• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • G7: Εμποριο, οικονομια, Αμαζονιος και Brexit στο επικεντρο των σημερινων συνομιλιων

G7: Εμπόριο, οικονομία, Αμαζόνιος και Brexit στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών

ΔΙΕΘΝΗ 25.08.2019 - 13:36

Οι ηγέτες της G7 θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σήμερα σε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, αλλά επίσης, κάτι που αναμένεται να είναι πιο δύσκολο, για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που έχει πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας.

Η σημερινή ημέρα θα ξεκινήσει με τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τον Αμερικανού πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Γνωστοί για τον απρόβλεπτο χαρακτήρα τους οι δύο ηγέτες θα καταφέρουν να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο, όπως φοβούνται οι Ευρωπαίοι;

Δεν είναι βέβαιο, αν και οι δύο άνδρες είναι υποστηρικτές του Brexit, καθώς ο Τζόνσον εξέφρασε χθες τη λύπη του για «τα σημαντικά εμπόδια» που περιορίζουν τις βρετανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό κάλεσε τον Τραμπ να τα άρει προκειμένου οι δύο χώρες να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ.

Μετά το πρωινό τους γεύμα οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με τον Εμανουέλ Μακρόν, την Άγγελα Μέρκελ, τον Σίνζο Άμπε, τον Τζουζέπε Κόντε και τον Τζάστιν Τριντό για να συζητήσουν την παγκόσμια ασφάλεια και την κατάσταση της οικονομίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες ανησυχητικά σημάδια παρουσιάστηκαν στη Γερμανία, την Κίνα και τις ΗΠΑ προκαλώντας φόβους για μια περίοδο αποδυνάμωσης της διεθνούς ανάπτυξης.

«Σύγκλιση»
Ευρωπαίοι και Ιάπωνες επιρρίπτουν μέρος της ευθύνης στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, ο οποίος επιδεινώθηκε περαιτέρω την Παρασκευή με την ανακοίνωση επιβολής νέων δασμών.

«Οι εμπορικές εντάσεις είναι κακές για όλο τον κόσμο», προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκφράζοντας τη γενική ανησυχία.

Για τον λόγο αυτό προσπάθησε να πείσει τον Τραμπ να μην επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές γαλλικών κρασιών ως αντίποινα για την απόφαση του Παρισιού να φορολογήσει τις μεγάλες, αμερικανικές, τεχνολογικές εταιρείες.

Στη διάρκεια γεύματος στην ταράτσα του πολυτελούς ξενοδοχείου Hotel du Palais χθες οι δύο άνδρες προσπάθησαν να βρουν κοινό τόπο.

Η συζήτηση αυτή «δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα καλό επίπεδο σύγκλισης στην G7, λαμβάνοντας διευκρινίσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ» για τα βασικά ζητήματα, «περιλαμβανομένων των συμφωνιών και των διαφωνιών», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Πολλά καλά πράγματα έρχονται για τις δύο χώρες μας. Σημαντικό Σαββατοκύριακο με άλλους παγκόσμιους ηγέτες», έγραψε στο Twitter από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πέρυσι ο Τραμπ αποχώρησε από τη σύνοδο της G7 στον Καναδά νωρίτερα και πήρε αποστάσεις από το τελικό ανακοινωθέν, στο οποίο αρχικά είχε συμφωνήσει. Προκειμένου να αποφευχθεί το ίδιο, φέτος ο Μακρόν αποφάσισε να καταργήσει το ανακοινωθέν, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος.

Διαμάχη για το Brexit
Αν και η διατλαντική ρήξη είναι η πιο εμφανής, υπάρχουν βαθιοί διχασμοί και στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, με τον Τζόνσον να κάνει το ντεμπούτο του στη G7 την ώρα που προσπαθεί να πείσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία για το Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αντιπαρατέθηκαν χθες Σάββατο ενόψει της σημερινής τους συνάντησης.

«Εξακολουθώ να ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός Τζόνσον να μην θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο ‘κύριος Χωρίς Συμφωνία’», δήλωσε ο Τουσκ.

Λίγο αργότερα ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε ότι ο Τουσκ θα είναι αυτός που θα φέρει την ευθύνη, αν η χώρα του δεν καταφέρει να καταλήξει σε νέα συμφωνία για το διαζύγιό της από την ΕΕ.

