• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Σουηδια: Παιδια επικοινωνουν μονα τους με εγκληματικες οργανωσεις ζητωντας να διαπραξουν φονους συμφωνα με την αστυνομια

Σουηδία: Παιδιά επικοινωνούν μόνα τους με εγκληματικές οργανώσεις ζητώντας να διαπράξουν φόνους σύμφωνα με την αστυνομια

ΔΙΕΘΝΗ 30.09.2023 - 15:00

Swedish_police_5
Ολοένα και περισσότεροι νέοι εμπλέκονται στον πόλεμο συμμοριών που μαίνεται στη Σουηδία τους τελευταίους μήνες, δήλωσε χθες Παρασκευή ο διευθυντής της εθνικής αστυνομίας της χώρας, αφού τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια περιστατικά μέσα σε 24 ώρες προκαλώντας σοκ στην κοινή γνώμη.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία παιδιά επικοινωνούν μόνα τους με εγκληματικές οργανώσεις» ζητώντας να διαπράξουν φόνους, δήλωσε ο Άντερς Θόρνμπεργκ επικεφαλής της αστυνομίας της Σουηδίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Σουηδία είναι εδώ και χρόνια αντιμέτωπη με τη βία που συνδέεται με τις συγκρούσεις αντίπαλων οργανώσεων και συμμοριών για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων.

Η βία αυτή κλιμακώθηκε τους τελευταίους μήνες εξαιτίας αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό μίας από αυτές τις συμμορίες. Τα περιστατικά με πυροβολισμούς και εκρήξεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

«Οι εγκληματίες είναι αδυσώπητοι», τόνισε ο Θόρνμπεργκ περιγράφοντας το σύστημα που ακολουθούν όταν θέλουν να εξοντώσουν τους αντιπάλους τους: χρησιμοποιούν ανθρώπους εκτός των συμμοριών, συχνά ανήλικους. «Τους δίνουν όπλα και τη διεύθυνση» που πρέπει να πάνε για την επίθεση.

Τα θύματα είναι επίσης νέοι, τις περισσότερες φορές.
Σύμφωνα με απολογισμό του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου SVT, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιστατικά με πυροβολισμούς και εκρήξεις τον Σεπτέμβριο, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί στη διάρκεια ενός μήνα εδώ και τέσσερα χρόνια.

Τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη καταγράφηκαν τρεις ανθρωποκτονίες, θύματα των οποίων ήταν μεταξύ άλλων ένας νεαρός 18 ετών και μία 25χρονη γυναίκα.

«Τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν πίστη στο μέλλον, τα παιδιά και οι νέοι δεν θα έπρεπε να θέλουν να γίνουν δολοφόνοι», τόνισε ο Θόρνμπεργκ.

Ο Ματς Λίντστρεμ, αστυνομικός στην περιοχή της Στοκχόλμης που έχει εξετάσει πολλά μηνύματα μέσω των οποίων δίνονται οι εντολές για τους φόνους, επιβεβαίωσε ότι συχνά οι νέοι είναι αυτοί που ζητούν να αναλάβουν αυτά τα «συμβόλαια».

«Βλέπουμε ότι γράφουν: ‘Υπάρχουν συμβόλαια; Εγώ και ο φίλος μου είμαστε διαθέσιμοι για 200.000 κορώνες’», εξήγησε. Το κάνουν «για να αποκτήσουν στάτους, να γίνουν κάποιοι, για να έχουν ‘τον αέρα του δολοφόνου’», όπως του αποκάλυψε ένας νεαρός στη διάρκεια έρευνας.

Τον Αύγουστο του 2023, 69 ανήλικοι ήταν προφυλακισμένοι στη Σουηδία, έναντι 14 τον ίδιο μήνα το 2021.

Στρατός
Την Πέμπτη ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι θα ζητήσει τη βοήθεια του στρατού προκειμένου να συνδράμει την αστυνομία στο έργο της και να τερματιστεί η βία.

«Βρίσκομαι στο πλευρό σας, θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες και θα τις νικήσουμε. Θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», τόνισε ο Κρίστερσον στη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «το σουηδικό δίκαιο δεν έχει προβλέψεις για τον πόλεμο συμμοριών και τα παιδιά- στρατιώτες, αλλά έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για να το αλλάξουμε».

Οι Σοσιαλδημοκράτες (αριστερά) και οι Σουηδοί Δημοκράτες (άκρα δεξιά) πρότειναν την κινητοποίηση του στρατού προκειμένου να συνδράμει την αστυνομία στο έργο της.

