• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Ιταλια: Πυρετωδεις διαβουλευσεις για τον σχηματισμο κυβερνησης

Ιταλία: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

ΔΙΕΘΝΗ 22.08.2019 - 09:09

italia_4
O ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Νικόλα Τζινγκαρέτι έλαβε εντολή από τα όργανα του κόμματός του να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων (Μ5S) και να διερευνήσει εάν υπάρχει «μία νέα πλειοψηφία» στο Κοινοβούλιο, ώστε να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση.

Την παραμονή της έναρξης της διαδικασίας των διαβουλεύσεων με τον πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα, η ηγεσία του PD ψήφισε ομόφωνα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Λουΐτζι Ντι Μάγιο. «Έχουμε την ευθύνη και το καθήκον να το κάνουμε», τόνισε ο Τζινγκαρέτι, ο οποίος μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε είχε ανοίξει το παράθυρο για συνεργασία με το Κίνημα, υπό την προϋπόθεση ότι θα σχηματισθεί μία συμπαγής κυβέρνηση, ειδεμή «καλύτερα να πάμε στις κάλπες»,δήλωσε.

Η πρώτη και κύρια προϋπόθεση που θέτει ο Τζινγκαρέτι για να θεμελιωθεί ένα συμπαγές κυβερνητικό σχήμα είναι να κοπούν τελείως οι δεσμοί με την προηγούμενη συγκυβέρνηση Κινήματος/Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι. Για τον λόγο τούτο, οι Δημοκρατικοί δεν μιλούν καθόλου για «συμβόλαιο» συνεργασίας, αλλά για «προγραμματική συμφωνία».

Ο Τζινγκαρέτι θέτει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων με τον Ντι Μάγιο πέντε σημεία-προϋποθέσεις: «Η χώρα ανήκει και συμμορφώνεται πλήρως με την ΕΕ, πλήρης αναγνώριση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μέσω του κεντρικού ρόλου του Κοινοβουλίου στη λήψη αποφάσεων, ανάπτυξη μέσω της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, αλλαγή στους χειρισμούς του μεταναστευτικού, μεταβολή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, με γνώμονα την αναδιανομή του εισοδήματος, που θα ανοίγει μία νέα περίοδο επενδύσεων».

Τόσο για το M5S, όσο και για το PD το πέρασμα του Ρουβίκωνα θα απαιτήσει λεπτεπίλεπτους χειρισμούς. Μέχρι προ δύο εβδομάδων οποιαδήποτε πιθανότητα όχι μόνον σύγκλισης, αλλά και συνομιλίας ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν αδύνατη.

Σήμερα, όχι μόνον είναι δυνατή, αλλά μοιάζει να ξεκινά από σταθερά θεμέλια. Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα La Repubblica τον Δεκαπενταύγουστο ο εκ των ιδρυτών κι επικοινωνιακός γκουρού του M5S Ντάβιντε Καζαλέτζο τηλεφώνησε προσωπικά στον Τζινγκαρέτι και στην μακρά συζήτησή τους προλείαναν το έδαφος για την παρούσα διαδικασία της διαβούλευσης.

Ωστόσο, η πρώτη μεγάλη πρόκληση — ιδίως για το PD — είναι το ζήτημα της συνοχής του: η αμφίβολη στάση του πρώην ηγέτη του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος απειλεί και με διάσπαση και δημιουργία νέου κόμματος, μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Για τη λύση αυτού του γρίφου, το βέτο του M5S σε όποια πρόταση να ηγηθεί κυβέρνησης ο Ρέντσι έχει επαναφέρει το στρατόπεδό του στην τάξη και επισημοποίησε ως συνομιλητή τον Τζινγκαρέτι. Το πρόβλημα όμως που παραμένει είναι πως στο Κοινοβούλιο οι «Ρεντσικοί» πλειοψηφούν και σε περίπτωση διάσπασης του PD θα συμπαρασύρει στην κατάρρευση και την όποια νέα κυβέρνηση.

Επιπλέον, ζήτημα υπάρχει και στην επιλογή του ονόματος του πρωθυπουργού.

Το Κίνημα θα επιμείνει να γνωρίζει εάν ο Τζινγκαρέτι έχει αποκλείσει τελειωτικά να χρισθεί εκ νέου πρωθυπουργός ο Τζουζέπε Κόντε, ή εάν ακόμη υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού.

Ο υπαρχηγός του Τζινγκαρέτι, Αντρέα Ορλάντο, μιλώντας στα όργανα του κόμματος, αναφέρθηκε στη δυνατότητα «μίας νέας εμπειρίας» με τον ίδιο πρωθυπουργό. Όμως οι διαβουλεύσεις ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει και όλα μπορούν να συμβούν. Γιατί στην ομιλία του στα όργανα ο Τζινγκαρέτι δεν έκανε καμμία αναφορά στο όνομα του Κόντε, αλλά ούτε και τον αναφέρει σε κάποιο σημείο του κειμένου με τις πέντε προτάσεις του.

