δεκεμβρίου, στη διαμόρφωση της ιστορίας της χώρας και την επιλογή του νέου προέδρου".
Οι προεδρικές εκλογές που είχαν οριστεί αρχικά για τις 4 Ιουλίου ακυρώθηκαν αφού είχαν υποβληθεί μόνο δύο υποψηφιότητες, που όμως απορρίφθηκαν από το Συνταγματικό Συμβούλιο.
ΣΧΕΤΙΚΑ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό δελτίο 2/2/2026
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Τρίτη 3/2/2026
- ΔΙΕΘΝΗ Φοντάνα Ντι Τρέβι – Εισιτήριο 2 ερώ από σήμερα
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τραγωδία στον Ατλαντικό – Νεκρός 33χρονος Έλληνας από την Κρήτη
- ΥΓΕΙΑ Παχυσαρκία ενηλίκων – 36.360 οι δικαιούχοι του «Προλαμβάνω»
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ H μεγάλη δημοσκόπηση του ALPHA (A' ΜΕΡΟΣ)
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Παραβάσεις τον Ιανουάριο – 6 νεκροί – 8 σοβαρά τραυματίες – 1.055 για αλκοόλ