Eκεί που γεννιέται η είδηση, εκεί που τα πρόσωπα και τα γεγονότα γράφουν την επικαιρότητα, εκεί που οι ερωτήσεις της κοινωνίας ζητούν απάντηση. Εκεί είναι αυτόπτης μάρτυρας η κάμερα και πρωταγωνιστής το ρεπορτάζ.
 
 
 
H εκπομπή φέρνει στο προσκήνιο τα φλέγοντα κοινωνικά και πολιτικά θέματα που απασχολούν τον πολίτη. Αντικειμενική καταγραφή, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, τεκμηριωμένες θέσεις για ό,τι συμβαίνει γύρω μας.
 
Ο Αντώνης Σρόιτερ αφήνει το στούντιο για να βρεθεί στο κέντρο της ειδησεογραφίας, να αναδείξει τα γεγονότα και τις αντιδράσεις που προκαλούν, να φέρει στο φως στοιχεία και ντοκουμέντα, να καταγράψει τις απόψεις των υπευθύνων.
Πολιτικοί, εμπειρογνώμονες, τεχνοκράτες, επιστήμονες, πρόσωπα της τέχνης, του θεάματος και του αθλητισμού καλούνται να κάνουν οι ίδιοι αυτοψία στα προβλήματα και να τοποθετούνται απέναντι σε αυτά.
 
«Παλαιότερα υπήρχε μια διαφήμιση περιοδικού που έλεγε ‘πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε’. Ήταν ένα σλόγκαν, αλλά στην καθημερινότητα της δημοσιογραφίας έχει μεγάλη σημασία» δηλώνει ο Αντώνης Σρόιτερ. «Στην εποχή μας όλοι σχολιάζουν, όλοι έχουν άποψη για τα πάντα, όλοι διεκδικούν μια θέση σε τηλεοπτικό παράθυρο αλλά ελάχιστοι είναι εκείνοι που πραγματικά γνωρίζουν την αλήθεια, ειδικά στο μέτωπο της καθημερινότητας. Όταν το ζεις λοιπόν, όταν είσαι εκεί τη στιγμή που συμβαίνει, μπορείς να το παρουσιάσεις με πληρότητα. Και φέτος, όπως και πέρυσι, η ‘Αυτοψία’ και εγώ προσωπικά, θα είμαστε εκεί που γεννιέται η είδηση.
Πρώτος μας στόχος είναι να πάρουμε από το χέρι τους ανθρώπους της εξουσίας και να τους πάμε εκεί που είναι το πρόβλημα, ώστε να το ζήσουν. Να καταγράψουμε τις αντιδράσεις τους αλλά και τις λύσεις που θα δώσουν.
Δεύτερος στόχος μας είναι να αναδείξουμε ιστορίες και πρόσωπα που έχουν σημαντικά πράγματα να πουν, εμπειρίες να μοιραστούν και γεγονότα να διηγηθούν. Άνθρωποι δηλαδή που έχουν κάνει την δική τους ‘Αυτοψία ζωής’, άνθρωποι που γνωρίζουν ένα θέμα και μπορούν να μιλήσουν γι’ αυτό. Θα τους επισκεφτούμε, θα τους ακούσουμε, και θα χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία τους, για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ρεπορτάζ. Τα υπόλοιπα… στις οθόνες σας».
 

Ρεπορτάζ που έκαναν αίσθηση τις προηγούμενες σεζόν:

 

·  Εισπρακτικές Εταιρείες: Η έρευνα της «Αυτοψίας» προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Η εκπομπή ανέδειξε πως λειτουργούν οι εισπρακτικές εταιρείες, οι εταιρίες ενημέρωσης, τα δικηγορικά γραφεία σε ρόλο εισπρακτικών εταιρειών. Και στη μέση… όλων αυτών οι δανειολήπτες. Ο εφιάλτης του δανείου δεν σταματάει ποτέ. Στον «χορό» των τηλεφωνημάτων και των εκατομμυρίων, έχουν μπει νομικές εταιρείες  και δικηγορικά γραφεία, τα οποία δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο. Η Πολιτεία στοχοποιεί αυτές τις εταιρείες, τα πειθαρχικά συμβούλια των δικηγόρων τις καταδικάζουν,  εκείνες όμως εμφανίζονται πανίσχυρες πέρα και πάνω από τους νόμους. Δείτε την εκπομπή.

 

·   Συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας: Για πρώτη φορά σε ζωντανή σύνδεση μέσω skype, κρατούμενοι μετέδωσαν εικόνες από τους χώρους διαβίωσής τους στις φυλακές. Οι τρόφιμοι των φυλακών περιέγραψαν, λεπτό προς λεπτό με εικόνα και ήχο, για πρώτη φορά, τις συνθήκες της νοσηλείας τους καθώς και την έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών. Επίσης, προέβησαν σε καταγγελίες για ξυλοδαρμούς από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, για ψυχοφάρμακα που μοιράζονται στις φυλακές, αλλά και για αυτοσχέδια όπλα που υπάρχουν στα κελιά. Δείτε την εκπομπή.

