- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Ευχές του Πατριάρχη Θεόδωρου Β΄ για τη νέα σχολική χρονιά στα ελληνικά εκπαιδευτήρια της Αλεξάνδρειας
ΔΙΕΘΝΗ
Με τις πατρικές ευχές του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος καλωσόρισε σήμερα τους 17 μαθητές της Τοσιτσαίας Σχολής καθώς και τους 29 μαθητές του Αβερωφείου Γυμνασίου Λυκείου, όταν κτύπησε το πρώτο κουδούνι στα δύο αμιγώς ελληνικά σχολεία που λειτουργεί η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας στο ιστορικό Τετράγωνο του Σάτμπι, στο κέντρο της παραθαλάσσιας πόλης, για τον αγιασμό των μαθημάτων.
«Σάς εύχομαι να έχετε μία καλή σχολική χρονιά», τόνισε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Κατάνγκας Μελέτιο και τον διοικητικό φ/ντή των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της Αλεξάνδρειας π. Σπυρίδωνα Κλαδάκη, παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Αθανάσιου Κοτσιώνη και του Οικονομικού Επόπτη της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας π. Πάρη Πεφάνη Μακρή.
Η διευθύντρια του Τοσίτσαιου δημοτικού σχολείου Αγγελική Τσιαδήμη αναφέρθηκε στο ρόλο του σχολείου «που είναι πολύπλευρος και πολυσύνθετος, διότι πέρα από τη μετάδοση γνώσεων, την καλλιέργεια της νόησης και των δεξιοτήτων των νέων ανθρώπων οφείλει να στοχεύει στην ολόπλευρη ηθικοπνευματική τους καλλιέργεια, να παρέχει βαθύτερη και ουσιαστικότερη παιδεία.
Το σχολείο του σήμερα οφείλει να μορφώνει πολίτες υπεύθυνους, συνειδητοποιημένους, κριτικά σκεπτόμενους, καλλιεργημένους, κοινωνικά ευαίσθητους, με ιδανικά, αρχές και αξίες. Πολίτες που να αγαπούν την πατρίδα και να νοιάζονται γι’ αυτήν»..
Εκ μέρους του Αβερωφείου Γυμνασίου Λυκείου, η διευθύντρια Δήμητρα Παπανώτα αναφέρθηκε στην ιστορία του αμιγώς ελληνικού σχολείου που «ιδρύθηκε από την πρεσβυγενή Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας, πριν από εκατόν εξήντα και πλέον χρόνια και αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί το φάρο της ελληνικής παιδείας και της ελληνικής γλώσσας, και γαλούχησε γενεές μαθητών, οι οποίοι διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς της ζωής». Και κατέληξε: «Η σκυτάλη τώρα έχει παραδοθεί σε εσάς τους μαθητές και σε μας τους δασκάλους σας για να συνεχίσουμε αυτή τη δύσκολη και γοητευτική αποστολή».
Η όλη εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης η πρόεδρος της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας Μαίρη Φορμόζη, η πρόεδρος των Ελλήνων εκπαιδευτικών Αλεξανδρείας Γεωργία Μαστουρίδη, η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπακώστα και η δ/ντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού – παράρτημα Αλεξανδρείας κα Σταυρούλα Σπανούδη, ολοκληρώθηκε με την έκπληξη που επεφύλαξε για το τέλος ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος, για όλους τους μαθητές των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων, υποσχόμενος να τους προσφέρει όποτε επιθυμούν μία εκδρομή και για τα δύο σχολεία, ως ελάχιστη προσφορά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Παρά τη γενικότερη πληθυσμιακή συρρίκνωση της ομογένειας στην Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια, η δύναμη των μαθητών των Ελληνικών Σχολείων της Αλεξάνδρειας παρουσίασε μικρές μόνο απώλειες, συγκρατώντας τον αριθμό των μαθητών σε 46 μαθητές από 50 που ήταν πέρυσι.
ΣΧΕΤΙΚΑ
«Θα ανταποδώσουμε» δηλώνει ο πρόεδρος Τραμπ μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους εναντίον Αμερικανών στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ
Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι έπληξε σήμερα με επίθεση drone τουρκικό φορτηγό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε ανώτερο διοικητή της Χαμάς, έναν «από τους αρχιτέκτονες των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου 2023 »
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 13/12/2025
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Απόδραση» στα λουτρά Πόζαρ
- ΔΙΕΘΝΗ Γαλλία: Συμμορίες πετούν καρότσια από γέφυρες
- ΔΙΕΘΝΗ Η μάχη του Βασιλιά Καρόλου – Tηλεοπτικό μήνυμα για την ασθένειά του
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ" - «Ιπτάμενοι» πυροσβέστες μοίρασαν δώρα στους μικρούς ήρωες της ζωής
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ανάρπαστα τα φυσικά έλατα
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πυροβόλησαν και σκότωσαν φώκια – Σοκαριστικό θέαμα στο Μαύρο Λιθάρι