ALPHA NEWS

Τα επικρατέστερα σενάρια μετά το «όχι» της βρετανικής Βουλής στο no-deal Brexit

Μετά την απόρριψη χθες Τετάρτη από τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων της αποχώρησης χωρίς συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κι ενώ απομένουν πλέον 15 ημέρες ως την ημερομηνία που θεωρητικά το Brexit θα γίνει πραγματικότητα, τα επικρατέστερα σενάρια θεωρείται πως είναι τέσσερα:

1. Ψηφοφορία για τη συμφωνία που έκλεισε η Μέι (πάλι)
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα υποβάλλει σήμερα στα μέλη του κοινοβουλίου πρόταση που θα προβλέπει να διεξαχθεί ως την 20ή Μαρτίου νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία που έκλεισε με την ΕΕ για το διαζύγιο — παρά το ότι απορρίφθηκε ήδη δύο φορές, με συντριπτική πλειοψηφία.
Αντιμέτωποι με την αναβολή του Μπρέξιτ ή την πιθανή διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανατροπή του αποτελέσματος της προηγούμενης δημόσιας διαβούλευσης, οι υποστηρικτές της αποχώρησης δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο να αλλάξουν γνώμη, να αποδεχθούν ότι αυτή η Συμφωνία Αποχώρησης είναι ο μοναδικός σίγουρος δρόμος ώστε το ΗΒ να εγκαταλείψει την ΕΕ.

2. Παράταση
Η εισήγηση της κυβέρνησης προβλέπει δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο θα υλοποιηθεί αν εγκριθεί τελικά η Συμφωνία Αποχώρησης. Μάλλον τεχνικής φύσης, η ισχύς της αναβολής αυτής θα εκπνεύσει την 30ή Ιουνίου.

Ελλείψει συμφωνίας, η δεύτερη αναβολή που προτείνεται, πιο μακρά, συνεπάγεται πως το ΗΒ θα είναι υποχρεωμένο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές (23η-26η Μαΐου).

Όμως για να υπάρξει αναβολή, το αίτημα οφείλεται να είναι επαρκώς αιτιολογημένο, προειδοποίησαν οι υπόλοιπες 27 χώρες μέλη της ΕΕ, που θα πρέπει να την εγκρίνουν ομόφωνα.

Είναι εξάλλου διατεθειμένες οι 27 χώρες να ξαναρχίσουν συνομιλίες για να καταρτιστεί νέα συμφωνία αποχώρησης; Ουδέν αβεβαιότερον. «Δεν θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία», διεμήνυε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Ο μεγάλος φόβος των ηγετών των 27 είναι ότι θα εγκρίνουν την παράταση [της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας] η οποία, στην τελική, δεν θα φέρει τίποτε άλλο παρά την αναβολή ως το καλοκαίρι του σκληρού Μπρέξιτ», της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, τόνισε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σε περίπτωση που ζητηθεί παράταση που θα ξεπερνά τις λίγες εβδομάδες, πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος «όπως η διοργάνωση εκλογών, ή δημοψηφίσματος, ή η αλλαγή της βρετανικής θέσης», συμπλήρωσε.

3. Βρεχιτ χωρίς συμφωνία (κι ας απορρίφθηκε)
Παρότι η Βουλή των Κοινοτήτων την απέρριψε χθες, η αποχώρηση χωρίς συμφωνία παραμένει εξ ορισμού μια από τις επιλογές, αν δεν υπάρξει πεδίο συνεννόησης.

Στην περίπτωση που γίνει πραγματικότητα το σενάριο «no deal», το ΗΒ θα βάλει τέλος στα 46 χρόνια συμμετοχής του στην ΕΕ, θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση χωρίς μεταβατική περίοδο.

Αυτό είναι το σενάριο που φοβούνται περισσότερο οι οικονομικοί παράγοντες, διότι θα προκαλέσει σωρεία προβλήματα στις ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Πολλοί κοινοβουλευτικοί εξεγείρονται μπροστά στα ρίσκα, ωστόσο ορισμένοι σκληροί Brexiteers επιμένουν πως «η απουσία συμφωνίας είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία».

Για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της σκληρής ρήξης, η κυβέρνηση υποσχέθηκε χθες ότι σε αυτή την περίπτωση, θα αναστείλει προσωρινά την επιβολή δασμών στο 87% των εισαγόμενων αγαθών.

4. Στήνονται κάλπες (για νέο δημοψήφισμα/βουλευτικές εκλογές/και τα δύο)
Την επιλογή του δεύτερου δημοψηφίσματος προκρίνουν μερικές δεκάδες φιλοευρωπαίοι βουλευτές. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, πρόσφατα άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα εναντιωνόταν στη διοργάνωσή του, χωρίς να δείξει ακριβώς μεγάλο ενθουσιασμό.

Η Τερέζα Μέι όμως αρνείται να συναινέσει στη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαζόταν αναβολή του Μπρέξιτ και αλλαγή κυβέρνησης, μέσω νέων εκλογών ή με άλλον τρόπο, προκειμένου να διεξαχθεί τέτοιο.

Το Εργατικό κόμμα θα επανεκκινήσει τις προσπάθειές του για την εξεύρεση συναινετικής λύσης στο Brexit, που να είναι αποδεκτές από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ανακοίνωσε μετά το πέρας των ψηφοφοριών χθες Τετάρτη.

Παραδέχτηκε ότι η παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας χωρίς σαφή στόχο δεν αποτελεί λύση και τόνισε ότι τώρα τον έλεγχο της κατάστασης πρέπει να τον πάρει το κοινοβούλιο. Όπως ανέφερε, τις επόμενες μέρες τόσο ο ίδιος, όσο και ο σκιώδης Brexit, Κερ Στάρμερ, καθώς και άλλα στελέχη του κόμματος θα έχουν συναντήσεις με βουλευτές όλων των κομμάτων προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση που να μπορεί να έχει την υποστήριξη της Βουλής.

Ανέφερε ότι το κόμμα έχει αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο, ενώ πολλά μέλη της Βουλής έχουν επίσης προτάσεις που αφορούν είτε μία μόνιμη τελωνειακή ένωση, ένα δημοψήφισμα, λύση στο πρότυπο της Νορβηγίας κ.ά. «Εναπόκειται σε μας, ως Βουλή των Κοινοτήτων, να ψάξουμε και να βρούμε μία λύση στις ανησυχίες όλων», είπε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας καλωσόρισε το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβουλίου, με την έγκριση της πρότασης που αποκλείει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, κάνοντας λόγο για μια “ένδειξη λογικής” από την πλευρά του Λονδίνου.

Σε tweet του ο Μάας ανέφερε πως: “μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ήμασταν πάντα ξεκάθαροι σε αυτό”.