«Έχω καλέσει τον επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας και τον επικεφαλής του στρατού για να δούμε πώς οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν την αστυνομία να αντιμετωπίσει τις συμμορίες», επεσήμανε ο Κρίστερσον.

«Αποτυχία της ενσωμάτωσης»
«Η εγκληματικότητα έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Η κατάσταση είναι σοβαρή στην Ουψάλα και σε όλη τη χώρα», εκτίμησε η Καταρίνα Μπόγουαλ αξιωματούχος της Ουψάλας.

«Είναι πιθανό αυτό να συνδέεται με τη διαμάχη» σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των εγκληματικών συμμοριών, πρόσθεσε.

Ο Κρίστερσον καταφέρθηκε εξάλλου κατά «της αφέλειας και της απερισκεψίας που μας οδήγησε εδώ. Η αλόγιστη μετανάστευση και η αποτυχία ενσωμάτωσης μας οδήγησαν» σε αυτή την κατάσταση, εκτίμησε.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, επικεφαλής των Μετριοπαθών, κατέληξε πέρυσι σε συμφωνία με τους ακροδεξιούς για να ανέλθει στην εξουσία. Στο κοινοβούλιο έχει συμμαχήσει με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, το οποίο ωστόσο δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





ΣΧΕΤΙΚΑ

Συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας σε μπαρ της Ελβετίας προπηλάκισαν τους ιδιοκτήτες

ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 21:44

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για το μακελειό στον Καναδά

ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 21:42

Θετική αποτίμηση από τα τουρκικά ΜΜΕ

ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 20:40

Φονική καταιγίδα – Νέα δοκιμασία για τους Ισπανούς

ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 20:28

ΗΠΑ: Τον Φεβρουάριο του 2027 η δίκη για τη "δυσφήμιση" του Ντ. Τραμπ από το BBC

ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 17:58

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας σε μπαρ της Ελβετίας προπηλάκισαν τους ιδιοκτήτες

    ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 21:44

    Συγκλονιστικές μαρτυρίες για το μακελειό στον Καναδά

    ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 21:42

    Θετική αποτίμηση από τα τουρκικά ΜΜΕ

    ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 20:40

    Φονική καταιγίδα – Νέα δοκιμασία για τους Ισπανούς

    ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 20:28

    ΗΠΑ: Τον Φεβρουάριο του 2027 η δίκη για τη "δυσφήμιση" του Ντ. Τραμπ από το BBC

    ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 17:58

    Γαλλία: Συνελήφθη 50χρονη μητέρα εννέα παιδιών ως ύποπτη για το φόνο δύο βρεφών

    ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 17:54

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    «H Γαλλία θα είναι το πρώτο μεγάλο βιομηχανικό έθνος που θα απελευθερωθεί από την εξάρτησή στα ορυκτά καύσιμα»

    ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 17:07

    Γαλλία: Συνελήφθη 50χρονη μητέρα εννέα παιδιών ως ύποπτη για το φόνο δύο βρεφών

    ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 17:54

    Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Στάρμερ καταδικάζει σχόλια του Τζιμ Ράτκλιφ, ο οποίος ισχυρίσθηκε πως το Ηνωμένο Βασίλειο «έχει αποικισθεί από μετανάστες»

    ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 12:49

    Σουδάν: Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο σκάφους στον Νείλο

    ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 12:56

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 12/02/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 12/02/2026
    •  Ο καιρός την Παρασκευή 13/02/2026
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Παρασκευή 13/02/2026
    • Βασίλης Σκουλάς: «Στο μετερίζι τσ’ ανθρωπιάς»
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Βασίλης Σκουλάς: «Στο μετερίζι τσ’ ανθρωπιάς»
    • Ελληνοτουρκικές σχέσεις πίσω από τις λέξεις – Το σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ελληνοτουρκικές σχέσεις πίσω από τις λέξεις – Το σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη
    • Συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας σε μπαρ της Ελβετίας προπηλάκισαν τους ιδιοκτήτες
      ΔΙΕΘΝΗ Συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας σε μπαρ της Ελβετίας προπηλάκισαν τους ιδιοκτήτες
    • Συγκλονιστικές μαρτυρίες για το μακελειό στον Καναδά
      ΔΙΕΘΝΗ Συγκλονιστικές μαρτυρίες για το μακελειό στον Καναδά
    • Απόψε στους «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ» - Ενέσιμες θεραπείες αδυνατίσματος
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Απόψε στους «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ» - Ενέσιμες θεραπείες αδυνατίσματος
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026