• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Πολεμος στην Ουκρανια: Η Ρωσια καταλαμβανει τη Βουχλενταρ υστερα απο δυο χρονια ουκρανικης αντιστασης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία καταλαμβάνει τη Βούχλενταρ ύστερα από δύο χρόνια ουκρανικής αντίστασης

ΔΙΕΘΝΗ 02.10.2024 - 14:52

rosoi_ukr
Ρωσικά στρατεύματα πήραν τον έλεγχο της πόλης Βούχλενταρ στην περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ένα προπύργιο που αντιστάθηκε σε σφοδρές επιθέσεις από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή το 2022.

Η προέλαση των δυνάμεων της Μόσχας, που ελέγχουν κάτι λιγότερο από το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, τονίζει τη μεγάλη υπεροχή της Ρωσίας σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό την ώρα που η Ουκρανία απευθύνει έκκληση για περισσότερα όπλα από τους Δυτικούς συμμάχους, οι οποίοι τη στηρίζουν.

Η ανατολική στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας δήλωσε ότι έδωσε εντολή για απόσυρση από την πόλη προκειμένου τα ουκρανικά στρατεύματα να μην περικυκλωθούν από τον ρωσικό στρατό και «να διατηρήσουν προσωπικό και στρατιωτικό εξοπλισμό».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ανέφερε τη Βούχλενταρ στην ημερησία αναφορά του για τα πεδία των μαχών.

Ωστόσο, ρωσικά κανάλια στο Telegram δημοσίευσαν βίντεο στα οποία φαίνονται στρατεύματα να κρατούν και να υψώνουν ρωσικές σημαίες σε κατεστραμμένα κτίρια.

Η πόλη, που προπολεμικά είχε πάνω από 14.000 κατοίκους, έχει καταστραφεί, με τις πολυκατοικίες της σοβιετικής εποχής να μισοστέκονται διαλυμένες και σημαδεμένες από τα πυρά.

Η εφημερίδα Moskovsky Komsomolets ανέφερε ότι οι τελευταίες ουκρανικές δυνάμεις από την 72η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, μια μονάδα γνωστή για την αντίστασή της, εγκατέλειψαν την πόλη αργά χθες.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι ο βασικός τακτικός στόχος της Ρωσίας είναι να καταλάβει ολόκληρη την περιοχή Ντονμπάς –τις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ—στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία ελέγχει περίπου το 80% του Ντονμπάς, σημαντικό βιομηχανικό κόμβο όπου ξεκίνησε η σύγκρουση το 2014 όταν η Μόσχα στήριξε φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου στο Κίεβο και την κατάληψη της Κριμαίας από τη Μόσχα.
 
ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΕΛΑΣΗ
Από τότε που η Ρωσία έστειλε τον στρατό της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο πόλεμος διεξαγόταν κυρίως με μονάδες πυροβολικού και χτυπήματα με drones κατά μήκος ενός βαριά οχυρωμένου μετώπου 1.000 χλμ με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών.

Όμως τον Αύγουστο, η δυναμική στο πεδίο της μάχης άλλαξε: η Ουκρανία διέβη τα σύνορα στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ σε μια προσπάθεια να εκτρέψει τις ρωσικές δυνάμεις αλλού και τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να προελαύνουν ταχύτερα από πριν στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν προς τα δυτικά σε σημαντικά σημεία κατά μήκος των 150 χλμ περίπου του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ, με το Ποκρόβσκ να αποτελεί επίσης σημαντικό στόχο. Κατέλαβαν το Ουκριάνσκ στις 17 Σεπτεμβρίου και άρχισαν να περικυκλώνουν τη Βούχλενταρ, σε απόσταση περίπου 80 χλμ νοτίως του Ποκρόβσκ.

Η Ρωσία με τις τακτικές που εφαρμόζει προσπαθεί να παγιδεύσει και να σφίξει τον κλοιό γύρω από προπύργια των ουκρανικών δυνάμεων. Από την περιοχή έχουν δημοσιευθεί εικόνες από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της πόλης με πυρά πυροβολικού και βόμβες.

Καμία πλευρά δεν έχει αποκαλύψει τις απώλειές της. Ωστόσο και οι δύο δηλώνουν ότι η άλλη πλευρά έχει πληρώσει υψηλό τίμημα σε ανθρώπινες ζωές για την πόλη αυτή.

