• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • ΟΗΕ: "Πραξεις γενοκτονιας" οι "συστηματικες" επιθεσεις του Ισραηλ κατα της αναπαραγωγικης υγειας στη Γαζα

ΟΗΕ: "Πράξεις γενοκτονίας" οι "συστηματικές" επιθέσεις του Ισραήλ κατά της αναπαραγωγικής υγείας στη Γάζα

ΔΙΕΘΝΗ 13.03.2025 - 12:02

AP_OIE_Sima___John_Minchillo
Οι «συστηματικές» επιθέσεις του Ισραήλ εις βάρος της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, αποτελούν «πράξεις γενοκτονίας», εκτίμησε σήμερα επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ.

«Η επιτροπή, παρατήρησε, ότι οι ισραηλινές Αρχές, κατέστρεψαν εν μέρει την ικανότητα των Παλαιστίνιων στη Γάζα ως ομάδας να κάνουν παιδιά μέσω της συστηματικής καταστροφής των υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας», τόνισε η επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Το Ισραήλ «απορρίπτει κατηγορηματικά αυτές τις αβάσιμες καταγγελίες», απάντησε η μόνιμη αντιπροσωπεία του στη Γενεύη, τονίζοντας ότι στερούνται αξιοπιστίας και είναι μεροληπτικές.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η γενοκτονία είναι ένα έγκλημα «που διαπράττεται με την πρόθεση να καταστραφεί, εν μέρει ή ολοκληρωτικά, μια εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα», ενώ πέντε είδη πράξεων συνιστούν γενοκτονία.

Η επιτροπή του ΟΗΕ εκτίμησε ότι δύο από αυτές τις πράξεις αφορούν τη Γάζα: «τα μέτρα που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση των γεννήσεων» και «τη σκόπιμη υποβολή» μιας ομάδας σε συνθήκες διαβίωσης που «έχουν στόχο τη φυσική καταστροφή της».

«Η στόχευση των εγκαταστάσεων παροχής υπηρεσιών αναπαραγωγικής υγείας, κυρίως μέσω άμεσων επιθέσεων εναντίον μαιευτηρίων και της κεντρικής κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Γάζα, σε συνδυασμό με τη χρήση του λιμού ως μεθόδου πολέμου, είχε επιπτώσεις σε όλες τις εκφάνσεις της αναπαραγωγής», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Νάβι Πιλάι.
Αυτές οι παραβιάσεις έχουν προκαλέσει «άμεσα σωματικά και ψυχικά δεινά στις γυναίκες και τα κορίτσια», όμως «είχαν επίσης μη αναστρέψιμες μακροπρόθεσμα επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και στην ικανότητα των Παλαιστινίων, ως ομάδα, να αποκτούν παιδιά», πρόσθεσε η Πιλάι.

Η επιτροπή αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην καταστροφή από τις ισραηλινές δυνάμεις της κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αλ Μπάσμα, όπου διατηρούνταν χιλιάδες έμβρυα.

Η καταστροφή αυτή «είχε στόχο να εμποδίσει τις γεννήσεις Παλαιστινίων στη Γάζα» και αποτελεί «πράξη γενοκτονίας», επεσήμανε η επιτροπή.

«Γυναίκες και κορίτσια πέθαναν από επιπλοκές που συνδέονταν με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό εξαιτίας των συνθηκών τις οποίες έχουν επιβάλει οι ισραηλινές αρχές, οι οποίες τους στερούσαν την πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας – πράξεις που ισοδυναμούν με το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της εξόντωσης», υπογράμμισε η επιτροπή.

Στην έκθεσή της κατηγορεί επίσης τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ότι χρησιμοποιούν την αναγκαστική δημόσια απογύμνωση και τις σεξουαλικές επιθέσεις ως συνηθισμένες πρακτικές για να τιμωρήσουν τους Παλαιστίνιους μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, τον Οκτώβριο του 2023.

Το Ισραήλ απάντησε ότι η επιτροπή έρευνας «εργαλειοποιεί τη σεξουαλική βία για να προωθήσει το προκαθορισμένο και μεροληπτικό του πολιτικό πρόγραμμα».

«Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν συγκεκριμένες εντολές (…) και πολιτικές που απαγορεύουν ρητά αυτές τις ανάρμοστες συμπεριφορές», υπογράμμισε η μόνιμη επιτροπή του Ισραήλ στη Γενεύη.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, και ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα. Τον Νοέμβριο ειδική επιτροπή του ΟΗΕ είχε επίσης εκτιμήσει ότι οι μέθοδοι πολέμου που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα έχουν «τα χαρακτηριστικά γενοκτονίας».

Η Νότια Αφρική έχει προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία.



