- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Τουρκία: Ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από το 40% για πρώτη φορά εδώ και 16 μήνες
ΔΙΕΘΝΗ
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έπεσε τον Μάιο κάτω από το 40% για πρώτη φορά εδώ και 16 μήνες, χάρη κυρίως σε ένα προσωρινό μέτρο παροχής δωρεάν φυσικού αερίου στα νοικοκυριά.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 39,6% σε ετήσια βάση και παρέμεινε σχεδόν σταθερός, διαφορά +0,04%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία.
Τους επίσημους αυτούς αριθμούς όμως αμφισβητούν ανεξάρτητοι οικονομολόγοι της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag).
Σύμφωνα με εκείνους, ο ετήσιος πληθωρισμός κυμαίνεται μεταξύ 105% και 109%.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μόλις επανεξελέγη για τρίτη θητεία, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αναγάγει σε προτεραιότητά του τη μάχη κατά του πληθωρισμού.
Ο πληθωρισμός είχε ξεπεράσει το 85% το φθινόπωρο, προτού αρχίσει να επιβραδύνεται από τον Νοέμβριο.
Η επιβράδυνση συνδέεται και με ένα προεκλογικό μέτρο του Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε την παροχή δωρεάν φυσικού αερίου για το νοικοκυριά τον Μάιο, τα οποία θα εξακολουθήσουν να έχουν δωρεάν 25 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μηνιαίως ως τον Μάιο του 2024.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε χθες Κυριακή ότι η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει «στο πεδίο του ορθολογισμού» προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία.
Παράλληλα σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τζεβντέτ Γιλμάζ σήμερα ότι προτεραιότητά του είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος της Τουρκίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Απόλυτη ανάγκη να διατηρηθεί η συμφωνία απόψεων Ευρώπης, Ουκρανίας και ΗΠΑ», δηλώνει η πρωθυπουργός Μελόνι
ΔΙΕΘΝΗ
Την ανάγκη να δοθούν στο Κίεβο ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας υπογράμμισε ο πρόεδρος Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ
Πακιστάν: Πέθανε στα 71 της χρόνια η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Σαμσάντ Αχτάρ
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 27/12/2025
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Κυριακή 28/12/2025
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μηνύματα ζωής και αισιοδοξίας
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Συλλήψεις «μεθυσμένων» οδηγών
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Γιορτές μετά μουσικής – Δεν πέφτει καρφίτσα
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μπαράζ μεταναστευτικών αφίξεων στην Κρήτη
- ΔΙΕΘΝΗ «Φιλανθρωπική καμπάνια» στην Ιταλία - Έκαναν έρανο για τη Χαμάς