«Θα πω στους φίλους μας στην ΕΕ ότι, αν δεν θέλουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τότε θα πρέπει να απαλλαγούμε από το backstop. Αν ο Ντόναλντ Τουσκ δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο 'κύριος Χωρίς Συμφωνία', τότε ελπίζω ότι θα λάβει και εκείνος υπόψη του αυτό το ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά.

Βοήθεια στην Αμαζόνιο
Οι ηγέτες της G7 αναμένεται να συμφωνήσουν πιο εύκολα στη συμμετοχή, κυρίως οικονομική, για την αντιμετώπιση των πολλών πυρκαγιών που καταστρέφουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Αναμένεται να προσφέρουν βοήθεια όχι μόνο στη Βραζιλία, αλλά και στη Χιλή, ο πρόεδρος της οποίας Σεμπαστιάν Πινέρα είναι προσκεκλημένος στη Μπιαρίτς.
Αντι- G7
Σήμερα διαδηλωτές εναντίον της G7 διοργανώνουν στη Μπαγιόν «μια πορεία πορτρέτων». Επτά ακόμη «ειρηνικές συγκεντρώσεις» είναι προγραμματισμένες για σήμερα σε πόλεις γειτονικές της Μπιαρίζτς με στόχο να «περικυκλώσουν» συμβολικά τη G7.

Την ίδια ώρα, με οικοδέσποινα τη Μπριζίτ Μακρόν, οι πρώτες κυρίες θα περιηγηθούν στη χώρα των Βάσκων, κυρίως το χωριό Εσπελέτ, γνωστό για το κοκκινοπίπερό του.

Η σύνοδος ολοκληρώνεται τη Δευτέρα το απόγευμα και ο Μακρόν έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει τον απολογισμό της στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας).



ΣΧΕΤΙΚΑ

Συνάντηση του Βικτ. Ορμπάν με τον Βλ. Πούτιν

ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 11:40

Ταϊλάνδη- πλημμύρες: Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε 145

ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 10:40

Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιχείρηση στη νότια Συρία για "τη σύλληψη υπόπτων"

ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 10:26

Τραμπ: Επίκεινται επιχειρήσεις εναντίον «διακινητών ναρκωτικών» στο έδαφος της Βενεζουέλας στο εγγύς μέλλον

ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 10:08

Χονγκ Κονγκ: Στους 128 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε συγκρότημα ουρανοξυστών

ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 09:57

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Συνάντηση του Βικτ. Ορμπάν με τον Βλ. Πούτιν

    ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 11:40

    Ταϊλάνδη- πλημμύρες: Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε 145

    ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 10:40

    Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιχείρηση στη νότια Συρία για "τη σύλληψη υπόπτων"

    ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 10:26

    Τραμπ: Επίκεινται επιχειρήσεις εναντίον «διακινητών ναρκωτικών» στο έδαφος της Βενεζουέλας στο εγγύς μέλλον

    ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 10:08

    Χονγκ Κονγκ: Στους 128 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε συγκρότημα ουρανοξυστών

    ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 09:57

    Πλημμύρες στην Ινδονησία: Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε 87

    ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 09:31

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιχείρηση στη νότια Συρία για "τη σύλληψη υπόπτων"

    ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 10:26

    Χονγκ Κονγκ: Στους 128 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε συγκρότημα ουρανοξυστών

    ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 09:57

    ΗΠΑ: Πέθανε η εθνοφρουρός που τραυματίστηκε από πυροβολισμούς

    ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 09:12

    Πλημμύρες στην Ινδονησία: Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε 87

    ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 09:31

    Alpha news

    • Μεσημεριανό δελτίο 27/11/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό δελτίο 27/11/2025
    • Ο καιρός την Παρασκευή 28/11/2025
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Παρασκευή 28/11/2025
    • Κεντρικό Δελτίο 27/11/2025
      ΔΙΕΘΝΗ Κεντρικό Δελτίο 27/11/2025
    • Χριστουγεννιάτικη Αθήνα – Φωταγωγήθηκε το δέντρο
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Χριστουγεννιάτικη Αθήνα – Φωταγωγήθηκε το δέντρο
    • Στον πυρετό της Black Friday – Υπόσχονται εκπτώσεις έως 70%
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στον πυρετό της Black Friday – Υπόσχονται εκπτώσεις έως 70%
    • Η «Αυτοψία» στον Μυλοπόταμο – Απόψε τα μεσάνυχτα
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η «Αυτοψία» στον Μυλοπόταμο – Απόψε τα μεσάνυχτα
    • Νέο μεταναστευτικό μπλόκο Τραμπ
      ΔΙΕΘΝΗ Νέο μεταναστευτικό μπλόκο Τραμπ
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025