ΦΩΤΟ: AP - John Minchillo
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)





ΣΧΕΤΙΚΑ

Τζ. Μελόνι: «Λανθασμένη η πρόβλεψη για αύξηση των δασμών κατά των χωρών που επέλεξαν να συμβάλουν στην ασφάλεια της Γροιλανδίας»

ΔΙΕΘΝΗ 18.01.2026 - 15:35

ΕΕ-ΗΠΑ-Γροιλανδία: Οι Ευρωπαίοι ενεργοποιούνται για να απαντήσουν στις αμερικανικές δασμολογικές απειλές

ΔΙΕΘΝΗ 18.01.2026 - 15:28

Παναμάς: Κατάσχεση 5 τόνων ναρκωτικών

ΔΙΕΘΝΗ 18.01.2026 - 15:19

Γουατεμάλα: Εξεγέρσεις σε φυλακές

ΔΙΕΘΝΗ 18.01.2026 - 15:13

Οκτώ νεκροί εξαιτίας χιονοστιβάδων στη Αυστρία

ΔΙΕΘΝΗ 18.01.2026 - 14:52

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Τζ. Μελόνι: «Λανθασμένη η πρόβλεψη για αύξηση των δασμών κατά των χωρών που επέλεξαν να συμβάλουν στην ασφάλεια της Γροιλανδίας»

    ΔΙΕΘΝΗ 18.01.2026 - 15:35

    ΕΕ-ΗΠΑ-Γροιλανδία: Οι Ευρωπαίοι ενεργοποιούνται για να απαντήσουν στις αμερικανικές δασμολογικές απειλές

    ΔΙΕΘΝΗ 18.01.2026 - 15:28

    Παναμάς: Κατάσχεση 5 τόνων ναρκωτικών

    ΔΙΕΘΝΗ 18.01.2026 - 15:19

    Γουατεμάλα: Εξεγέρσεις σε φυλακές

    ΔΙΕΘΝΗ 18.01.2026 - 15:13

    Οκτώ νεκροί εξαιτίας χιονοστιβάδων στη Αυστρία

    ΔΙΕΘΝΗ 18.01.2026 - 14:52

    Μάχες στη Συρία: Ο ηγέτης του PKK Οτζαλάν καταγγέλλει «απόπειρα δολιοφθοράς» της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Τουρκία

    ΔΙΕΘΝΗ 18.01.2026 - 14:49

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Μάχες στη Συρία: Ο ηγέτης του PKK Οτζαλάν καταγγέλλει «απόπειρα δολιοφθοράς» της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Τουρκία

    ΔΙΕΘΝΗ 18.01.2026 - 14:49

    Γουατεμάλα: Εξεγέρσεις σε φυλακές

    ΔΙΕΘΝΗ 18.01.2026 - 15:13

    ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο θέτει σε ετοιμότητα περίπου 1.500 στρατιώτες για πιθανή ανάπτυξη στη Μινεσότα / WΑPΟ

    ΔΙΕΘΝΗ 18.01.2026 - 13:13

    Αυστραλία: Ένας έφηβος τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση καρχαρία

    ΔΙΕΘΝΗ 18.01.2026 - 13:31

    Alpha news

    • Μεσημεριανό Δελτίο 18/1/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό Δελτίο 18/1/2026
    • Εκδήλωση ενημέρωσης για τον παιδικό καρκίνο από τον σύλλογο «Πίστη»
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εκδήλωση ενημέρωσης για τον παιδικό καρκίνο από τον σύλλογο «Πίστη»
    • «Έσπασε» το κοντέρ – Με 191 χλμ στην περιφερειακή Υμηττού
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Έσπασε» το κοντέρ – Με 191 χλμ στην περιφερειακή Υμηττού
    • Παραδοσιακή Ισπανική τελετή –Άλογα περνούν από φωτιές
      ΔΙΕΘΝΗ Παραδοσιακή Ισπανική τελετή –Άλογα περνούν από φωτιές
    • Δολοφονία 18χρονου από συμμαθητή του – Τον μαχαίρωσε σε σχολείο στην Ιταλία
      ΔΙΕΘΝΗ Δολοφονία 18χρονου από συμμαθητή του – Τον μαχαίρωσε σε σχολείο στην Ιταλία
    • Δανοί διαδηλώνουν για τη Γροιλανδία – Επιμένει ο Τραμπ
      ΔΙΕΘΝΗ Δανοί διαδηλώνουν για τη Γροιλανδία – Επιμένει ο Τραμπ
    • Νέο περιστατικό βίας – Αντιδράσεις στη Μινεάπολη
      ΔΙΕΘΝΗ Νέο περιστατικό βίας – Αντιδράσεις στη Μινεάπολη
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026