KITCHEN LAB
Εδώ γεννιούνται οι γεύσεις!
Ο Άκης Πετρετζίκης ανοίγει το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στις 16:50 το «Kitchen Lab», για να μοιραστεί με τους τηλεθεατές εύκολες και γρήγορες συνταγές, καθώς και χρήσιμα tips.
Τα μυστικά του γίνονται μυστικά μας...
Το Σάββατο ο Άκης παρουσιάζει τρεις θρεπτικές, υγιεινές και οικονομικές συνταγές. Η πρώτη αφορά σε μια αχνιστή βελουτέ σούπα με αγκινάρες, νόστιμη λύση για ορεκτικό ή για κυρίως γεύμα. Πρώτα σοτάρει τα λαχανικά κι ύστερα τα βάζει στην κατσαρόλα. Προσθέτει πατάτα, χυμό από λεμόνι και μπούκοβο, και αφήνει το μείγμα να σιγοβράσει. Έπειτα το πολτοποιεί, προσθέτει μέλι και κρέμα γάλακτος, και τη σερβίρει με λάδι τρούφας και θυμάρι.
Στη συνέχεια, φτιάχνει αρωματική και δροσιστική σπιτική πορτοκαλάδα. Αρχικά ετοιμάζει ένα σιρόπι πορτοκαλιού με κάρδαμο στο οποίο προσθέτει χυμό από στυμμένα πορτοκάλια. Τοποθετεί την πορτοκαλάδα σε γυάλινα μπουκάλια, στο ψυγείο, όπου μπορεί να τη συντηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τη σερβίρει με σόδα και φύλλα δυόσμου.
Το μενού της ημέρας ολοκληρώνεται με ατομικά σταφιδόψωμα. Ο Άκης δείχνει τη διαδικασία προετοιμασίας της ζύμης και τον τρόπο με τον οποίο πλάθεται σωστά. Ψήνει τα σταφιδόψωμα στον φούρνο και όταν είναι έτοιμα τα γλασάρει με βούτυρο, μέλι και κανέλα. Τέλος, δίνει συμβουλές ώστε να διατηρηθούν φρέσκα και αφράτα και την επόμενη ημέρα.
Την Κυριακή ο Άκης Πετρετζίκης παρουσιάζει δύο πιάτα, ένα αλμυρό κι ένα γλυκό. Για κυρίως φτιάχνει κότα μιλανέζα, μια συνταγή που μαγείρευαν σε όλα τα καλά τραπέζια τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Ο Άκης την προσαρμόζει στα σημερινά δεδομένα, χωρίς να πειράζει την αρχική συνταγή: βράζει το κοτόπουλο, το ξεψαχνίζει και προσθέτει τα λαχανικά. Παίρνει τον ζωμό και μαγειρεύει σπυρωτό ρύζι. Απλώνει το μείγμα με το κοτόπουλο και το ρύζι σε φόρμα για κέικ και το βάζει στο ψυγείο για να κρυώσει και να δέσει. Το ξεφορμάρει ολόκληρο σε πιατέλα και το συνοδεύει με πλούσια σάλτσα.
Μετά από ένα πλούσιο γεύμα, ακολουθεί ένα μοναδικό επιδόρπιο: τάρτα με brownies. Ο Άκης ετοιμάζει πρώτα τη βάση της τάρτας και, με τη ζύμη που περισσεύει, ψήνει μπισκότα. Λιώνει τη σοκολάτα, φτιάχνει το brownie, το απλώνει πάνω στη βάση της τάρτας και την ψήνει στον φούρνο. Σερβίρει το γλυκό με παγωτό και μπισκότα, και τα γαρνίρει με λιωμένη σοκολάτα.
«Αν επιλέξεις τα κατάλληλα υλικά και ακολουθήσεις ένα-ένα τα βήματα, δεν γίνεται παρά να πετύχει η συνταγή»!
Με αυτή τη συμβουλή, o Άκης Πετρετζίκης ανοίγει το… εργαστήρι μαγειρικής του. Το «Kitchen Lab», ο προσωπικός του χώρος απ’ όπου αντλεί έμπνευση για τις συναρπαστικές συνταγές του, γεμίζει μυρωδιές και γεύσεις.
Αρχισυνταξία: Νάσια Κόλλια