• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Σε ισχυ απο 1η Φεβρουαριου η Ηλεκτρονικη Ταυτοτητα Κτιριου

Σε ισχύ από 1η Φεβρουαρίου η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 27.01.2021 - 09:37

Akinita_INT

«Με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, αποτρέπονται νέες αυθαιρεσίες, διασφαλίζεται η περιουσία των πολιτών, μπαίνει τέλος στη γραφειοκρατία, επιταχύνονται οι επενδύσεις», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, καθώς από την 1η Φεβρουαρίου 2021 η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας παύει την προαιρετική-πιλοτική της λειτουργία και τίθεται εν ισχύ ως υποχρεωτική, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ.

   «Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι μια κορυφαία μεταρρύθμιση που είχα προετοιμάσει από το 2015, όταν ήμουν αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, που τώρα ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογράφω την οριστική ενεργοποίησή της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ταγαράς.

   Όπως τόνισε ο υφυπουργός, «μέσω της κορυφαίας μεταρρύθμισης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας, η χώρα μας αλλάζει σελίδα όσον αφορά στην αποτύπωση του κτιριακού αποθέματος. Ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας του ΤΕΕ, γίνεται πράξη η καταγραφή όλων των κτιρίων -παλαιών και νέων, δημόσιων και ιδιωτικών- με όρους διαφάνειας σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα καθημερινής παρακολούθησης και ενημέρωσης». Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς ο ίδιος είχε προετοιμάσει την εν λόγω μεταρρύθμιση από το 2015, όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ και σήμερα υπέγραψε την οριστική ενεργοποίησή της.

   Ειδικότερα, με τις δύο Υπουργικές Αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπεται η έναρξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου και καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης των κτιρίων/αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Ενώ, προβλέπεται επίσης ο χρόνος ενημέρωσης των στοιχείων, η μορφή καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εντύπων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και του Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

   «Το όφελος είναι πολλαπλό. Και για τους ιδιοκτήτες, και για το περιβάλλον και για την οικονομία», ανέφερε ο κ. Ταγαράς.

   Όπως εξήγησε, «αρχικά, με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας μπαίνει σημαντικό αντικίνητρο σε μελλοντικές αυθαιρεσίες καθώς μόνον με την απόκτησή της η τακτοποίηση των αυθαιρέτων θα θεωρείται ολοκληρωμένη.

   Παράλληλα, οι πολίτες διασφαλίζουν την περιουσία τους και γλυτώνουν πολλές χαμένες εργατοώρες από την «γραφειοκρατία του χαρτιού» καθώς όλα θα γίνονται ψηφιακά».

   Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον υφυπουργό, «δημιουργείται μια αξιόπιστη βάση δεδομένων των κτιρίων για όλη την επικράτεια, ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο για τον πολεοδομικό σχεδιασμό όσο και για την επιτάχυνση των επενδύσεων που έχει ανάγκη έχει η χώρα».

   Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ, συγκεντρώνονται σε ένα πιστοποιητικό, στο Πιστοποιητικό Πληρότητας, όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες ενός ακινήτου με αποτέλεσμα:

- Να αποτρέπεται η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.

- Να θωρακίζεται η ιδιοκτησία των πολιτών, καθώς θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι τυχόν μεταβολές του ακινήτου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και η διαφάνεια στις δικαιοπραξίες (μεταβιβάσεις).

- Να μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία καθώς ο πολίτης - ιδιοκτήτης έχοντας ψηφιακά την «ακτινογραφία» του ακινήτου του, δεν χρειάζεται να σπεύδει για οποιοδήποτε έγγραφο σε δημόσιες υπηρεσίες. Πλέον, με λίγα «κλικ» στον υπολογιστή θα μπορεί να λαμβάνει τις απαιτούμενες πληροφορίες (πχ τίτλους ιδιοκτησίας, οικοδομική άδεια, δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο κλπ).

- Το Δημόσιο να αποκτά καταγραφή των ακινήτων του με σημαντικές πληροφορίες (για τη στατική επάρκεια, τη δομική τρωτότητα κλπ), ώστε να μπορούν να προγραμματισθούν και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις σε αυτά.

- Να επιταχύνονται οι επενδύσεις, καθώς με ψηφιοποιημένες τις πληροφορίες των ακινήτων (κτιρίων ή οικοπέδων/γηπέδων), συντομεύει δραστικά ο χρόνος διερεύνησης και εξέτασής τους από υποψήφιους επενδυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΕΤΙΚΑ

Σε ισχύ τα έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου - Κλειστό παραμένει το πορθμείο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 20.01.2026 - 21:47

Πυροσβεστική: 120 κλήσεις σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο λόγω ισχυρών ανέμων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 20.01.2026 - 21:41

Έκλεβαν στην αντλία της βενζίνης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 20.01.2026 - 21:01

«Είδα τη Λόρα στο Βερολίνο» - Αποκαλυπτική μαρτυρία για τη 16χρονη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 20.01.2026 - 20:48

Ζωή από το μηδέν για κτηνοτρόφους

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 20.01.2026 - 20:19

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Σε ισχύ τα έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου - Κλειστό παραμένει το πορθμείο

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ 20.01.2026 - 21:47

    Πυροσβεστική: 120 κλήσεις σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο λόγω ισχυρών ανέμων

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ 20.01.2026 - 21:41

    Έκλεβαν στην αντλία της βενζίνης

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ 20.01.2026 - 21:01

    «Είδα τη Λόρα στο Βερολίνο» - Αποκαλυπτική μαρτυρία για τη 16χρονη

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ 20.01.2026 - 20:48

    Ζωή από το μηδέν για κτηνοτρόφους

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ 20.01.2026 - 20:19

    «Εξπρές» έλεγχοι από ΟΠΕΚΕΠΕ -Μέτρησαν 31 πρόβατα σε 69 δευτερόλεπτα

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ 20.01.2026 - 20:13

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για 36 ώρες – Χιόνια, βροχές και ριπές έως 10 μποφόρ

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ 20.01.2026 - 14:39

    Κλειστά την Τετάρτη τα σχολεία στην Αττική ενόψει της κακοκαιρίας

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ 20.01.2026 - 16:08

    Βροχή ενός μήνα αναμένεται αύριο στην Αττική

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ 20.01.2026 - 19:58

    Ζωή από το μηδέν για κτηνοτρόφους

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ 20.01.2026 - 20:19

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 20/01/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 20/01/2026
    • Ο καιρός την Τετάρτη 21/01/2026
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Τετάρτη 21/01/2026
    • Σποτ γενικού επιτελείου Στρατού
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σποτ γενικού επιτελείου Στρατού
    • Ανακαλείται άσυλο παλαιστίνιου – Πανηγύριζε το μακελειό της Χαμάς στο Ισραήλ
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ανακαλείται άσυλο παλαιστίνιου – Πανηγύριζε το μακελειό της Χαμάς στο Ισραήλ
    • Ενάμιση αιώνα πολιορκούν την Γροιλανδία οι ΗΠΑ
      ΔΙΕΘΝΗ Ενάμιση αιώνα πολιορκούν την Γροιλανδία οι ΗΠΑ
    • Ο Τραμπ «πάτησε πόδι» στη Γροιλανδία
      ΔΙΕΘΝΗ Ο Τραμπ «πάτησε πόδι» στη Γροιλανδία
    • Έκλεβαν στην αντλία της βενζίνης
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Έκλεβαν στην αντλία της βενζίνης
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026