• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Ισραηλ: Συνεχιζονται οι διαπραγματευσεις για τη μεταρρυθμιση του δικαστικου συστηματος

Ισραήλ: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

ΔΙΕΘΝΗ 29.03.2023 - 11:25

net_vuli
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και αυτών της  αντιπολίτευσης για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ συνεχίζονται σήμερα, έπειτα από μια πρώτη συνάντηση «σε θετικό πνεύμα» που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ισαάκ Χέρτσογκ.

«Έπειτα από περίπου μιάμιση ώρα η συνάντηση, που διεξήχθη σε θετικό πνεύμα, ολοκληρώθηκε», επεσήμανε χθες το βράδυ το γραφείο του προέδρου. «Αύριο ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ θα συνεχίσει τη σειρά συναντήσεων», πρόσθεσε.

Αυτή η πρώτη «συνάντηση διαλόγου» πραγματοποιήθηκε στην οικία του Χέρτσογκ στην Ιερουσαλήμ μεταξύ «των ομάδων εργασίας που εκπροσωπούν τον κυβερνητικό συνασπισμό» και των κομμάτων της αντιπολίτευσης Γες Αντίτ και Κόμμα Εθνικής Ενότητας, διευκρίνισε η ανακοίνωση.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ και ο Μπένι Γκαντς, επικεφαλής των δύο αυτών κομμάτων, είχαν δηλώσει τη Δευτέρα έτοιμοι να συζητήσουν με τον κυβερνητικό συνασπισμό, υπό την αιγίδα του Χέρτσογκ.
Νωρίτερα, ο δεξιός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να κάνει μια «παύση» στην προώθηση του επίμαχου νομοσχεδίου, ώστε «να δοθεί μια ευκαιρία στον πραγματικό διάλογο» και να εγκριθεί η μεταρρύθμιση με ευρύτερη συναίνεση στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο, μετά το εβραϊκό Πάσχα.

«Ευχαριστούμε τον πρόεδρο που άνοιξε το σπίτι του στη διαδικασία διαπραγματεύσεων προς όφελος των πολιτών του Ισραήλ. Συμμετείχαμε στο όνομα μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης που κατανόησε σε ποιο βαθμό η δημοκρατία μας είναι εύθραυστη και ευάλωτη», ανέφερε ο Λαπίντ στο Twitter.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η κυβέρνηση του οποίου χαιρέτισε την «παύση» που ανακοίνωσε ο Νετανιάχου, εξέφρασε και πάλι χθες το βράδυ την ελπίδα να εγκαταλειφθεί η μεταρρύθμιση.

«Δεν μπορούν να συνεχίσουν σε αυτό τον δρόμο», τόνισε. «Ελπίζω να την εγκαταλείψουν», πρόσθεσε.

Η «παύση» που ανακοίνωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετά την έναρξη γενικής απεργίας στη χώρα και την εμφάνιση έντασης στον κυβερνητικό συνασπισμό έγινε δεκτή με επιφύλαξη από τους αντιπάλους της μεταρρύθμισης, αλλά και πολλούς πολιτικούς αναλυτές.

«Ταπεινωτική ήττα»
Ο Ναούμ Μπαρνέα, αρθρογράφος στην εφημερίδα Yediot Aharonot, εκτίμησε ότι ο Νετανιάχου «κατάφερε με ωραίες λέξεις να μετατρέψει μια ταπεινωτική ήττα σε ένα ματς που έληξε ισόπαλο».
«Ό,τι και να λέει ή ό,τι και να πει, λίγοι τον πιστεύουν», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα λαϊκής αντίδρασης που έχει γνωρίσει το Ισραήλ.

Αν και δέχθηκαν τη μεσολάβηση του Χέρτσογκ, ο Λαπίντ και ο Γκαντς προειδοποίησαν την κυβέρνηση κατά οποιασδήποτε προσπάθειας εξαπάτησης.

Αναφερόμενοι στο άρθρο που αφορά τη σύσταση της επιτροπής που είναι αρμόδια για την επιλογή των δικαστών – ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα της μεταρρύθμισης—, τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης τόνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι θα εγκαταλείψουν «αμέσως» το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν αυτό το άρθρο «περιληφθεί στο πρόγραμμα του κοινοβουλίου».
«Κατάπαυση πυρός»

Προτού ανακοινώσει την «παύση» στη μεταρρύθμιση ο Νετανιάχου είχε μακρές διαπραγματεύσεις με τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους του, κυρίως με τον υπουργό Εθνικής Ασφαλείας, ο οποίος, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, απείλησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση.

Το κόμμα του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο ανδρών, βάσει της οποίας ο υπουργός θα μπορέσει να συστήσει μια πολιτική «εθνοφρουρά» της οποίας θα είναι επικεφαλής. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες σχετικά.
«Πρόκειται για μία νίκη για τους διαδηλωτές, αλλά αυτός που πραγματικά ανάγκασε τον Νετανιάχου να υποχωρήσει και τον ποδοπάτησε ήταν ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ (…) κέρδισε (από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό) μια σκανδαλώδη υπόσχεση: τη δημιουργία μιας πολιτοφυλακής που θα είναι υπό τις διαταγές του», καταγγέλλει ο Γιόσι Βέρτερ πολιτικός συντάκτης της Haaretz στη πρώτη σελίδα της αριστερής εφημερίδας.