Το επόμενο βήμα θα γίνει ενώπιον του Ματαρέλα. Ο ηγέτης του PD θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο σήμερα στις 11.00 (12.00 ώρα Ελλάδας) και ο κύκλος των διαβουλεύσεων θα κλείσει με τη Λέγκα και το Μ5S. Οι πραγματικές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν όμως μόνον εάν καταφέρουν να πείσουν και τον Ματαρέλα ότι υπάρχει κάποιο υλοποιήσιμο σχέδιο και δεν θα χρειασθεί να καταφύγει η χώρα ξανά στις κάλπες.



ΣΧΕΤΙΚΑ

Αίγυπτος: Ο πρόεδρος Σίσι δηλώνει ότι μόνο ο Τραμπ μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή

ΔΙΕΘΝΗ 30.03.2026 - 16:39

Μέση Ανατολή: Ο Ζελένσκι προτείνει ενεργειακή εκεχειρία στη Μόσχα ως απάντηση στην πετρελαϊκή κρίση

ΔΙΕΘΝΗ 30.03.2026 - 14:49

Η Κομισιόν ενέκρινε πακέτο 1,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας

ΔΙΕΘΝΗ 30.03.2026 - 14:43

Ιταλία: "17χρονος τρομοκράτης"- Απέτρεψαν μακελειό σε σχολείο

ΔΙΕΘΝΗ 30.03.2026 - 14:40

Περιμένουν διαταγή οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις

ΔΙΕΘΝΗ 30.03.2026 - 14:36

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Αίγυπτος: Ο πρόεδρος Σίσι δηλώνει ότι μόνο ο Τραμπ μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή

    ΔΙΕΘΝΗ 30.03.2026 - 16:39

    Μέση Ανατολή: Ο Ζελένσκι προτείνει ενεργειακή εκεχειρία στη Μόσχα ως απάντηση στην πετρελαϊκή κρίση

    ΔΙΕΘΝΗ 30.03.2026 - 14:49

    Η Κομισιόν ενέκρινε πακέτο 1,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας

    ΔΙΕΘΝΗ 30.03.2026 - 14:43

    Ιταλία: "17χρονος τρομοκράτης"- Απέτρεψαν μακελειό σε σχολείο

    ΔΙΕΘΝΗ 30.03.2026 - 14:40

    Περιμένουν διαταγή οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις

    ΔΙΕΘΝΗ 30.03.2026 - 14:36

    Για χερσαία εισβολή ετοιμάζεται το Ιράν

    ΔΙΕΘΝΗ 30.03.2026 - 14:35

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Ιράν: Εκτελέστηκαν δύο καταδικασθέντες για συμμετοχή σε απαγορευμένη οργάνωση

    ΔΙΕΘΝΗ 30.03.2026 - 13:31

    Αίγυπτος: Ο πρόεδρος Σίσι δηλώνει ότι μόνο ο Τραμπ μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή

    ΔΙΕΘΝΗ 30.03.2026 - 16:39

    Αυστραλία: Η κυβέρνηση μειώνει στο μισό τον φόρο στα καύσιμα

    ΔΙΕΘΝΗ 30.03.2026 - 10:26

    Ισραήλ: Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή ώστε να επιτραπεί στον Λατίνο Πατριάρχη η πρόσβαση στον Πανάγιο Τάφο

    ΔΙΕΘΝΗ 30.03.2026 - 11:04

    Alpha news

    • Μεσημεριανό δελτίο 30/3/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό δελτίο 30/3/2026
    • Συνέδριο πρωτοβουλίας "Μαζί πιο δυνατές" στις Σέρρες- Block στη βία- Ώρα ευθύνης για την ανήλικη παραβατικότητα
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Συνέδριο πρωτοβουλίας "Μαζί πιο δυνατές" στις Σέρρες- Block στη βία- Ώρα ευθύνης για την ανήλικη παραβατικότητα
    • "Τουρισμός για όλους": Ανοίγει τοις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ "Τουρισμός για όλους": Ανοίγει τοις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα
    • Νέες έρευνες σε καταυλισμούς της δυτικής Αττικής- Βρήκαν όπλο και στολή αστυνομικού
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Νέες έρευνες σε καταυλισμούς της δυτικής Αττικής- Βρήκαν όπλο και στολή αστυνομικού
    • Δίκη για το θάνατο του Σ. Βαλυράκη: Νέες καταθέσεις μαρτύρων
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δίκη για το θάνατο του Σ. Βαλυράκη: Νέες καταθέσεις μαρτύρων
    • Συνέλαβαν τρεις ανήλικους- Μαχαίρωσαν 16χρονο στο Αγρίνιο
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Συνέλαβαν τρεις ανήλικους- Μαχαίρωσαν 16χρονο στο Αγρίνιο
    • Ιταλία: "17χρονος τρομοκράτης"- Απέτρεψαν μακελειό σε σχολείο
      ΔΙΕΘΝΗ Ιταλία: "17χρονος τρομοκράτης"- Απέτρεψαν μακελειό σε σχολείο
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026