 

·  Οι άστεγοι της διπλανής πόρτας: Την ώρα που ο Δήμος Αθηναίων δημοσιοποιούσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 54% των άστεγων βρίσκεται στο δρόμο λόγω έλλειψης χρημάτων, η κάμερα της εκπομπής κατέγραφε σκληρές εικόνες με αστέγους που προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να βρουν ένα μέρος για να περάσουν τη νύχτα τους στους δρόμους της πρωτεύουσας, στο Λιμάνι του Πειραιά και τα νοσοκομεία. Είναι τα θύματα της κρίσης που δεν έχασαν πολλά ή λίγα αλλά τα πάντα. Οικογενειάρχες που κατέληξαν να ζουν στους δρόμους, άστεγοι που γίνονται όλο και περισσότεροι κάθε μέρα που περνά. Δείτε την εκπομπή.

 

·  Μεταμοσχεύσεις: Η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά στην λίστα δοτών και στον αριθμό μεταμοσχεύσεων. Ο Αντώνης Σρόιτερ συνάντησε ανθρώπους που περιμένουν χρόνια για ένα μόσχευμα, ένα δώρο ζωής. Συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων που μετρούν αντίστροφα τον χρόνο, ανθρώπους που στάθηκαν τυχεροί και σήμερα ζουν μια φυσιολογική ζωή, αλλά και ανθρώπους που έδωσαν τα όργανά τους για να σώσουν τα μικρά παιδιά τους. Δείτε την εκπομπή.

 

·  AIDS: Ο εφιάλτης δεν έφυγε ποτέ. Οι αριθμοί τρομάζουν. Το AIDS, όμως, δεν είναι αριθμοί. Πίσω από τα νούμερα, πίσω από κάθε νέο κρούσμα, βρίσκεται μια ανθρώπινη ιστορία. Ο Αντώνης Σρόιτερ συνάντησε και μίλησε με οροθετικούς, με ανθρώπους που έμαθαν πλέον να ζουν με τον ιό. Και αν πλέον το AIDS δεν σκοτώνει σωματικά, εξακολουθεί να σκοτώνει κοινωνικά τα θύματά του, καθώς η επιστήμη δεν έσβησε ούτε τον ρατσισμό, ούτε την προκατάληψη από την κοινωνία. Δείτε την εκπομπή.

 

·  Ο ακήρυχτος πόλεμος στο Αιγαίο: Η «Αυτοψία» βρέθηκε για ένα 48ωρο δίπλα στους λιμενικούς οι οποίοι κάτω από  αντίξοες συνθήκες και θέτοντας συχνά σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, προσπαθούν να φυλάξουν τα θαλάσσια σύνορα. Επίσης,  κατέγραψε μια νυχτερινή περιπολία ανοιχτά της Μυτιλήνης, παρουσία και του Υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, καθώς και τις άθλιες συνθήκες διαμονής των λαθρομεταναστών στα λιμάνια και τα κτίρια των λιμεναρχείων. Δείτε την εκπομπή.

 

·  Ψαράδες γύρω από τα Ίμια: Η εκπομπή παρουσίασε βίντεο ντοκουμέντο για τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τις δυο βραχονησίδες με τους Έλληνες ψαράδες να προσπαθούν να ενημερώσουν τους Έλληνες λιμενικούς. Επίσης, η κάμερα κατέγραψε μαρτυρία Έλληνα ψαρά, ο οποίος απειλήθηκε με όπλα από τους Τούρκους λιμενικούς, παρουσία του Λιμενικού της χώρας μας. Δείτε την εκπομπή.

 

·  Στα άδυτα του ΣΔΟΕ: Το ΣΔΟΕ άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά σε τηλεοπτική κάμερα και αποκάλυψε τα μικρά και μεγάλα μυστικά του. Επίσης, η εκπομπή κατέγραψε αποκλειστικές εικόνες παράνομης αγοραπωλησίας χρυσού, σε δρόμο του κέντρου της Αθήνας. Δείτε την εκπομπή.

 

·  Εθνική Ελλάδος Ποδοσφαίρου – EURO 2004: Δέκα χρόνια μετά από τη μέρα που ο Θοδωρής Ζαγοράκης έκανε όλους τους Έλληνες να παραληρούν σηκώνοντας το Κύπελλο του EURO 2004 και λίγες μόλις ημέρες πριν από τη σέντρα του Μουντιάλ στη Βραζιλία, ο Αντώνης Σρόιτερ με την κάμερα της «Αυτοψίας» συνάντησε τους Έλληνες διεθνείς, τους παίκτες της ομάδας του 2004. Δείτε την εκπομπή.