Σύμφωνα με τον Γιοχάναν Πλέσνερ, πρόεδρο του Ισραηλινού Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία, «πρόκειται για μια κατάπαυση πυρός πιθανόν για να ανασυνταχθεί, να αναδιοργανωθεί και στη συνέχεια, ίσως, να προχωρήσει προς τα εμπρός».

Πολλά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού διαβεβαιώνουν ότι τελικά θα ψηφιστεί η μεταρρύθμιση.

Μία από τις οργανώσεις που καλούσε σε διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης ανακοίνωσε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων «μέχρι να σταματήσει οριστικά το δικαστικό πραξικόπημα». Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ στο Τελ Αβίβ και μπροστά από την οικία του Χέρτσογκ στην Ιερουσαλήμ.




ΣΧΕΤΙΚΑ

Ιράν: Ο EASA καλεί τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του Ιράν

ΔΙΕΘΝΗ 16.01.2026 - 22:05

Βενεζουέλα: Ο Τραμπ είχε αναφέρει την ιδέα μιας "εισβολής" από το 2017, λέει ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Σάντος

ΔΙΕΘΝΗ 16.01.2026 - 22:02

Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ "δεν σχεδιάζει" να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν

ΔΙΕΘΝΗ 16.01.2026 - 21:49

ΗΠΑ-Γροιλανδία: Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με δασμούς χώρες που δεν θα στηρίξουν το σχέδιό του

ΔΙΕΘΝΗ 16.01.2026 - 21:46

Γερμανία: Έκκληση προς τις ΗΠΑ να δεχθούν ότι η από κοινού άμυνα στην Αρκτική είναι και προς το συμφέρον τους, απηύθυνε ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους

ΔΙΕΘΝΗ 16.01.2026 - 21:42

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Ιράν: Ο EASA καλεί τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του Ιράν

    ΔΙΕΘΝΗ 16.01.2026 - 22:05

    Βενεζουέλα: Ο Τραμπ είχε αναφέρει την ιδέα μιας "εισβολής" από το 2017, λέει ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Σάντος

    ΔΙΕΘΝΗ 16.01.2026 - 22:02

    Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ "δεν σχεδιάζει" να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν

    ΔΙΕΘΝΗ 16.01.2026 - 21:49

    ΗΠΑ-Γροιλανδία: Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με δασμούς χώρες που δεν θα στηρίξουν το σχέδιό του

    ΔΙΕΘΝΗ 16.01.2026 - 21:46

    Γερμανία: Έκκληση προς τις ΗΠΑ να δεχθούν ότι η από κοινού άμυνα στην Αρκτική είναι και προς το συμφέρον τους, απηύθυνε ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους

    ΔΙΕΘΝΗ 16.01.2026 - 21:42

    Η Ρωσία έχει στρατολογήσει περισσότερους από 422.000 στρατιώτες για τον στρατό της το 2025 (Μεντβέντεφ)

    ΔΙΕΘΝΗ 16.01.2026 - 21:41

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Νορβηγία: Δικαστήριο κρίνει Ισλαμιστή ένοχο για την ενορχήστρωση φονικής επίθεσης το 2022 στη διάρκεια εκδηλώσεων Pride στο Όσλο

    ΔΙΕΘΝΗ 16.01.2026 - 15:44

    Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ "δεν σχεδιάζει" να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν

    ΔΙΕΘΝΗ 16.01.2026 - 21:49

    Σόου Τραμπ με Ματσάδο – Του χάρισε το Νόμπελ Ειρήνης

    ΔΙΕΘΝΗ 16.01.2026 - 20:23

    Μεσανατολικό: Πρώτη συνεδρίαση της μεταβατικής επιτροπής που θα αναλάβει τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας στο Κάιρο

    ΔΙΕΘΝΗ 16.01.2026 - 17:39

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 16/1/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 16/1/2026
    • Ο καιρός το Σάββατο 17/1/2026
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός το Σάββατο 17/1/2026
    • ΗΠΑ: Κλέβουν σπάνιες κάρτες Pokemon
      ΔΙΕΘΝΗ ΗΠΑ: Κλέβουν σπάνιες κάρτες Pokemon
    • Η Stoiximan δίπλα στην κοινωνία – Καμπάνια «IROES»
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η Stoiximan δίπλα στην κοινωνία – Καμπάνια «IROES»
    • Χιονοστιβάδα στη Ρωσία «κατάπιε» χιονοδρομικό
      ΔΙΕΘΝΗ Χιονοστιβάδα στη Ρωσία «κατάπιε» χιονοδρομικό
    • Συνέντευξη Μ. Καρυστιανού – «Δεν ξεκίνησα για να γίνω πολιτικός»
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Συνέντευξη Μ. Καρυστιανού – «Δεν ξεκίνησα για να γίνω πολιτικός»
    • Συνελήφθη ζευγάρι γειτόνων – Κατηγορείται ότι παρακολουθούσε το σπίτι της Α. Λατινοπούλου
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Συνελήφθη ζευγάρι γειτόνων – Κατηγορείται ότι παρακολουθούσε το σπίτι της Α. Λατινοπούλου
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026