Ο έλεγχος της Βούχλενταρ, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι του ανατολικού και του νότιου μετώπου, είναι σημαντικός διότι θα διευκολύνει την προέλαση της Ρωσίας ενώ προσπαθεί να διεισδύσει βαθύτερα πίσω από τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές.

Ρώσοι μπλόγκερ δήλωσαν ότι η Ρωσία μπορεί τώρα να προσπαθήσει να προχωρήσει προς τη Βέλικα Νοβοσίλκα, που απέχει περίπου 30 χλμ προς τα δυτικά.

Η Βούχλενταρ βρίσκεται επίσης κοντά σε σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Κριμαία με την περιοχή του Ντονμπάς.

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν αυτή τη στιγμή το 98,5% της περιφέρειας Λουχάνσκ και το 60% της περιφέρειας Ντονέτσκ.



Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)

                                                                                                                                                                    

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ





ΣΧΕΤΙΚΑ

Αυστραλία-επίθεση: Διεθνείς αντιδράσεις

ΔΙΕΘΝΗ 14.12.2025 - 21:29

ΗΠΑ-Αυστραλία-επίθεση: Ο πρόεδρος Τραμπ καταδικάζει μια «καθαρά αντισημιτική» ενέργεια

ΔΙΕΘΝΗ 14.12.2025 - 21:10

Γιορτινή Ευρώπη

ΔΙΕΘΝΗ 14.12.2025 - 20:25

Πυροβολισμοί σε πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ – 2 νεκροί και 8 τραυματίες

ΔΙΕΘΝΗ 14.12.2025 - 20:06

Συλλήψεις τρομοκρατών στη Γερμανία – Θα χτυπούσαν χριστουγεννιάτικη αγορά

ΔΙΕΘΝΗ 14.12.2025 - 20:04

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Αυστραλία-επίθεση: Διεθνείς αντιδράσεις

    ΔΙΕΘΝΗ 14.12.2025 - 21:29

    ΗΠΑ-Αυστραλία-επίθεση: Ο πρόεδρος Τραμπ καταδικάζει μια «καθαρά αντισημιτική» ενέργεια

    ΔΙΕΘΝΗ 14.12.2025 - 21:10

    Γιορτινή Ευρώπη

    ΔΙΕΘΝΗ 14.12.2025 - 20:25

    Πυροβολισμοί σε πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ – 2 νεκροί και 8 τραυματίες

    ΔΙΕΘΝΗ 14.12.2025 - 20:06

    Συλλήψεις τρομοκρατών στη Γερμανία – Θα χτυπούσαν χριστουγεννιάτικη αγορά

    ΔΙΕΘΝΗ 14.12.2025 - 20:04

    Τρομοκρατικό μακελειό στο Σίδνεϊ- 12 νεκροί και 29 τραυματίες- Σοκαριστικά ντοκουμέντα  

    ΔΙΕΘΝΗ 14.12.2025 - 19:48

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Η Ρωσία κατέλαβε χωριό στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

    ΔΙΕΘΝΗ 14.12.2025 - 16:01

    Συρία: Εκτίμηση για παραγωγή φυσικού αερίου 15 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων στα τέλη του 2026

    ΔΙΕΘΝΗ 14.12.2025 - 16:53

    Δύο νεκροί, 9 τραυματίες από πυρά ενόπλου σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ - Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

    ΔΙΕΘΝΗ 14.12.2025 - 14:46

    Πυροβολισμοί σε πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ – 2 νεκροί και 8 τραυματίες

    ΔΙΕΘΝΗ 14.12.2025 - 20:06

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 14/12/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 14/12/2025
    • Γιορτινή Ευρώπη
      ΔΙΕΘΝΗ Γιορτινή Ευρώπη
    • Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί – Απόδραση στα Τρίκαλα Κορινθίας
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί – Απόδραση στα Τρίκαλα Κορινθίας
    • Διάκριση για φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών – Παρουσίασαν σπρέι κατά της παχυσαρκίας
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Διάκριση για φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών – Παρουσίασαν σπρέι κατά της παχυσαρκίας
    • Ο Υπουργός Υγείας στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο Υπουργός Υγείας στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»
    • «Σάλτο» σε μπαλκόνι σπιτιού – Έκλεψε ηλεκτρικό πατίνι
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Σάλτο» σε μπαλκόνι σπιτιού – Έκλεψε ηλεκτρικό πατίνι
    • Συγκίνηση με εύζωνες – Τελευταία σκοπιά
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Συγκίνηση με εύζωνες – Τελευταία σκοπιά
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025